banerRC212

Utorak, 16 Ožujak 2021

Čapljinci uoči hercegovačkog košarkaškog derbija protiv Zrinjskog najavljuju zanimljivu utakmicu i nadaju se pobjedi!

   Uoči zaostale utakmice iz 17-og kola košarkaškog prvenstva BiH Čapljina – Zrinjski, u prostorijama Košarkaškog kluba Čapljina održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Mario Jerkić direktor kluba i trener mlađih uzrasta, Amar Krpo, pomoćni trener, te Jure Brajković, košarkaš Čapljine:

   Mario Jerkić, koji trenutno mijenja zbog bolesti odsutnog Borisa Džidića prvog trenera, u uvodu je uz ostalo rekao:

   „Pred nama je hercegovački derbi protiv Zrinjskog. Kako god mi jedni druge gledali, kako god jedni druge podržavali u utakmicama s drugim klubovima, kad se međusobno sastanemo uvjek postoje dodatni motivi pa i tenzije. Trenutno se obje ekipe nalaze u donjem dijelu tablice. Mislim da se Zrinjski porazom od Slobode, malo udaljio od lige za doigravanje, što ne znači da nas ne očekuje dobra i neizvjesna utakmica”. Jerkić je spomenuo da manjih zdravstvenih poteškoća ima i Đorđe Savković, jedini senior u ekipi Čapljine koji nije bio izvan pogona zbog COVID-a, ali se nada da će se potpuno oporaviti do sutrašnje utakmice.

   Predstavnicima novinarskog ceha obratio se i Amar Krpo, pomoćni trener Čapljine, koji je ustvrdio:

   „Momčad Zrinjskog jako nam je dobro poznata. Između nas praktično nema nepoznanica. U prvoj utakmici ove sezone moram reći da smo nes(p)retno poraženi. Prokockali smo pet poena prednosti minut i pol prije kraja, zbog naših grešaka, tako da su nam ostali veliki dužnici”, kazao je Krpo ističući da do kraja očekuje više stabilnosti u igri i bar par pobjeda. Pomoćni treneru Krpo poželio je što skoriji oporavak od COVID – 19, prvom treneru Borisu Džidiću.

   Košarkaš Jure Brajkovića bio je kratak:

   „Derbi utakmice igrači najviše volje igrati, valjda zbog tog posebnog naboja. Ne bi prosuđivao tko je favorit u sutrašnjoj utakmici, mogu samo reći da ćemo gledati dobru košarku, a bolji neka pobjedi”.

   Zaostala utakmica 17-og kola Čapljina – Zrinjski igrat će se u srijedu, 17. ožujka, s početkom u 17 sati. Susret će prenositi Radiotelevizija Herceg-Bosne. Shodno epidemiološkim mjerama u H-N županiji igrat će se bez prisustva gledatelja. Cjeloviti izvještaj s konferencije za novinare KK Čapljina slušatelji Radiopostaje Čapljina mogu poslušati u srijedu, 17-og, u emisiji „S gostima o aktualnom”, od 13 sati.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Čapljinski srednjoškolci u sklopu radionice "Medijska pismenost" posjetili Radiopostaju Čapljina

Mladi iz Čapljine u sklopu radionice "Medijska pismenost" koju provodi IOM - Međunarodna organizacija za migracije, posjetili su Radiopostaju Čapljina i s djelatnicima razgovarali o izazovima novinarskog posla te o značaju prepoznavanja istinitih i provjerenih informacija od neprovjerenih i senzacionalističkih. Tim povodom voditelja i kordinatore radionice, pitali smo o značaju radionice Medijske pismenosti i o Međunarodnoj organizaciji za migracije, odnosno njenom djelovanju u Čapljini.

 

Josip Matić Lolo iz Broćanca: Spasio 17 maslina starih oko 150 godina s trase magistralne ceste za Neum

 Već ovoga ljeta turiste iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine dočekat će 18 kilometara nove magistralne ceste od Hutova do Neuma. Negdje na polovici toga puta u mjestu Broćancu, maslinarskoj prijestolnici BiH, uz magistralu putnike će čekati oko 150 godina stare masline bez krošnji, presađene zbog gradnje prometnice. Zasluga za taj neuobičajeni maslinik pripada Josipu Matiću, poznatijem po nadimku Lolo. Lolo je odlučio sačuvati bar dio starih maslina, zašto?

   „Ovdje ima sedamnaest stabala, od nas nekoliko, od moje obitelji, rođaka i poznanika koji su mi darovali masline da ih spasim, da ne odu za ogrjev nego da nastave živjeti. Tako smo napravili jednu lijepu izložbu naših starih broćanskih maslina. One će se za dvije, tri godine zaodjenuti novom krošnjom pa će putnici moći odmoriti u njihovom hladu, jer uz masline planiramo i odmorište.

   Dakle, Josip Matić – Lolo, inače, najnagrađivaniji bosanskohercegovački maslinar, se pobrinuo da stare masline nastave život na novoj lokaciji.

   „Za maslinu kažu da je besmrtna. Ona se vazda iz korijena obnavlja, ako nadzemno stablo propadne, prepiliš ona izbija iz korijena. Tako mi zanavljamo masline u njivama čije stablo iz nekih razloga istrune. Vazda iz korijena udari. Po tome znamo da maslina može živjeti ihihi. Poznato je da ima maslina iz Isusovog doba, u Kaštelima ima maslina stara blizu dvije tisuće godina. Nadam se da će i ove naše doživjeti te godine, pa će tada o njima neki drugi ljudi pričati. Mi smo njih spasili, mogle su biti pretvorene u dim, međutim, nas nekolicina se oko toga pobrinula. Imali smo i pogodnu lokaciju. Sada povremeno netko svrati pita jesu li za prodati i tako. Imamo mi neke za koje nije bilo prostora, pa se mogu pokloniti, prodati, a ove zasađene trebaju se obući u novo ruho“, kaže Lolo, te dodaje:

Treba njima koja godina da se one obuku u novo ruho svoje. Treba ih još malo i obraditi, ali nisam ih stigao oblikovati, jer kada smo ih prebacivali bilo je bitno sasjeći grane i ostaviti malo zelenila. Dolazio je stručnjak iz Metkovića koji je to radio po Hrvatskoj, onda mi je objasnio što treba uraditi. Ne smiju se sve grane otpiliti, ali ne valja ostaviti ni punio zelenila, da ne bi uginula. To što je ostalo maslini služi kao neki „dimnjak“ da je vuče, da je održava u životu. Koliko sada vidim svaka se primala, trebat će i dalje zalijevat, lani smo potrošili dosta vode, pa ćemo i ove godine, dok one ne uhvate novi korijen“.

   Uz obnovu starih maslina na novoj lokaciji Josip Matić – Lolo, planira oživjeti tradiciju cijeđenja maslina na starinski način. Za taj projekt već je nabavio i konja koji će pokretati prešu. Međutim, za realizaciju tog projekta, reče, trebat će mu još vremena.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!