banerRC212

Petak, 30 Studeni 2018

Za rajčice, mahune i krastavce završena sezona, raste cijena kupusa

   Uz zadnji barometar cijena u studenom, posebice ističemo da po prvi puta od travnja, nismo primijetili domaćih rajčica, mahuna i krastavaca, pa bi se moglo reći da je za ta tri artikla sezona definitivno završena. Paprika još uvijek ima u ponudi, a cijene se od 1,6 do 2 KM. Ima i paprika roga čija je cijena pala na 1 do 1,5 marku. Od tipično ljetnih kultura još ima patlidžana čija je cijena u porastu i koncem studenog, bila je 1 do 1,2 marke i tikvica koje su 1,7 do 2 KM. Zanimljivo, nije bilo ni domaćeg crvenog luka, uvozni se cijenio od 0,9 do 1 KM.

   Raste cijena kupusa, a trenutačno je 0,55 do 0,75 KM za kilogram. Ispred veletržnice definitivno su se povukli prodavači kupusa za zimnicu, pa se može očekivati da će se u BiH tijekom zime, ponovo uvoziti. U manjem porastu je cijena blitve 1 do 1,3 KM, zatim špinata 1,2 do 1,6 KM, pa raštike 2,5 do 3 KM, te peršina i celera koji su sada od 3 do 4 KM.

   Uz paprike roge registrirali smo još nekoliko pojeftinjenja, a jeftiniji su kelj 0,7 do 0,9 KM, zatim zelena salata od 0,8 do 1,2 KM, mrkve o,8 do 1 KM, pa čak i krumpiri koji su trenutačno 0,5 do 0,6 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijeni od konca prošloga tjedna, pa je tako karfiol i dalje 0,8 do 1,1 KM, brokula 2 do 2,2 KM, kupus pupčar 1,8 do 2,2 KM, cikle 0,8 do 1 KM, a bijeli luk uz obilnu ponudu i dalje je od 3 do 6 KM.

   Kod domaćeg voća bilježimo tri poskupljenja, krušaka koje u Čapljinu stižu iz Gračanice i Gradačca, a cijene se od 1 do 2,5 KM, zatim divljih šipaka 1,2 KM, te kivija koji je sada 0,8 do 1,2 KM. Cijene su zadržali – jabuke 0,5 do 1 KM, smokve 3 do 5 KM i dunje 1 do 1,2 KM. Od voća iz Neretve i dalje je daleko najobilnija ponuda mandarina koje se cijene od 0,6 do 0,7 KM za kilogram. Klementine su 1,2 do 1,4 KM, a limun i naranče nešto su skuplji, limun je 2 do 3 KM, dok su naranče 1,6 do 2 KM.

        Ispred veletržnice raznovrsna i bogata ponuda, cijene standardne, prostorni metar drva – oblovine bio je 80 do 85 KM, dok su cijepana 90 do 95 KM. Ponuda ribe također uobičajena riječna riba – babuške i peškelji bili su se 3 KM za kilogram, somići su se cijenili šest, pastrva iz uzgoja 9, šaran 11, fileti su bili 14 KM za kilogram. Glave šarana zavisno od veličine, nudile su se po 2 do 4 KM komad itd. Cijena mliječnih proizvoda, odnosno različitih vrsta sireva, postojana. Mladi sir se cijenio od 4 do 5, najskuplji bio je suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima 18 KM. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 KM za kilogram, kajmak se cijenio od 14 do 16 KM itd. Pored navedene nudila se i različita druga roba, kao što su poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša, različiti odjevni predmeti među kojima i proizvodi od vune, zatim domaća jaja i perad, zatim ljekovito bilje itd.

Lavovi protiv Radnika igraju utakmicu jeseni

   Premijerligaš GOŠK u nedjelju će protiv Radnika u Gabeli, igrati presudnu utakmicu za jesenski dojam. Naime, pobjeda bi Gabeljanima donijela relativno miran zimski san, dok ih svaki drugi rezultat dovodi u tešku poziciju. Uz ostalo pobjeda bi GOŠK dovela na samo bod zaostatka od Radnika, koji je odlično počeo ovaj dio sezone, a kasnije posustao, ali to ne smije zavarati, jer Bjeljinci imaju jaku ekipu.

Utakmica 19-og kola Premijer nogometne lige, GOŠK – Radnik, igrat će se dakle, u nedjelju s početkom u 13 sati.

   U nedjelju u 13 sati u Sarajevu će igrati Željezničar i Široki Brijeg. Tri utakmice igrat će se u subotu, u Tuzli, Sloboda – Mladost i u Ugljeviku, Zvijezda – Tuzla City, također od 13 sati, dok će od 16 sati u Sarajevu, igrati Sarajevo i Čelik. Utakmica u Mostaru, Zrinjski – Krupa već je odigrana, a pogotkom Markovića s 1:0, pobijedio je Zrinjski.

   Uoči devetnaestog kola GOŠK je 11-ti sa 17 bodova, vodi Sarajevo.

………………………………………..

   Stjecajem okolnosti odbojkašice Čapljine u 8-om kolu federalne Superlige bit će gosti na vlastitom parketu. Naime, zbog rekonstrukcije Športske dvorane u Livnu, ekipa livanjskog Troglava sve domaće utakmice u jesenskoj polusezoni, igra u gostima. Tako će biti i u subotu u Športskoj dvorani u Čapljini, kada će se sastati Troglav i Čapljina. Utakmica je najavljena za 17 sati.

.......................................

