banerRC212

Za sustave navodnjavanja poticaji od 28 do 2.400 KM, glavnina Čapljincima

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Za sustave navodnjavanja poticaji od 28 do 2.400 KM, glavnina Čapljincima

   Županijske novčane potpore za kapitalna odnosno investicijska ulaganja u nabavku nove opreme za natapanje ostvarila su 23 klijenta, od čega golema većina 17, s čapljinskog područja.

Tri potpore ostvarili su subjekti s područja stolačke općine dok je po jedna otišla u Jablanicu, Mostar i Čitluk. Prema očekivanju na čapljinskom području najviše potpora – četiri ostvarili su proizvođači iz Višića, slijede Čeljevo i Opličići po 3, Bivolje Brdo 2, dok je po jedna subvencija otišla klijentima iz Prćavaca, Dretelja, Domanovića, Grabovina i Počitelja.

   Subvencije za nabavu nove opreme za natapanje odobrene su bna temelju članka 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji članka 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godini. Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Subvenciju nabave opreme za natapanje – crpke, crijeva, raspršivači, kapaljke, sustav za filtriranje, fertirigaciju, uređaj za namatanje crijeva i slična oprema za natapanje, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti opreme za natapanje, a do maksimalno odobrene potpore u iznosu od 3.500 KM.

   Klijenti koji su podnijeli zahtjev po modelu investicijskih ulaganja mogli su ostvariti subvenciju samo po jednoj vrsti potpore – primjerice biljna proizvodnja i animalna proizvodnja, ali do maksimalnog iznosa potpore od 2.000 KM. Najveći iznos potpore ostvario je klijent iz Čapljine 2.400 KM, a najmanji simboličnih 28 KM proizvođač iz Čitluka, Naravno, klijent je morao biti upisan u registru poljoprivrednih gospodarstava, a potporu je mogao ostvariti samo jedan od supružnika.

   Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede. Klijent ne može prodati opremu za natapanje za koju je ostvario potporu u razdoblju od dvije godine nakon isplate potpore.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 08 Veljača 2021 16:11
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!