banerRC212

Petak, 16 Studeni 2018

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli jesenski rani krumpiri, jabuke nikad jeftinije

   Na veletržnici u Tasovčićima koncem ovoga tjedna nekoliko zanimljivosti. Prije svega to se odnosni na mlade krumpire koji se nude po cijeni od 1,4 KM. Od stalnih prodavača na čijim štandovima se nalaze, doznali smo da to nisu slučajno nikli, nego u kolovozu u plastenike sađeni krumpiri?! S obzirom da proizvođače nismo zatekli, može se zaključiti kako su se u premišljanjima – što saditi kao drugu kulturu, u plastenike, odlučili na presedan, krumpire usred ljeta. Za Hercegovinu neuobičajeno, ali kao kuriozitet vrijedno spomena. Druga značajka suprotna od navedene, vremenske su prilike, jaka bura koja je zapuhala u petak iza deset sati, označila je konac nikad dužeg miholjskog ljeta. Treća značajka su rekordno niske cijene jabuka koje su od samo 0,5 KM pa do 1 KM. To su u studenom u ovom desetljeću, sigurno najniže cijene kraljice voća.

   Što se cijena tiče u odnosu na prošli tjedan od povrtlarskih kultura skuplji su kupus čija je nova cijena 0,4 do 0,6 KM, kupus za zimnicu ispred veletržnice i dalje 0,6 KM glavica, a 0,8 KM rezani, uz uslugu soljenja. Nešto skuplji 1 do 1,2 KM je i karfiol, a skuplji su još krastavci 1,3 do 1,5 KM, tikvice 1 do 1,5 KM, te mahune 2 do 3 KM za kilogram. Evidentirali smo tri manja pojeftinjenja, blitve čija je nova cijena 0,6 do 1 KM, špinata koji je sada od 1 do 1,3 KM, te paprika roga koje su od 1 do 2,2 KM.

   Cijene ostalog povrća na prošlotjednoj su razini, pa se tako krumpiri i dalje drže na 0,5 do 0,7 KM, planinski ispred veletržnice bili su također, 0,7 KM. Nisku cijenu 0,7 do 1 KM i dalje ima zelena salata, rajčice su od 1 do 1,4 KM, a bez obzira na razdoblje godine ima ih izvrsne kvalitete, baš kao i paprika koje su od 1 do 1,2 KM. Kelj se već duže od dva mjeseca drži na 0,8 do 1 KM, prasa 1,8 do 2 KM, mrkva 1 do 1,2 KM, cikla 0,8 do 1 KM. Stabilne su i cijene peršina i celera 3 do 4 KM za kilogram zelene mase, bijeli luk je od 3 KM refuza pa do 6 KM vijenci. Ponuda bijelog luka je odlična, a cijena stabilna. Kupus pupčar – prokulice i dalje su 2 do 2,2 KM, dok se cijena brokula kreće oko 2,5 KM. Visoku i stabilnu cijenu ima i crveni luk koji se nudi za 1 do 1,5 KM.

   Ponuda krušaka koje stižu iz Bosne, okolice Gračanice i Gradačca, obilna, a cijene se od 1 do 2,2 KM, kvaliteta zaista izvrsna. Uz kruške skuplji su i divlji šipci čija je cijena od 0,9 do 1,2 KM. Ima još i domaćih sladuna koji su 1,5 KM za kilogram. Visoka i postojana je cijena kestena 2,5 do 4 KM, kao i suhih smokava koje su od 3 do 6 KM. Orasi u ljusci su 5 KM. Kivi i dunje su jeftiniji, kivi je bio 0,5 pa do 1 KM, a dunje koje nikako da vrate sjaj iz vremena otvaranja veletržnice, od 1 do 1,3. Kako raste ponuda agruma iz Neretve, padaju im cijene jeftiniji su redom klementine 1,2 do 1,6 KM, naranče 1,4 do 1,6 KM, kao i limun 2,3 do 2,8 KM. Mandarine su zadržala prošlotjednu cijenu 0,5 do 0,8 KM za kilogram.

   Ponuda drva najbogatija ove sezone, a cijene uobičajene prostorni metar oblice je 80 do 85 KM, dok su cijepana 90 do 95 KM. Ponuda ribe standardna, od 3 KM riječna ribe – babuške i peškelji, pa do 40 KM za kilogram, jegulja. Cijene mliječnih proizvoda također, bez promjene od 4 KM mladi sir, pa do 18 suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima itd. U cjelini ponuda raznih roba ispred veletržnice raznovrsna i obilna.

D. Musa

Čapljina odala počast žrtvama Vukovara

Povodom obilježavanja 27. obljetnice pada Vukovara u Čapljini je održan komemoracijski skup. Kolona sjećanja na žrtve Vukovara kretala se od Trga kralja Tomislava, ulicama Braće Radića, Ante Starčevića , Mate Bobana do Trga hrvatske slobode gdje je upriličen prigodan program kojeg su pripremili učenici Srednje škole Čapljina i osnovnih škola Vladimira Pavlovića Čapljina i Lipanjske zore Višići.

