banerRC212

Četvrtak, 14 Listopad 2021

Jure i Željko Musulin pobrali trofeje na lovno-kinološkom kampu u Grudama

   Iz Kinološkog društva „Čapljina” i Lovačkog društva „Galeb” - lovnog ogranka Struge – Goprica, uputili su čestitku članovima Juri Musulinu i Željku Musulinu za rezultate koje su ostvarili na lovno-kinološkom kupu „Sv. Hubert” koji je održan u Grudama. Zdravko Pranić, tajnik Lovačkog društva „Galeb” i Kinološkog društva „Čapljina” ističe da je to bila prva manifestacija te vrste održana u organizaciji Kinološkog saveza Herceg-Bosne, u kojoj svoju usklađenost, etiku i vrlinu u lovu demonstriraju lovac i pas.

   Jure Musulin i njegov pas Oli ostvarili su najbolji rezultat u konkurenciji deset natjecatelja iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, dok su Željko Musulin i njegov pas Cibor osvojili treće mjesto. Uglavnom, u čapljinskom lovačkom i kinološkom društvu prezadovoljni su uspjesima svojih članova. (dmu)

"Sveci” propustili priliku protiv trofejnih Gruda, a Dračevo zaustavila kiša

    Nisu Grude što su nekada bile, međutim naš najtrofejniji klub još uvijek se smatra favoritom protiv klubova bez trofeja, a upravo je takva bila ekipa Svetog Stipana iz Gorice kraj Gruda. Utakmica je završena podjelom bodova, pri čemu za drugim bodom prije mogu žaliti „sveci” nego Gruđani. Naime, pri rezultatu 10:10 ostali su na terenu parovi Josip Glavaš i Goran Boban članovi Gruda, te kombinacija „svetaca” Damir Galić i Tihomir Grizelj. Pri rezultatu 7:6 za kombinaciju Gruda, Goričani su imali pet boća, međutim u toj dobitnoj kombinaciji iskoristili su samo jednu poravnali na 7:7 i tako ostali bez drugog boda kojeg im je protivnik ponudio.

   Počelo je izjednačeno, prva tura završena je neriješeno 4:4, neriješeno je bilo i u pojedincu 2:2. Prvo je Dražen Glavaš uvjerljivo dobio Tihomira Glavaša 13:1, dok je sve bolji Filip Divić savladao iskusnog bivšeg reprezentativca Damira Brzicu 13:3. Gosti su zatim dobili i disciplinu par Damir Galić i Veselko Biško nadigrali su Slobodana Miloša i Gorana Bobana 13:3, dok je domaća trojka u sastavu Bošnjak/Ćorluka/Zucić bila bolja od gostujuće kombinacije Galića – Jakova, Franje i Zdenka 13:7. U drugoj turi domaćini su napravili prednost 4:2, odnosno 8:6. Grude su dobile štafetu Dražen Glavaš/Mladen Ćorluka s 32:27, nadigrali su gostujuću kombinaciju Jakov Galić/Filip Divić, te brzinca Josip Glavaš je bio precizniji od Jakova Galića 25:23. Dva boda za „svece” izborio je Veselko Biško protiv Brzice u preciznom izbijanju. I najzad u trećoj turi uz stresnu zadnju partiju, gosti su dobili partiju u pojedincu Frano Galić i drugi par Vjećeslav Kapural/Filip Divić i tako poravnali dok je za domaće bodove osvojila kombinacija Stjepan Miloš/Damir Brzica.

   Rezultati petog kola Prve boćarske lige A skupina, Grude: Grude – Sveti Stipan 11:11, Dračevo: Dračevo – Neum, odloženo zbog kiše, slobodna je bila Napredak Willa. Utakmica, Dračevo – Neum igrat će se u nedjelju, 17-og listopada.

