Logo
Ispiši ovu stranicu

Za sustave navodnjavanja poticaji od 28 do 2.400 KM, glavnina Čapljincima

Istaknuto Za sustave navodnjavanja poticaji od 28 do 2.400 KM, glavnina Čapljincima

   Županijske novčane potpore za kapitalna odnosno investicijska ulaganja u nabavku nove opreme za natapanje ostvarila su 23 klijenta, od čega golema većina 17, s čapljinskog područja.

Tri potpore ostvarili su subjekti s područja stolačke općine dok je po jedna otišla u Jablanicu, Mostar i Čitluk. Prema očekivanju na čapljinskom području najviše potpora – četiri ostvarili su proizvođači iz Višića, slijede Čeljevo i Opličići po 3, Bivolje Brdo 2, dok je po jedna subvencija otišla klijentima iz Prćavaca, Dretelja, Domanovića, Grabovina i Počitelja.

   Subvencije za nabavu nove opreme za natapanje odobrene su bna temelju članka 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji članka 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godini. Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Subvenciju nabave opreme za natapanje – crpke, crijeva, raspršivači, kapaljke, sustav za filtriranje, fertirigaciju, uređaj za namatanje crijeva i slična oprema za natapanje, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti opreme za natapanje, a do maksimalno odobrene potpore u iznosu od 3.500 KM.

   Klijenti koji su podnijeli zahtjev po modelu investicijskih ulaganja mogli su ostvariti subvenciju samo po jednoj vrsti potpore – primjerice biljna proizvodnja i animalna proizvodnja, ali do maksimalnog iznosa potpore od 2.000 KM. Najveći iznos potpore ostvario je klijent iz Čapljine 2.400 KM, a najmanji simboličnih 28 KM proizvođač iz Čitluka, Naravno, klijent je morao biti upisan u registru poljoprivrednih gospodarstava, a potporu je mogao ostvariti samo jedan od supružnika.

   Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede. Klijent ne može prodati opremu za natapanje za koju je ostvario potporu u razdoblju od dvije godine nakon isplate potpore.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 08 Veljača 2021 16:11
Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!