banerRC212

Srijeda, 02 Lipanj 2021

Zanimljiva priča bake Ivane Vujnović iz Doluše pokraj Stoca: U 100 godini barata s iglom kao u dvadesetoj

   Mala sela - zanimljivi ljudi, moglo bi se zaključiti nakon posjeta Doluši, seocetu južno od Stoca, nedaleko od buduće magistrale prema Neumu. Raspitujući se o nekropoli stećaka u obližnjoj Udori, krenuli smo u priču sa staricom Ivanom Vujnović, i doznali da gazi stotu.

   „Nakupilo se godina, nakupilo“, veli baka Ivana na početku razgovora, te na opasku zar još vidi s malom iglom, nastavlja:

   „Pa, dobro fala Bogu, da kažem, malo slabije na lijevo oko, ali dobro je. Ja zafaljivam dragom Bogu. Ja još sve oko sebe mogu sve raditi, ruke su usporile, ali migam“, kaže baka Ivana, te na opasku da je sigurno puno plela nastavlja:

   „Čuješ, svašta sam radila, imali smo i stan, samo nijesam tkala, a jesam sve za tkanje pripremala. Četiri su udate iz naše kuće još u onom teškom vremenu. Ođe ja kada sam došla, niđe ništa, sve je bilo srušeno, samo je bila ova soba, nije bila soba nego dimarica. Nije bilo sobe, imali smo doli još jedna soba i podrum ispod pod njom, ali ozgar nije bilo daske. Nije bilo niđe uzet daske. Išo mi čovjek pokojni u Nevesinje, s jednim rođakom, malo su odnekle ozgar kupili nekakve daske i onda su to nekako potavanili. Bio je prije pleter, od grana i ozgar gnjilu nabili, tako je bila potreba“, prisjeća se Ivana, te na upit kada se udala i čime se bavila nastavlja:

   „Došla sam '46. Kad sam ovdje došla bio je samo jedan konj i jedna krava stara, po dvades' godina, jednom osamnaes', a jednom dvades' godina i tri ovce. Vratili se naši iz Slavonije bili izbjeglice, pokojna mi svekrva i čovjek, bili su u Slavoniji godinu, ako nisu i više. Vratili se oni, a čo'jek mi osto, tamo u Slavoniji, u vojsci, đe li je. Kad su se vratili nije se imalo šta jes'. Bila jedna velika košćela pred kućom uspeo se na košćelu, ubro košćela. Jedna mala bila dao maloj, krivi se, nije imala šta jes'. Ja imala sam svekrvu, zaovu, tu malu i čojeka. Onda smo kašnje mal pomalo, mal pomalo, a ja sam gonila drva u Stolac. Kažu da je sramota, a nije, to mi je bila rana i dinar otalen, nijesmo imali s druge strane. Niko nije bio zaposlen, ni prije ni kašnje. Nije bilo motorke pa upilat, šjekirom ja otiđi tamo u ogradu i „uberi“ i rascjepi one sve cjepanice. Ujutru konja, tamo u ogradi bio, jami za oglav, i ono sve natovari i otalen u Stolac. Dolika gonjaj, ko će te upitat, nekad izađe predate upita te – pošto drva, a nekad moraš gonjat po sata, da prodaš“, kaže baka Ivana koja se sjeća i boljih vremena:

Kašnje smo imali i ovaca, i volova, i krava, i teladi sve smo to mi imali! Prve godine nije se imalo sučijem posijati. Išo čojek gore blizu Dalmacije i na vratu donio trides' kila ječma i posijao. Kašnje smo imali svakakvog šjemena, žita, mesa, svega. I onda doš'o opet rat. Opet nevolja. Ja mislim da sam tri rata preko glave preturila.

   Dosta toga se još prebralo iz prošlosti u razgovoru s bakom Ivanom, koja je rođena 1922. godine. Osnovno je kaže da se uvijek radilo, kad u brdu kod stoke, kad u polju oko zemlje. Danas živi u kućanstvu sa sinom, snahom i dvojicom unuka. Prati vijesti, kaže da ponešto zna i o koroni, ali kako ne ide od kuće veli da se te napasti ne boji.

Tekst i foto: D. Musa

 

 

Doigravanje za boćarskog prvaka BiH: Nikola Zelić zaustavio Gruđane, a Neum posušku Buru

   Da će se u doigravanju boćarskog prvenstva BiH voditi izjednačena borba pokazale su prve utakmice doigravanja. Naime, u prvim utakmicama u ligaškom dijelu prvenstva slabije plasirane ekipe, odnosno drugoplasirane, izborile su uvjerljive pobjede protiv prvoplasiranih. Rezultati, u Prologu kod Ljubuškog, Rastok – Grude 16:8, a u Neumu, Neum – Bura također 16:8.

   Iznenađenje prvih utakmica je svakako pobjeda Rastoka protiv poslovično stabilne ekipe Gruda. Međutim, Gruđani su samo u tehničkim disciplinama bili ravnopravni razigranom domaćinu koji je što je posebice zanimljivo, osvojio manje „punata” – 153:176, ali je zato slavio u osam partija. Za konačni ishod utakmice ključna je bila prva tura u kojoj su domaći dobili par, trojku, te krug. Iskusni Damir Brzica protiv Vinka Grbavca u disciplini pojedinac klasično, osvojio je prve bodove za goste 7:13. Domaća kombinacija Franjo i Ivan Herceg u paru, nadigrala je gostujuću kombinaciju Slobodan Miloš/Dražen Glavaš 11:7. Još uvjerljivija bila je domaća trojka Ivan Šalinović/Zdravko Nižić/Danijel Kežić koji su gostujuću kombinaciju Zdravko Miloš/Mladen Ćorluka/Milorad Bošnjak nadigrali 12:5. Ključnu pobjedu za domaće u ovom dijelu utakmice ostvario je Nikola Zelić koji je u disciplini krug nadigrao Gorana Bobana.

   Nakon prve „ture” domaći su imali vodstvo od 6:2, a onda su u drugom dijelu utakmice održali ravnotežu. U štafetnom izbijanju gostujući dvojac Mladen Ćorluka/Dražen Glavaš bio je bolji od domaće kombinacije Stjepan Herceg/Vinko Grbavac 37:28, dok je Nikola Zelić u brzinskom izbijanju bio bolji od Josipa Glavaša 25:20. Za domaće je važne bodove i to protiv Gorana Bobana „iskopao”Zdravko Nižić u preciznom izbijanju, dok je u drugoj partiji Brzica visoko 29:5 nadigrao Petra Zelića. Uglavnom, poslije dvije trećine rezultat je bio 10:6 za domaće. Nekadašnji boćar Ljubuškog, a danas očito je udarna snaga Rastoka, Nikola Zelić dobio je i treću pojedinačnu partiju ovoga puta protiv Milorada Bošnjaka u disciplini pojedinac klasično. Domaći su još dobili par i krug, dok su gosti uvjerljivo slavili u disciplini trojka. Valja reći da je u zadnjoj turni iznenadio mladi Danijel Kežić nadigravši Damira Brzicu koji je u drugoj turi u preciznom izbijanju ostvario svjetski vrijednih 29 „punata”.

   Uzvratne utakmice igraju se narednog vikenda, nema „majstorice” pa dalje ide ukupno bolja momčad iz dvije utakmice. Podsjećamo, u ligaškom dijelu prvenstva natjecala su se dva kluba – Dračevo koje je u A skupšini zauzelo peto mjesto, te Čapljina koja je u B skupini bila treća.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!