   Trenutačni poredak, 1. Neum 6(3), 2. Grude 5, 3. Napredak Willa 4, 4. Sveti Stipan 3, 5. Dračevo 0 bodova.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Zanimljivosti iz ženskog nogometa: Splitski Hajduk igra na čapljinski pogon

    Ženski nogometni klub Čapljina nije u pogonu već četiri sezone, međutim djevojke koje su ponikle u tom klubu s uspjehom igraju u klubovima iz BiH i Hrvatske. Potvrda tomu je i primjer splitskog Hajduka, kluba u koji se uoči tekuće sezone, uklopio splitski Marijan. Elem, u protekla, četiri kola i tri odigrane prvenstvene, te jedne kup utakmice, očito je da Splićanke dišu na čapljinski pogon. Sve tri igračice ponikle u Čapljini – Gabrijela Dugandžić, Laura Sušak i Ana Bakalar, igraju u veznom redu.

   Nakon što su se u prvom kolu protiv Pregrade, pobjeda 3:0, zagrijavale asistirajući, u drugom su na gostovanju kod Frankopana u Sisku bile konkretne Gabrijela Dugandžić je postigla dva, a Ana Bakalar jedan pogodak uz četiri asistencije. Hajdučice su u trećem kolu bile slobodne, a u četvrtom i pobjedi Hajduka nad Varteksom od 5:0, po jedan pogodak postigle su sve tri Čapljinke -Dugandžić, Sušak i Bakalar, dok je jedan pogodak postigla Prskalo, četvrta Hercegovka u splitskom sastavu.

   Čapljinke su se iskazale i u kupu. Hajduk je u Dubrovniku, nadigrao Župu sa 7:0, dva pogotka postigla je Dugandžić, a jedan Bakalar. Zahvaljujući umnogome Čapljinkama, odnosno Hercegovkama, novoformirani splitski Hajduk u sezonu je krenuo silovito.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Knjižnica Ljubuški i udruga Bilig ugostili autore iz Ravnog i Čapljine:Večer tradicije, stiha i narodnih običaja

   Predstavljanje knjiga Stanislava Vukorepa „Sjahali kićeni svatovi“ i Vesne Slobođan Papac „Prođi brata zovi svata“ bilo je svojevrsni praznik tradicije juga Hercegovine kroz svadbene običaje i deseterački spjev o njima. Promocija ovih knjiga sadržajno vezanih za jug i jugoistok Hercegovine, u Ljubuškom je privukla zavidan broj poklonika pisane riječi. Konstatacija mr. Ante Paponje kako je knjiga „Sjahali kićeni svatovi“ djelo „važne pučke tradicije i kulture“, bila je svojevrsnih šlagvort besjede o zanimljivim djelima ravanjsko-čapljinskog dvojca.

   „Ovdje se radi o djelu koje se odnosi na jedan vrlo važan segment naše kulture, radi se o hrvatskoj tradicijskoj pučkoj kulturi koja je u biti u temelju postojanja našega naroda. Sve ono što nas je održalo, što nas čini onakvim kakvi danas jesmo, naš identitet, naši običaji, naši pogledi na svijet, to je u biti zasluga te naše usmene pučke kulture, našega deseterca, gusala, narodnih običaja koji su nas proveli kroz vrlo tešku povijest i dvadeseto stoljeća“, konstatirao je mr. Paponja, te na upit bi li danas bile moguće vojnički strukturirane i ustrojene svadbe poput u knjizi „Sjahali kićeni svatovi“ opisanih, nastavio:

   „Ako bi se to instrumentaliziralo i uložili veliki napori moglo bi se to napraviti, međutim takvi svatovi više spontano ne mogu živjeti. A kultura je uvijek pitanje spontanosti. Kulturom nazivamo ono što se spontano održava samo od sebe. Ako bi mi nešto iscenirali, prisiljavali na izvjestan način, poticali bez potpore stvarnosti, onda to nije to. Mi možemo to režirati, ali u nekom spontanom našem življenju nešto slično nije moguće“, kazao je mr. Paponja, te naglasio da je knjiga Stanislava Vukorepa „prvorazredni uradak, koji zahtjeva multidisciplinarni pristup, knjiga koja ima pretenzije monografije, svojevrsna bibliografija izvora za izučavanje naše etnologije. Sjajno djelo!“

