banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Obilne kiše prouzročile probleme s oborinskom odvodnjom

Prve obilnije ovojesenske kiše prouzročile su probleme na čapljinskim ulicama. Naime, na nekoliko mjesta u gradu vatrogasci su intervenirali i ispumpavali vodu. Riječ je lokacijama na Trgu svetog Franje, iza crkve, gdje je bio ugrožen jedan stan i potopljen podrum, zatim podzemna garaža na čapljinskoj rivi, te je vršeno ispumpavanje vode i u ulici Ruđera Boškovića. Obilne kiše stvaraju problem i na cestama pa se vozače ali i pješake upozorava na poseban oprez. Primili smo i poziv od slušateljice iz Višića koja je kazala da u njenom naselju u ulici Misir se svaki put kada su obilnije kiše stvori velika lokva koju je teško zaobići, te stvara problem vozačima i pješacima, a posebno djeci koja tim putem idu u školu.

Čapljinski vatrogasci ističu da ih se u slučaju izvanrednih situacija ili potrebne pomoći oko ispumpavanja vode s ugroženih lokacija može konaktirati na broj 123 ili 121.

 

Bogata ponuda povrća na Veletržnici

Na čapljinskoj Veletržnici bogata je i kvalitetna jesenska ponuda povrća i voća. Vrijeme je pravljenja zimnice pa je i potražnja povećana, no cijene proizvoda su u padu ili na istoj razini kao i proteklog tjedna.

Povrće - zadržali su cijene- krumpir 80 feninga do marku, batat 3 marke kilogram, kelj je od 1,30 do 1,50, brokula do 2,50 marke, raštika od 2,50 do 3, a peršin, celer i prasa 3 marke po kilogramu. Crveni luk košta od 1,20 do 1,40, cikla 70 feninga do marku, a mahune od 2 do 3 marke.

Pala je cijena bijelog luka koji košta od 5 do 8 maraka, kao i mrkve koja se sad cijeni marku kilogram. Kupus je 70 do 80 feninga, karfiol i špinat cijene se od 1,80 do 2, zelena salata od 80 feninga do 1,20, blitva od 80 feninga do marku.

Cijena rajčica, ovisno o vrsti kreće se od 70 feninga pa sve do 2 marke koliko košta domaća rajčica. Slično je i s paprikama kojih kilogram košta od marku do marku i 70, dok se domaća, čapljinska paprika cijeni do dvije marke kilogram. Roge, koje se većinom kupuju za pripremu zimnice koštaju od 1 do 1,5 KM. Patlidžan je 70 do 80 feniga, krastavci od 1 do 1,30, kornišoni krupni 1,5, srednji 2, a sitni do 2,50 marke.

Cijena tikvica je pala na 60 do 80 feninga, a kad su u pitanju tikve, može se naći od 50 feninga za kilogram misirača, buternat do 80 feninga, a hokaido 1,5 za kilogram.

Na čapljinskoj veletržnici bogata je i ponuda voća. Jabuke se ovisno o vrsti, cijene od 80 feninga do 1,5, kruška od 1,5 do 2, smokva 2 do 2,5 marke, suha smokva od 4 do 6 maraka. Popularan je domaći šipak koji košta od 1,20 do 1,70, mandarine su 1,70 kilogram, bostan 1,5. Stolno i vinsko grožđe prodaje se za oko marku kilogram. Orasi i bademi u ljusci cijene se od 5 do 6 maraka.

Sve navedene cijene su naveliko.

Članovi HKUD-a "Sveti Ante" iz Dretelja objavili videospot za pjesmu "Majka Mari kose plela"

HKUD "Sveti Ante" iz Dretelja objavilo je svoj prvi videospot za pjesmu "Majka Mari kose plela".

U videospotu su sudjelovale sve skupine HKUD "Sv. Ante" Dretelj. Spot je sniman na više lokacija u Dretelju i etno selu "Herceg".

Režiju potpisuje Nikolina Brajković, Dragan Ivanković, umjetnički voditelj pjevanja pomogao je oko aranžmana pjesme, a koreografiju je radio Zdenko Damjanović.

Iz HKUD "Sv. Ante" Dretelj zahvaljuju Federalnom ministarstvu za kulturu i Ministarstvu civilnih poslova uz pomoć kojih je ovaj projekt realiziran. Posebne zahvale upućuju i Gradskoj upravi Čapljina na čelu s dr. Smiljanom Vidićem koja podupire rad društva tijekom cijele godine te fra Mili Vlašiću koji je zaslužan za pokretanje i obnavljanje ovog kulturno-umjetničkog društva.

 Pogledajte spot i poslušajte pjesmu na poveznici:

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!