banerRC212

Četvrtak, 27 Svi 2021

Počeo izvoz mladih krumpira iz Hercegovine za Hrvatsku

   Zastoj s plasmanom mladih krumpira na veletržnici u Čapljini je prevladan. Naime, počeo je otkup i izvoz ranih krumpira na hrvatsko tržište. Kako smo doznali od Dubravka Vukojevića predsjednika Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje” iz Ljubuškog, otkup krumpira je u punom jeku. Otkupljivači plaćaju 0,70 KM po kilogramu uz besplatnu ambalažu.

   Podsjećamo, koncem druge dekade svibnja došlo je do pravog sloma cijene ranih krumpira koji su sa 1,3 do 1,4 KM, pali na samo 0,70 do 0,90 KM. Tada još izvoza nije bilo pa su proizvođači ranih krumpira kojih je sve više i na području Čapljine, posebice u Svitavi i na Dubravama, strahovali ne samo zbog obaranja cijene nego i zbog plasmana. Početkom izvoza strahovanja su otklonjena. (dmu)

Poljoprivredna zadruga "Sunce" Nerezi: Presadnice povrća trežene i ovoga proljeća

   Sezona prodaje presadnica povrća i jednogodišnjeg voća po svemu sudeći bit će iznad očekivanja. Kako ističu iz Poljoprivredne zadruge „Sunce” koja se već godinama bavi sjetvom i prodajom presadnica za tržište, prodaja sadnog materijala za proljetno-ljetnu sezonu je pri kraju, dok je u punom jeku sjetva – paprika roga i patlidžana, dok uzgoj zelena salate i različitih vrsta kupusa traje cijelu godinu.

   „Sezona je bila neuobičajena, čemu su kumovale vremenske prilike, kiša, hladno vrijeme odlagali su preuzimanje presadnica i sadnju, pa se sve zbilo u petnaestak dana. U tom razdoblju imali smo velike gužve, međutim uspješno smo to odradili, tako da mogu reći da je sezona u cjelini bila zadovoljavajuća”, kaže Dragan Dadić, direktor Poljoprivredne zadruge „Sunce” u Nerezima.

   Direktor Dadić ističe da je 'zadrugarima' najbitnije da se sadni materijal ne baca, da zbog prerastanja ne izgubi funkcionalnost i slično. U tom smislu vrijeme je bilo stalna prijetnja, pa je pri kraju sezone zadovoljstvo veće. Slično se može reći i za individualne proizvođače presadnica koji robu plasiraju preko veletržnice u Tasovčićima. Presadnice nisu planule kao prošle godine, ali je prodaja također zadovoljavajuća.

   Podsjećamo, zbog locdowna u proljeće prošle godine i neizvjesnosti što će tijekom sezone biti, odnosno hoće li biti dovoljno hrane, povrće makar u okućnicama su sadili i oni koji to nisu radili godinama. To je bio razlog da su presadnice naprosto planule, pa je nestašica sadnog materijala zavladala već polovicom svibnja, zbog čega su sijane i dodatne količine za kasniju proizvodnju. Ove godine nema jagme, međutim sve je više proizvođača presadnica koji ističu da su ukupno uzevši zadovoljni sezonom.

D. Musa

Održan drugi dio "Štrik izložbe"

U organizaciji TO "Čapljinka" održan je drugi dio cjelodnevne "Štrik" izložbe na kojoj su ovog puta sudjelovali učenici OŠ Vladimira Pavlovića i članovi Udruge prijatelja prirode "Močvara".

Poslušajte tonski privitak o ovom događaju.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!