   Ruku pod ruku s knjigom „Sjahali kićeni svatov“ ide djelo „Prođi brata zovi svata“ Vesne Slobođan, spisateljice iz Ravnog. Riječ je o svatovskoj pjesmarici nastaloj prilikom uprizorenja svadbenih običaja u Ravnom po knjizi „Sjahali kićeni svatovi”. Zanimljivo, knjiga radnju, odnosno pjesmu, prati odgovarajućim slikama. Govoreći o knjizi prof. Ljiljana Herceg je uz ostalo naglasila:

   „Ova knjiga revitalizira našu usmenu narodnu tradiciju poštujući sve one formalne elemente počevši od te deseteračke metričke forme, autorica usvaja i jezik i formulacije i sve one ustaljene epske postupke poznate kod naših epskih usmenih pjevača. Autorica vjerno uspijeva preslikati duh nekog minulog vremena, pomno i detaljno prati cijeli proces svadbenog obreda. Riječ je dakle, o knjizi Prođi brata zovi svata, koja se kao svojevrsni književni literarni komentar referira na knjigu Stanislava Vukorepa Sjahali kićeni svatovi. Te dvije knjige se prožimaju u nekoj sinergiji i u središte stavljaju sve detalje vezane za svadbene običaje, počevši od formiranja svadbene povorke preko svih onih detalja kao što su bacanje jabuke, blagoslivljanje svatova, svadbene povorke, prošnje mladenke, njezina povratka u novi dom… Dakle, vrlo uspješno literarno ostvarenje koje zaista, ako ne znamo da je riječ o nekom autorskom djelu možemo pomisliti da je nastalo iz nekoga dalekoga vrela naše usmene epske tradicije“, naglasila je profesorica Ljiljana Herceg, ističući da knjiga „nije samo svjedočanstvo minulog vremena nego jedna zaista umjetnički vrijedna knjiga koja ima i svoju estetsku dimenziju, pored etnografske i povijesne, tako da su svi ti elementi podjednako važni“.

   Autori – Stanislav Vukorep, publicist, arheolog i etnolog iz Čapljine i Vesna Papac Slobođan iz Ravnog, iznijeli su put do nastanka dijela pri tome ističući pomoć drugih, ali i prepreke na koje su nailazili. Kakav je to trnovit put svjedoči podatak kojeg je iznio Stanislav Vukorep koji je uzgred rekao kako je za izradu knjige „Sjahali kićeni svatovi“ kontaktirao oko 2.000 ljudi, od kojih je oko 200 snimio… Boris Brkić bio je moderator programa kojeg su organizirali Gradska knjižnica Ljubuški i udruga Bilig iz Ljubuškog.

D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

Treći kamp za prstenovanje ptica u Hutovom blatu: Vremenski obrat zbunio i ptice

   U tijeku je druga po redu smjena trećeg po redu bosanskohercegovačkog kampa za prstenovanje ptica u Hutovom blatu. Prstenovače smo zatekli kako u prijepodnevnoj smjeni iz mreža oslobađaju uhvaćene ptice, koje se stavljaju u platnene vrećice. Za taj posao napravljene su prosjeke u trski i postavljene mreže. Ove godine tri su mreže, od kojih je jedna na rubu močvare. Od mjesta na koja se postavljaju mreže zavise i uhvaćene vrste. Govoreći o radu kampa njegov voditelj Nenad Spremo iz Apatina u Srbiji, kaže:

   „Kiša nas je omela, zavisimo od vremenskih uvjeta, ali tome se prilagođavamo. U prvoj smjeni bilo je lijepo vrijeme, pa je krenulo jako dobro. Uspjeli smo prstenovati jedan broj ptica bez obzira na kiše. Mi ne odustajemo, oblačno i kišovito vrijeme je također pokazatelj stanja u prirodi. Uspjeli smo prstenovati 35 vrsta ptica i nešto više od 800 jedinki. Meni je ovo treći kamp na Hutovom blatu, mogu reći da ima promjena u pogledu vrsta ptica u odnosu na ranije godine. Ovo je prvi kamp u desetom mjesecu, proteklih godina radili smo u devetom mjesecu, pa ima novina u pogledu vrsta. Nadam se da će se do kraja kampa poboljšati vrijeme, kako bi povećali broj uhvaćenih i prstenovanih ptica“, kaže Nenad Spremo, prstenovač s bogatim iskustvom.

