banerRC212

Višićki povrtlari uvođenjem novih sorti i inovacijama u zaštiti imali rentabilnu sezonu

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Višićki povrtlari uvođenjem novih sorti i inovacijama u zaštiti imali rentabilnu sezonu

Sa skepsom su južnohercegtovački povrtlari očekivali ljetnu sezonu. Tek što su zasadili povrtlarske kulture došlo je do pandemije korona virusa i famoznog lock downa. Situacija u kojoj je teško bilo optimist. Kako je sezona protekla iz kuta Poljoprivrede zadruge „Matica“ iz Višića, kod Čapljine, govori njezin direktor Marijan Brajković:

   „Svi znamo kako je sezona počela. Ušlo se iz nekakve traumatične situacije vezane za korona virus u samu proizvodnju. Bilo je i nekih obećanja koja su nama izgledala zanimljiva, u smislu reduciranja uvoznih roba zbog te novonastale situacije, međutim očito da do toga nije došlo. Uvoz je nastavljen nesmiljenom žestinom i trajao je tijekom cijele sezone. Bez obzira na to mi ipak možemo biti dosta zadovoljni ovom sezonom iz sasvim drugih razloga, a odnosi se na introdukciju novih kultivara, na čemu mi aktivno radimo već tri, četiri godine“, ističe direktor Brajković te pojašnjava:

   „Prije svega to se odnosi na nove sorte rajčice, tzv. pink sorte i nove tehnologije uzgoja, gdje smo mi eto kroz tri, četiri godine uspjeli na određenoj količini i na određeni način, nametnuti par sorti koje se intenzivno koriste. Radi se o tim novim tzv. pink sortama, novim tehnologijama uzgoja kalema tzv. na dvije grane, gdje smo postigli dosta dobre rezultate, a krajnji proizvod je bio takav da mu jednostavno ništa iz uvoza ne bi moglo konkurirati. Da nismo to pokrenuli prije nekoliko godina mi bi i sada bili na starim sortama, klasičnom tipu rajčice i sezona bi definitivno za nas bila katastrofa“.

    -U sezoni kada nije bilo turizma, pa ni masovnijih okupljanja, cijena rajčice i paprike, iznimka su donekle krastavci, nije padala ispod pola marke, a roba se nije ni bacala, znači li to da je proizvodnja snažno opala ili?

   „Teško je donositi procjene, ali kroz godine proizvodnja je opala. Definitivno imamo manju proizvodnju, ali nisu to razlozi zašto nije došlo do pada cijena. Mi smo i dalje bili preplavljeni sortama crvene rajčice, što se tiče paprike mi smo kroz godine izgubili smo sposobnost proizvodnje, ne u smislu mogućnosti poljoprivrednih proizvođača da proizvedu dobar proizvod, nego u smislu marketinga i dalje prodaje. Jednostavno nekada je u ponudi devedeset posto od povrća bila paprika, a ona je sada pala na desetak posto. Ponavljam isključivo nove sorte, nove tehnologije uzgoja, su dovele do toga da smo imali znatno veću potražnju rajčice što je diglo i prosječnu cijenu. Što se tiče paprike, vrlo solidna je bila situacija s domaćom sortom paprike, koja se konstantno već duži niz godina prodaje dosta dobro i već je može se reći da je nezvanični brend na širem tržištu.

   S obzirom da su Višići naselje s najvećom površinom plastenika i staklenika ne samo u Čapljini i Hercegovini, nego u cijeloj BiH, pouzdano se može reći da je proizvodnja u zatvorenim prostorima bila isplativa. Naravno, dobro bi bilo da stručne institucije i i tijela te nadležna ministarstva, potiču inovacije kada je riječ o sjemenima i drugim unapređenjima u proizvodnji povrća, a ne sami poljoprivrednici, jer je to duži put.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 15 Listopad 2020 09:50
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!