banerRC212

Srijeda, 18 Studeni 2020

Federalno prvenstvo odbojkašica: Čapljinkama bod u Sarajevu, Napredak i Centar nižu pobjede

 U južnoj skupini federalne Superlige, bez milosti su sarajevski klubovi Centar ORT i Novi Grad. Već je izvjesno da će ove dvije ekipe odlučivati o prvom mjestu. Najinteresantnije u šestom kolu bilo je u Sarajevu između Alipašina Polja i Čapljine. Čapljinke su osvojile bod, a dojam je da su ispustile tri. Naime, ekipa Klare Bošković nakon konstantnog vodstva „pala“ je u završnici prvog seta što su domaće iskoristile i riješile ga na razliku, u svoju korist 25:23. U drugom i trećem druga priča gošće slave19:25 i 21:25 i preokreću u vodstvo 1:2. Čapljina je nešto slabije odigrala četvrti set, pa su domaće poravnale 25:19, dok u petom setu opet pada koncentracija u završnici 15:13, odnosno 3:2 za domaće.
   Prema očekivanju favorizirani Novi Grad nadigrao je Širokobriješki Smeč 3:0, po setovima 25:17, 25:22 i 25:20. Izgleda da su Livanjke tijekom prisilne stanke izgubile formu, pa je Vogošća bez većih teškoća uzela tri boda, Po setovima bilo je 22:25, 19:25, 25:14 i 20:25. Vodeći Centar ORT slavio je u Ilijašu, a zanimljivo svi setovi su završeni istim rezultatom 22:25, za gošće.
   Rezultati 6. kola federalne Superlige odbojkašica, južna skupina, Livno: Troglav – Vogošća 1:3, Sarajevo: Alipašino Polje – Čapljina 3:2, Novi Grad – Smeč 3:0, SA Volley – Ilidža 3:2, Ilijaš: Ilijaš – Centar ORT 0:3.
   Poredak poslije šestog kola, 1. Centar ORT 18, 2. Novi Grad 12(4), 3. Vogošća 12, 4. Smeč 9, 5. Ilijaš 9, 6. SA Volley 8(5), 7. Troglav 4(4), 8. Ilidža 4, 9. Čapljina 3, 10. Alipašino Polje 2 boda.
   Bez obzira kako završile jesensku polusezonu ekipa Napretka iz Odžaka je prema postignutom u prvih šest kola, jesenski hit. Uz Odžačanke u to probrano društvo može se ubrojiti i Žepče, koje je jedini poraz u pet utakmica doživjelo upravo od Napretka. U šestom kolu Napredak je glatko slavio u Srebreniku, po setovima bilo je od osnivanja federalne Superliga odbojkašica, nezabilježeno uvjerljivo 8:25, 2:25 i 5:25! Dakle, u ukupnom zbiru 15:75 za Napredak?! Bez obzira što Gradina do sada nije osvojila niti seta ovako uvjerljiva pobjeda ostat će zabilježena u analima ove lige.
   Orašje je slavilo u Kalesiji, ali uz jedan izgubljeni bod. Imaju „žokice“ četiri pobjede, ali ne odaju sigurnost kao prethodne dvije sezone. Protiv nekadašnjeg premijerligaša Orašje je slavilo s tijesnih 3:2, po setovima 15:25, 25:23, 20:25, 26:24 i 8:15. Još jedan raritet, u šestom kolu ovo su bile i jedine odigrane utakmice, dok su dvije iz već svima znanih razloga COVID – 19, odložene.
   Federalna Superliga odbojkašica, sjeverna skupina, šesto kolo, Kalesija: Bosna – Orašje 2:3, Srebrenik: Gradina – Napredak 0:3. Odložene su utakmice u Kaknju, Kakanj – Bihać i u Maglaju, Maglaj – Čelik-R, a slobodno je bilo Žepče.
   Poredak poslije nepotpunog šestog kola, 1. Napredak 15(5), 2. Žepče 12(5), 3. Kakanj 12(5), 4. Orašje 11(5), 5. Bosna 10(5), 6. Maglaj 3(5), 7. Bihać 3(4), 8. Čelik-R 0(4), 9. Gradina 0 bodova.
D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Čapljinci zapalili svijeće u spomen na žrtve Vukovara

Članovi Gradskog odbora HDZ- a BiH Čapljina, Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača” i Mladeži HDZ-a BiH Čapljina odali su počast žrtvama Vukovara paljenjem svijeća kojima su ispisali ime  "grada heroja"  i križ na Trgu hrvatske slobode. 

U Tasovčićima: U eri COVID-a 19, kupus tražena roba

   Prodavači kupusa za zimnicu na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, najavljuju skori kraj sezone prodaje. Kao i ranijih godina prodaja se vršila s tri kamiona, na kojima su instalirani uređaji za isjecanje srčike i rezanje. Zdenka Čuljak iz Klobuka kod Ljubuškog, svojevrsna glasnogovornica prodavača ističe:

   „Sezona je bolja nego što smo očekivali. U kupnju nam dolaze naše stare mušterije. Radim sedamnaest godina ovaj posao i mogu reći da su se ljudi na nas navikli. Ne smijemo omanuti, moramo voditi računa o kvalitetu kupusa kojeg prodajemo. Za kiseljenje ide kupus spljoštene glavice, nije svaki kupus pogodan za zimnicu. O tome striktno vodimo računa”, kaže gospođa Zdenka, te nastavlja:

   „Ove sezone bilo je manje kupaca iz Dalmacije, ako su i kupovali, to su bile manje količine do pet kilograma. Međutim, domaći kupci su kupovali više, tako da možemo biti prezadovoljni prodajom s obzirom na opće okolnosti. Vodili smo računa o općoj situaciji u društvu pa je tako kupus ove godine bio jeftiniji nego prije deset godina. Glavica po 0,60 KM za kilogram, dok je rezani 0,80 KM. Cijene smo smanjili spontano, prema prema prodaji očito na zadovoljstvo kupaca.”

   Prodavači ističu da će se još zadržati od deset do petnaest dana, a očito je da se cijena neće mijenjati, bez obzira na tražnju.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!