  • Objavljeno u Sport

Konferencija „Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva“ u Čapljini 3. I 4. prosinca

3. i 4. prosinca u restoranu Storia u Čapljini održat će se konferencija pod nazivom „Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva“.

Prvi dan- Job day će polaznicima obuka pružiti mogućnost da potencijalnim poslodavcima predstave svoja znanja i vještine, koje su usvojili kroz rad i obuku sa vrhunskim predavačima u Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina. Ovaj dan je namijenjen prvenstveno njima, ali su dobrodošli svi zainteresirani.

Da su polaznici obuka doista učili od najboljih u prilog govori i činjenica da je jedan od predavača bio i chef Goran Raguž, hercegovački kuhar sa 30-godišnjim iskustvom rada u prestižnim restoranima u Belgiji, od kojih su i dva nagrađena Michelin zvjezdicom.

Njegovo iskustvo i znanje koje im je prenio, bilo je od velike važnosti i koristi za polaznike, koji su tek stjecali nova znanja i vještine u sektoru ugostiteljstva.

Prvog dana konferencije planirana je panel diskusija Potrebe sektora turizma/ugostiteljstva za radnom snagom, dok će se drugi dan u utorak, 4. prosinca održati još dvije panel diksusije na teme Lokalna partnerstva za zapošljavanje i Obrazovanje odraslih/Dualno obrazovanje.

Projekt “Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina” provodi Asocijacija za regionalni razvoj REDAH (kao vodeći partner) u suradnji s partnerima: Službom za zapošljavanje HNŽ-HNK, Općinom Čapljina, Srednjom školom Čapljina, Bizz Solutions d.o.o. Čapljina, Turističkim klasterom Hercegovina i Turističkom zajednicom HNK/Ž.

Centar je uspostavljen u lipnju 2017. godine, od kada je održano pet ciklusa obuka za zanimanje kuhar i tri za zanimanje konobar.

Ukupno je 89 polaznika završilo obuku (68 za zanimanje kuhar i 21 za zanimanje konobar) iz dvanaest općina sa prostora BiH, a najviše sa prostora općine Čapljina i Grada Mostara.

Projekt se realizira u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, koji financira Europska uniji, a provodi Međunarodna organizacija rada.

Osnovni cilj projekta je doprinos smanjenju nezaposlenosti, razvoju ljudskih resursa i poboljšanju tržišta rada na području Općine Čapljina i regije Hercegovina kroz prekvalifikacije i obuke u sektoru turizma.

Čapljinski srednjoškolci položili ispit iz plemenitosti

Iako je još šest, sedam mjeseci do maturalnih ispita, za čapljinske srednjoškolce koji su napunili 18 godina već se može reći da su položili ispit iz plemenitosti. S razlogom, u akciji darivanja krvi za učenike u Srednjoj školi, prikupljena je 51 doza dragocjene tekućine. Učenike su podržali i građani čapljinske općine koji su im se pridružili u toj humanoj misiji.

„Ovo je deveta ovogodišnja akcija darivanja krvi, do kraja godine imat ćemo još jednu, predblagdansku, 20. prosinca. Očekujem da ćemo premašiti prošlogodišnjih 300 prikupljenih doza“, kazala je Anita Jović predsjednica općinske organizacije Crvenog križa Čapljine.

Da su inače, akcije darovanja krvi na području koje pokriva Sveučilišna klinička bolnica Mostar sve uspješnije, potvrđuje i dr. Danijel Nedić, voditelj tima Odjela transfuziologije koji je proveo akciju u Čapljini, koji je uz ostalo rekao:

„Iz godine u godinu bilježimo lagani porast broja darovatelja, kao i prikupljanih doza. Mislim da na tom planu ima još prostora“, kazao je dr. Nedić, te osvrćući se na akciju čapljinskih srednjoškolaca dodao:

„Bez obzira na žamor, lijepo se osjećamo u ovoj gužvi svjesni da napori koje ulažemo nisu bez odjeka.“

Moglo bi se reći da su čapljinski srednjoškolci odziv na akciju doživjeli kao svojevrsni čin inicinacije, odnosno ulaska u svijet punodobnih, odreda su isticali plemenite ciljeve kao razlog odziva na akciju. Među njima bilo je i onih koji su po visini i težini tek zadovoljavali kriterije, ali svejedno željeli su dati svoj obol akciji. Inače, na akciju se odazvalo 60 učenika i građanina Čapljine, od kojih njih tek manji broj iz raznoraznih zdravstvenih razloga poslije liječničkog pregleda, nije mogao dati krv.

Krv su darovali 

Željko Raguž, Đuro Raguž, Kristijan Karamatić, Ana Falak, Mirela Dodig, Vladimir Šakota, tanja Pavlović, Marin Kovačević, Goran Jovanović, Dario Brajković, Darko Ivanković, Damir Suton, Mira Rebac, Nikola Soče, Ivan Arapović, Ivana Žilić, Klara Knežević, Mateo Obradović, Katarina Majstorović, Filip Filipović, Denis Hadžiomerović, Mario Raič, Martin Pervan, Slavica Mihaljević, Martin Raguž, Tin Ivanković, Marijeta Karlušić, Zvjezdan Puđa, Slavko Previšić, Luka Njavro, Josip Bule, Luka Lopin, Leonarda Jakiša, Martin Krndelj, Igor Jović, Bernard kozina, David Brajković, Martina Zovko, Stipe Merdžan, Antonija Šapina, Darko Perić, Ante Boto, Biljana Ekmečić, Slavica Pezić, Jasmin Tomčić, Mario Falak, Milun Vidić,Marin Ćemeraš, Marko Menalo.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!