banerRC212

Nekropola Radimlja: Ogradom zaštićeno dvanaest "zaboravljenih" stećaka u Stocu

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Nekropola Radimlja: Ogradom zaštićeno dvanaest "zaboravljenih" stećaka u Stocu

   Djelovali su kao manje vrijedni, kao neki višak, stećci na doskora neograđenom dijelu nekropole Radimlja sa sjeverne strane prometnice Čapljina, odnosno Mostar – Stolac. Kad bi ih čovjek spazio automatski bi pomislio na slogan jedne ovdašnje željezarije koji glasi: „Sve što nije ograđeno – nije vaše!” Na sreću poštovatelja kulturne baštine, više nije tako, preostali manji dio najpoznatije nekropole u BiH, dobio je zaštitnu ogradu. Govoreći o realizaciji tog projekta Maja Lopin ravnateljica Javne ustanove „Radimlja” Stolac, kaže:

   „Završili smo jedan za nas dugotrajan proces i ono što je bilo najbitnije zatvorili smo i mali dio nekropole Radimlja. Kada govorimo o povijesti nekropole Radimlja, često spomenimo da je krajem 19. stoljeća kada se pravila glavna prometnica prema gradu Stocu iz smjera Čapljine i Mostara, nekropola na žalost, podijelila na dva dijela. Od tada je nekropola razdvojena, jedan dio je ostao s druge strane prometnice. Ove godine zahvaljujući sredstvima koje smo dobili od Federalnog ministarstva kulture i sporta, uspjeli smo nakon velikog dijela nekropole ograditi i mali tako da sada nekropola Radimlja ima zaštitnu ogradu s čime smo spriječili dalju devastaciju stećaka”, kaže ravnateljica Lopin, te pojašnjava:

   „Na ovom malom dijelu nekropole imamo 12 stećaka, a s druge strane prometnice 121, dakle sveukupno nekropola Radimlja, na dvije strane prometnice, ima 133 stećka. Sada su zaista svi dobro ograđeni možemo uistinu raditi i na održavanju i na očuvanju na primjeren način”, kaže ravnateljica Lopin, te na upit je li bar u futurističkim planovima projekt izbavljenja stećaka koji su ugrađeni u prometnicu, nastavlja: „Ono što se dogodilo prije nešto više od stotinu godina uništilo je nekropolu u jednom značajnom dijelu. Mi imamo jedan utopijski plan, rekla bih jedan utopijski plan, odnosno jedan projekt, koji uključuje izmještanje sadašnje trase puta, u potpunosti izvan nekropole. Međutim, to su već veliki planovi i zahtjevana realizacija koju bi voljeli vidjeti u budućnosti. Kažem utopistički iz razloga što bi uistinu bilo idealno kada bi se mogla izmjestiti prometnica, no u ovom trenutku ono što imamo moramo čuvati, a ono što u budućnosti budemo mogli odraditi sigurno ćemo i učiniti”, kaže ravnateljica Lopin.

   Uglavnom, nakon što je i manji dio dobio ogradu, nekropola Radimlja ne samo novi sadržaj nego kompleksniji i kompletniji izgled, pa makar je razdvajala i prometnica.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 21 Svi 2021 14:12
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!