banerRC212

Izložba vinkovačkog slikara Branka Bazine u čapljinskom hotelu „Mogorjelo“

Istaknuto Izložba vinkovačkog slikara Branka Bazine u čapljinskom hotelu „Mogorjelo“

Vesela i bogata Slavonija iz priča hercegovačkih „argata“

Snaga kista čini čuda, moglo bi se reći uvidom u izložbu akademskog slikara Branka Bazine u čapljinskom hotelu „Mogorjelo“. Izložba je postavljana u kolovozu, a ovih dana njezino trajanje je prolongirano do daljega. Bazina je ljubitelje kista u Hercegovini, počastio svojim impresivnim slikarskim darom. Gledajući slike ovog vinkovačkog slikara primjerice – Kuća moje majke i druge, naprosto se osjeti dah Slavonije, iz priča hercegovačkih "argata" za vrijeme vršidbe pšenice, a zatim početkom jeseni berbi kukuruza. Te poslove u bogatoj Slavoniji, Hercegovci koji su tamo išli na zaradu, u pravili su kitili ružičastim bojana. Upravo je krajolike iz tih priča, Branko Bazina vjerno prenijeti na platno. Kao da ih je slušao.

Kad se razgleda i sagleda 37 slika većeg formata, manje nećemo računati, naprosto se nameće zaključak – nema slike bez krajolika. Za utjehu Slavoncima, koji zadnjih godina najviše pričaju o iseljavanju, a time i propadanju nekadašnje hraniteljice generacija Hercegovaca, Slavonija na slikama Branka Bazine živi punim plućima! I kada slika uvjetno rečeno, tmurne motive poput jeseni, grane bez lišća, snijegom zatrpane kuće, zahvaljujući skladu boja, Slavonija živi. To je ona Slavonija koja je hranila i generacije Hercegovaca! Uz opasku da je izložba i prodajna, što nije povod ovome osvrtu, nego Slavonija iz priča autoru teksta bliskih ljudi, kojih više nema, svakako vrijedi izdvojiti par razmišljanja iz pogovora prof. Stanka Špoljarića:
„Bazina je našao pravu mjeru između opisnosti scene, donekle i citiranog činjeničnog, i slobode slikarskog vitaliteta. Boja je dominanta svakog prikaza, pretežito otvorena, boja nanijeta ritmičkom urednošću, ali i spontanošću gestualnog poteza. Koloristička zvučnost nositelj je ugođajnosti motiva, u rasponu od vedrine do sjetnosti. Bazina u odabiru prikaza najčešće polazi od konkretnog, između ostalog i onih izgleda s kojima je vezan i s notom sentimentalnog, produbljujući slikom ta stanja i situacije, sintetizirajući mijene osobnih viđenja…“
S obzirom da je postavljena u predvorju hotela i njegovim blagaonicama, izložba Branka Bazine, može se s užitkom gledati bez vremenskih i prostornih ograničenja. A Slavonija iz slika, odnosno priča to i zaslužuje.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 15 Rujan 2017 13:21
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!