U prilogu poslušajte tonski zapis kojeg smo zabilježili na Trgu hrvatske slobode u Čapljini.

 

 

Djelomična sanacija prometnice R - 426, Dračevo - Cerovica, Hutovo - Ravno

   U tijeku su radovi na sanaciji i rekonstrukciji dijelova regionalne ceste R – 426, Dračevo – Svitava – Cerovica i Hutovo – Ravno. Kako smo doznali od Bore Bukvića iz ministarstva Prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije, do kraja tjedna bit će završeni radovi na dionici Dračevo – Svitava. Na tom dijelu prometnice novim asfaltnim slojem presvučeni su oštećeni dijelovi prometnice, djelomično je čišćenjem rješavano i pitanje preglednosti, a kroz čapljinsku općinu djelomično je saniran i dio prometnice na usponu, prema Neumu.

   Za one koji preko visoravni Hrasna putuju prema Neumu, važna je i informacija da se radi i na sanaciji dionice prema Cerovici, odnosno na dijelu regionalne ceste 426, kroz općinu Neum. Ukupno će se u rekonstrukciju dionice od Dračeva do Cerovice uložiti oko 400.000 maraka, a dodatnih 200.000 uložit će se u nastavak prometnice na dionici od Hutova do Ravnom. S obzirom da će se radovi izvoditi i na nekim prilaznim putovima, ukupno će u rekonstrukciju te dionice, biti uloženo preko 700.000 maraka

   Uz rekonstrukciju regionalne prometnice R – 426, uskoro slijede i radovi na sanaciji regionalne prometnice R – 425 a, na dionici od Čapljine do Gabele, te dijela prometnice u Gabeli i dio puta od Gorice za Dolac, koji će se presvući betonom.

D. Musa

Slika; Google

Gabeljani nakon pobjede protiv Krupe: Žal za propuštenim i nada u budućnost

   Da se nisu konkurenti Tuzla City i Zvijezda 09 razigrali, stanka u prvenstvu u premijerligašu iz Gabele bila bi puno ugodnija. Ovako zaostatak od tri, odnosno četiri boda, žulja nogometaše, vodstvo, a i pristaše GOŠK-a. Iako su i sami napravili nekoliko podviga, u Sarajevu pobijedili Željezničara, u Gabeli još jače Sarajevo, ipak je svima još uvijek enigma kako u prvih dvanaest kola neprimjetna Zvijezda ostvari pet pobjeda u nizu. Lako bi to u GOŠK-u preboljeli da sami tome nisu kumovali. U utakmici propuštenih prilika u Gabeli, Zvijezdi su darovali bod, a u sličnom stilu odradili su i gostovanje u Ugljeviku, prepustivši izravnom konkurentu u dvije utakmice četiri boda. Traljavo su odradili i gostovanje kod Tuzla Citya, primivši dva pogotka iz prekida i sada su tu gdje jesu, u zoni ispadanja, dok konkurenti sustižu sredinu ljestvice.

   Govoreći o reprezentativnoj stanki u prvenstvu Mato Neretljak i sam nekoliko dana zauzet pripremama U – 20 reprezentacije Hrvatske, kaže:

   „Pripremat ćemo se normalno, imamo kartoniranih igrača. Dogovorili smo u subotu prijateljsku utakmicu sa Zrinjskim u Međugorju. Želja nam je što bolje se pripremiti za dvije preostale utakmice, u gostima protiv Širokog Brijega, te u zadnjem kolu ovog dijela sezone protiv Radnika u Gabeli. Da se ne lažemo, sve pozitivno u Širokom Brijegu bilo bi dobro. Ja sam ponosan na ove momke, nije lako igrati ovakve rekao bih kvalifikacijske utakmice. Ovdje sam šest utakmica, uzeli smo devet bodova, mi moramo biti zadovoljni, a opet sam mišljenja da smo mogli više. Baš me zanima reakcija na ove dvije preostale utakmice iz razloga što smo u nizu pobijedimo, pa izgubimo, nama treba par vezanih rezultata nakon čega bi nam bilo lakše“, kazao je trener Neretljak, te na konstataciju da su pobjede protiv Krupe i prije toga Sarajeva izborene na istovjetan način – maksimalnim zalaganjem i požrtvovanjem, nastavlja:

   „Vidite, kad bi mi imali nekog igrača da će riješiti utakmicu jedan na jedan, da će uzeti loptu i napraviti nešto posebno, gradili bi igru na njemu. Mi to nemamo. I protiv Sarajeva i sada protiv Krupe pobjede je izborio kolektiv. Kolektiv pobjeđuje, protiv Krupe kolektiv je pobijedio! Najvažnije je da ne primimo pogotke, jer ako ne primimo pogodak mi pobjeđujemo. Ne dajemo puno golova, ali ako ne primimo pogodak, ipak rješavamo utakmicu u svoju korist“, zaključuje trener Neretljak.

   Uglavnom, u GOŠK-u se nadaju da će uspješno odraditi dva završna koja jesenske polusezone. Neće biti lako, jer sada više ne ovise samo o sebi i svojim igrama, nego i o rezultatima konkurenata.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!