banerRC212

Čapljincima poticaji za nabavku dva motokultivatora i priključaka za motokultivator

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Portal: Njuskalo Portal: Njuskalo

   U cilju poticanja poljoprivrednika s prostora Čapljine, te svih naših slušatelja koji se bave proizvodnjom hrane nastavljamo s pregledom županijskih poticaja za 2020. godinu. Shodno tome stigli smo do novčanih podrški klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane pomoći – subvencije nabavke novih motokultivatora i priključaka za motokultivator. U skladu s člankom 31. Uputstva o načinu i uvjetima za ostvarivanje poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji za 2020 godinu, poticaj za nabavku motokultivatora ostvarilo je 16 klijenata, odnosno subjekata, od čega samo dva s čapljinskog područja. Kažemo samo dva imajući na umu da je na čapljinskom području poljoprivreda najintenzivnija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

   Poticaje za nabavku motokultivatora ostvarili su po jedna poljoprivrednik iz Tasovčića u iznosu od 1.150 KM i poljoprivrednik iz Rečica kod Domanovića 1.375 KM. Inače, najmanji iznos poticaja iznosio je 212 KM, a najveći 1.903 KM. Uz dva subjekta iz Čapljine poticaje su ostvarila 4 klijenta iz općine Konjic, zatim po 3 klijenta iz općina – Čitluk, Stolac i Prozor-Rama, te jedan iz Grada Mostara.

   Sukladno s Programom i Uputstvom obračun novčane potpore za Subvenicju nabavke novih motokultuvatora i priključaka za motokultivatore vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti. Valja reći da je podršku čiji je maksimalni iznos bio 2.000 KM mogao ostvariti samo jedan od supružnika. Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji, obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede H-N županije. Shodno propisima klijent ne može otuđiti ni motokultivator, a ni priključak, za koji ostvari podršku, u razdoblju od pet godina nakon isplate podrške.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 05 Veljača 2021 15:57
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!