   Tri studentice biologije s mostarskog Sveučilišta sudjeluju u radu druge smjene trećeg po redu kampa u Hutovom blatu. Ana Jukić iz Žepča govoreći o dojmovima, kaže:

   „Prvi put sam na Hutovom blatu na prstenovanju ptica. Za mene je ovo predivno iskustvo, puno je novih saznanja, novih tehnika rada, mislim da će nam ovaj kamp pomoći u daljem školovanju. Kamp doživljavam kao apel mladim ljudima da se odvaže u ovakvim stvarima, jer mi smo ti na kojima ostaje budućnost našega planeta, ovo doživljavam i kao korak u tom smjeru, trudit ćemo se u narednom periodu podizati svijest o ovakvim i sličnim stvarima vezanim za prirodu, odnosno naše okruženje“, zrelo promišlja Ana, dok dr. sc. Irena Rozić, koordinatorica ovogodišnjeg kampa naglašava:

Cilj ovih kampova osim prstenovanje je i promocija zaštićenih područja, promocija zaštićenih vrsta, a gdje učiti o prirodi nego o prirodu. Odaziv sudionika ove godine je nešto lošiji nego ranijih godina, s tim da je prerano davati ocjene jer će kamp raditi do polovice studenog. Naš cilj je okupiti mlade ljude iz okruženja, sa Sveučilišta, smjer biologije, da budu slobodni doći, kako studenti, tako i nastavnici, profesori, učitelji, jer ovo je jedinstvena prilika praktično vidjeti kako se nešto radi. Ovoga nema često, samo jednom godišnje. Prstenovači su susretljivi mladi ljudi s velikim iskustvom, oni su privrženi svom poslu čime se bave cijeli život“, kaže dr. Rozić, pa osvrćući se na ovogodišnji kamp i prilike koje prstenovačima ne idu na ruku, konstatira:

To je nešto što se ne može ni predvidjeti ni očekivati, svaka godina je drugačija. Seobe jedne godine krenu ranije, druge kasne. Promjene vremena utječu i na ptice koje se primire, čekajući povoljnije uvjete. Očekujemo za par dana da će se vremenske prilike smiriti i da će se seobe ptica nastaviti.“

Treći po redu bosanskohercegovački kamp za prstenovanje ptica radit će do nedjelje, 17-og listopada. Nakon toga dolaze mađarski prstenovači koji će raditi u tri smjene, od po tjedan dana. Uglavnom, sve skupa je pokazatelj da se Hutovo blato etabliralo ne samo kao bosanskohercegovačko nego i regionalno središte za prstenovanje ptica.

 

Tekst i foto: D. Musa

Lovačko i Kinološko društvo pozivazu lovce na smotru pasa u Karaotoku

   Lovačko društvo „Galeb” iz Čapljine u sklopu svojih redovitih aktivnosti za ovu jesen, u subotu, 16-og listopada, organizirat će ocjenjivačku smotru za pse, te Ispit prirođenih osobina – IPO, za pse ptičare. Zainteresirani sve informacije u vezi smotre za pse mogu dobiti u uredu Lovačkog društva „Galeb” ili na telefon 063/850-798.

   Smotra i Ispit i prirođenih osobina će se održati kod motela „Karaotok”. Poželjno je da zainteresirani za Ispit prirođenih osobina pse dovedu do 8,00 sati, dok će ocjenjivačka smotra početi u 10 sati. Važno je napomenuti da čapljinski lovci, članovi Lovačkog društva „Galeb”, sukladno odluci Sktupštine Društva, na plaćaju usluge na ovim manifestacijama jer im se to financira iz sredstava koja su uplatili za članarinu za tekuću sezonu. Isto tako, važno je napomenuti, da se sukladno Zakonu o lovstvu FBiH u lovu mogu koristiti samo psi koji imaju ocjenu eksterijera i certifikat o upotrebljivosti u lovu, a smotra je prilika da to i ostvare. (dmu)

  • Objavljeno u Najave
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!