banerRC212

Ponedjeljak, 19 Studeni 2018

ČAPLJINAC IVAN DRAGIĆEVIĆ OBRANIO DRUGI DOKTORAT

Radiopostaja Čapljina uvijek s radošću zabilježi uspjehe koje ostvaruju ljudi u ovoj općini, ali i uspjehe čapljinaca koje je životni put odveo u druge krajeve. U tom kontekstu bilježimo vrlo vrijedan uspjeh Ivana Dragićevića. Rođen je u Čapljini 1984. , osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom gradui. Već tu je otkrio privlačnost kemije, te je logičan put bio Prirodno-matematički fakultet koji je upisao i završio u Sarajevu. Tu je stekao i zvanje magistra znanosti. Iz područja prirodnih znanosti prvi doktorat obranio je 2014.g. u Zagrebu.

Stečena znanja i iskustva prenosio je potom studentima, bio je docent na Fakultetu prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Dobivši priliku sudjelovati u zanimljivim međunarodnim istraživačkim projektima, odlazi prije tri godine u Oslo u Norveškoj.

Uspio je prirediti i prije nekoliko dana obraniti i drugi doktorat, i to pred mješovitim povjerenstvom sastavljenim od stručnjaka iz Nizozemske i Grčke. Iz doktorata su objavljena 4 izvorna znanstvena rada koje citiraju znanstvene baze SCI/CC, dok je peti rad u postupku recenzije. U fokusu istraživanja su bili organski i anorganski polutanti u otpadnom organskom materijalu dobivenom nakon proizvodnje bioplina te njegova potencijalna uporaba kao organskog gnojiva za uzgoj žitarica.

Da su postignuća Ivana Dragićevića značajna među ostalim svjedoče nastojanja institucija u Norveškoj da ga trajno zadrže u toj zemlji. Uz čestitke, želimo mu još mnogo uspjeha!

"Maslina je neobrana" tvrdi Nedjeljko Zubac iz čapljinskih Crnića

   Kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini pri samom je kraju. Uz sigurno je rekordni urod, čemu je prije svega doprinijelo odrastanje maslina, a zatim i solidan urod, ima i drugih zanimljivosti. Jednu od njih čuli smo od Nedjeljka Zupca, umirovljenika iz Crnića u čapljinskoj općini, nastanjenog u Metkoviću. Gospodin Zubac se nakon 38 godina rada u inozemstvu vratio u rodni kraj, međutim dogodilo mu se ono što nikada nije očekivalo – nije mogao naći dovoljno berača za berbu maslina:

   „Teško je naći berače, na mom masliniku pomogli su mi kum Andrija i njegova supruga, te prijatelj Marko Zelenika i njegova žena iz Jara kod Širokog Brijega. Ne možeš ovdje nikoga naći. Jednostavno, ne možeš naći ljudi, ne možeš. Ja imam masline i u Neumu, te masline sam ostavio, nisam htio ni ići, ni brati, nema tko?! Otišao narod, dio bere mandarine u Neretvi, a za ovakve poslove ne možeš nikoga naći!? Nema“, naglašava gospodin Zubac pa razlaže:

   „Vratio sam ima dvanaest godina, sve imam ništa mi ne fali, ali nisam zadovoljan. Nisam ovo očekivao. Bio sam 38 godina vani, u Africi, Francuskoj, Njemačkoj, vratio sam se u svoju zemlju, ali nisam zadovoljan kad vidim da od mog prvog susjeda djeca kompletno odlaze. Hvata te strah i panika, pa se čovjek zapita – pa Bože moj kad čovjek umre, tko će te zakopati? Zar je to doživjela moja Hercegovina“, rezigniran pita se Nedjeljko, koji sumirajući učinke kampanje konstatira:

   „Ja sam imao ove godine 712 kilograma maslina, koje nisam sve obrao, dobio sam 110 litara ulja. Od tih 110 litara, možda ću ja potrošiti 10, 20 litara, ostalo ću podijeliti prijateljima. Meni je drago kad mi prijatelj kaže – pa stvarno ti je jako dobro ovo ulje. Neću prodavati, to mi je plaća, znam da će meni bliskim ljudima dobro doći.“

   Naravno, u masliniku Nedjeljka Zupca sve je organsko. Prehrana je isključivo stajski gnoj, od insekata ih štiti ljepljivim trakama, a pobrinuo se i za zdravu vodu iz Neretve. Kako su podzemne vode u Gabela Polju već zaslanjene, napravio je dublju bušotinu do sloja u koji prodire Neretva, tako da njegove masline u godinama kada ih treba zalijevati imaju čistu vodu. Kad bi mogao mnogo toga bi mijenjao, prije svega odnos privatnih poslodavaca prema radnicima koji mu stvaraju dohodak, pa nadalje. „Zapad ga je naučio radu i redu“, to mu kaže nedostaje.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!