banerRC212

Utorak, 27 Studeni 2018

Voda u čapljinskoj općini ispravna za piće

Iz JKP "Čapljina" dobili smo informaciju da je voda iz gradskog vodovoda ispravna. Naime, povodom upita slušatelja RPČ koji su čuli da je u susjednim općinama vodu zbog obilnih kiša potrebno prokuhavati, te ih je zanimalo da li je isti slučaj i u našoj općini, kontaktirali smo JKP Čapljina. Dragan Majstorović iz Službe za vodovod i kanalizaciju potvrdio nam je da je voda ispravna za piće, te da je nije potrebno prokuhavati.

Boćari Čapljine osvojili srebro u Kupu - Dušanu Musi, novinaru Radiopostaje Čapljina, uručena Zlatna boća

Boćari Čapljine nisu uspjeli osvojiti Kup BiH. U finalnom susretu poraženi su od mostarskog Ante Rozića 2:7. Pobjedu za Čapljinu izborio je Ante Juka u krugu. Presudila je igra parova koja nosi tri poena, u kojoj kombinacija Čapljine, Ante Vukšić – Nedjeljko Galić, nije uspjela iznenaditi favorizirane Mostarce koje je nosio Dario Stojčić, reprezentativac BiH.

Uz Antu Juku u krugu, Nedjeljka Galića i Antu Vukšića u paru, za Čapljinu su u finalu kupa, još igrali Veselko Buntić krug, te Đurica Krmek u disciplini pojedinac klasično.

Utješno srebro u kupu nije bilo i jedino odličje čapljinskih boćara u sezoni 2018., primili su i brončane medalje za treće mjesto u prvenstvu. Najviše uspjeha protekle sezone u pojedinačnim natjecanjima, od članova BK Čapljina, imao je Ante Juka koji je u krugu osvojio naslov državnog prvaka, pa je uz zlatnu medalju dobio i pehar za prvo mjesto. Uspješna u igri parova bila je kombinacija Mirko Ilić/ Nikica Karamatić, kojoj su za osvojeno drugo mjesto na pojedinačnom državnom prvenstvu, uručene srebrene medalje.

SPECIJALNO PRIZNANJE – ZLATNA BOĆA – uručeno je novinaru Radiopostaje Čapljina Dušanu Musi, koji još od sredine devedesetih sustavno prati boćanje nastojeći ga izvući iz sjene tzv. velikih sportova, ostajući mu vjeran i kada je boćanje zapalo u krizu. Priznanje mu je uručio predsjednik BS BiH Mate Grubišić.

PLAKETA generalnom sponzoru poduzeću Elektroprivreda HZ HB dodijeljena je za nesebičnu financijsku pomoć razvoju boćanja u BiH. Nagradu je dr.sc. Dragi Bagi, izvršnom direktoru za razvoj EP HZ HB uručio glavni tajnik BS BiH Ilija Tomić.

PLAKETA Boćarskom savezu Hrvatske, koji postiže izuzetne rezultate u ovom sportu, uručena je za podršku razvoju boćanja u BiH.

  • Objavljeno u Sport

Isplative pink rajčice i 'žute' paprike, a upitna rentabilnost ostalih kultura

Studeni je za proizvođače povrća u zatvorenim prostorima – plastenicima i staklenicima, vrijeme svođenja računa za proteklu i pravljenja planova za narednu sezonu. To im je praktično jedini slobodan mjesec u godini, jer su u listopadu brali zadnje plodove, a u prosincu ih čeka sjetva za narednu sezonu. S tom spoznajom uputili smo se u Poljoprivrednu zadrugu „Matica“ iz Višića koja okuplja pedesetak kooperanata i direktora Marijana Brajkovića, zamolili za ocjenu protekle sezone.
„Sezona je bila izuzetno loša izuzev par kultivara. Konkretno mislim na rajčicu sorte pink i papriku tzv. žute boje, koja je bila ove godine dosta tražena. Tu se ipak radilo o manjim količinama, možda desetak posto unutar tih kultura, dok je ovo ostalo bilo čisti debakl“, kaže direktor Brajković, te na upit kako se dogodilo da su proizvodnju rajčica sorte pik promovirali upravo zadrugari Matice, dodaje:
„Već par godina mi smo je sadili u manjim količinama, a za proteklo ljeto odlučili smo je zasaditi u više plastenika, što se pokazalo dobrom odlukom. Testirali smo je s kalemljenim presadnicama, što je bilo pun pogodak kako po pitanju kvaliteta, prinosa, bolesti, tako i svega drugoga što je interesantno u proizvodnji.“
Na upit - koje kulture nisu bilo ekonomično, odnosno što je slabo išla, direktor Brajković kaže:
„Najlošija situacija je bila sa standardnim sortama rajčice, negdje između 30 i 40 posto je ostalo neobrano. Nešto se 'provukla' paprika tzv. neretvanska, domaća sorta, mada ni ona nije bila na razini prijašnjih godina, vjerojatno iz razloga što se malo više posadilo, jer ljudi gledaju da što manje ulažu u proizvodnju, sve je uži prostor za njezino financiranje, pa se ide nekim alternativnim kulturama, gdje su manja ulaganja. Kod tzv. domaće paprike je to donekle izvedivo, a kod novih sorta rajčice pogotovu ako će se ići na kalemljene sadnice, ta je proizvodnja znatno skuplja, a samim tim i ekonomski rizičnija, pa je teško za iduću godinu dati bilo kome, bilo kakav savjet. Veliko je pitanje što će proći na tržištu, pogotovu u jednom ovakvom prostoru gdje nije formiran nikakav kvalitetni tržišni okvir za poljoprivredne proizvode.“.
Direktor Brajković kaže da su se zadrugari 'Matice' za proizvodnju pink sorte rajčica odlučili prateći kretanja u regiji, ali i vlastita početna iskustva.
„Ta sorta je trend na širem području tzv. regije, već nekoliko godina, a mi smo je isprobavali na našem terenu. Nismo sumnjali da će to biti vrhunski proizvod s tim da smo birali između nekoliko sorti. Problematična je u proizvodnji, dosta je osjetljiva na transport, sklona pucanju, dok imate druge vrste sorti pink rajčica koje su otporne i na transport i na pucanje, ali im organoleptička svojstva nisu ni blizu. U proizvodnji uvijek je neki kompromis za koji se proizvođač u odnosu buduće kupce, sam mora odlučiti“.
Dakle, dojam s pijaca i veletržnica, da se prošle sezone sve povrće rasprodalo, odnosno da nije bilo bacanja kao nekih ranijih godina, posljedica je činjenice da ga poljoprivrednici nisu brali kada je padalo ispod razine isplativosti. Tako se primjerice, paradajz po cijeni od 3 – 4 KM za gajbu ili paprike 5 do 6 maraka za paket, jednostavno ne isplati brati, jer su troškovi ambalaže, radne snage, dopreme, goriva i slično, veći od prodajne cijene. 

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!