banerRC212

Utorak, 13 Studeni 2018

Uz priču o Čapljini i Stolau članovima Mreže malih kulturnih europskih gradova „I Care for Europe“: Pizza i cicvara težačka jela, jedno svjetski brend duga u zaboravu

Šta je plijesna pica prema raskošnoj cicvari?

Turistil3 Dragan Bradvica dugogodisnji turisticki radnik iz CapljineMreža malih kulturnih europskih gradova „I Care for Europe“, u slobodnom prijevodu Brinem za Europu, uspostavljena je 2013. godine. Iz Bosne i Hercegovine članica te međunarodne asocijacije, od osnutka, je Čapljina, kojoj se u međuvremenu priključio i Stolac. U asocijaciji su općine i gradovi iz pet zemalja, Općina Rakovica i Grad Rab iz Hrvatske, zatim općine Aquileia i Recanati, te grad Taracento iz Italije, Općina Piran iz Slovenije, te Općina Bač iz Srbije. Peti po redu susret članica Mreže održan je upravo u Baču u Srbiji. Kako su susreti promotivnog karaktera, na njima se prezentira prirodne, kulturne, kulinarske…, osobnosti članica. Dragan Bradvica, dugogodišnji turistički djelatnik, na susretima članica u Baču, brinuo se o prezentaciji Čapljine.

„Imali smo prezentaciju vezanu za kulturno-povijesno naslijeđe, tu smo kao nematerijalnu kulturnu baštinu prezentirali ples „hercegovački lindžo“ i to u izvodnom obliku sa snimkom nastupa „Zore“ iz Struga i Gorice, a od hrane smo predstavili sarmicu u listu vinove loze. Mi nismo mogli vršiti prezentaciju kuhanja, donijeli smo pripremljeni specijalitet, koji je izazvao veliko interesovanje, jer neobično je da se u listu vinove loze pravi neko jelo. I nama su isto tako zanimljiva bila neke delicije kod nas potpuno nepoznate. Mene se osobno posebice svidjela rapska torta, imali su prezentaciju, poslije koje smo probali i zaista mi se svidjela“.

   Govoreći o stolačkoj prezentaciji Dragan Bradvica, inače voditelj Ureda Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije za Čapljinu i Stolac, kaže:

   „Stolac se predstavio izvođenjem ojkače, tradicionalnog skoro zaboravljenog napjeva, a od jela je prezentirao cicvaru, ćeškek i uštipke od ražovog brašna“.

   -Klasična, težačka jela, na kakav su prijem naišla?

   -Svjetski trendovi su takvi, pica je postala svjetski brend, a bila je jelo siromašnog sloja talijanskog naroda, a sad hoće li naše sarmice, cicvara ili ćeškek postati neki brend ne znam, ali radimo na tome.

   Mreža je dakle, uspostavljena 2013. godine kao odraz dobre volje članica, s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, zajedničkog nastupa na EU tenderima, promicanje kulturnog i prirodnog naslijeđa… Dragan Bradvica smatra da projekt ima osnova i za privlačenje turista:

   „Suština radionica je druženje, upoznavanje prostora, obilazak kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti. Mi smo u Baču obišli njihove znamenitosti, kad smo bili domaćini, predstavili smo sve naše turističke destinacije, a kako skupove i radionice prate i predstavnici agencija sigurno su korisni u privlačenju turista.“

Od Dragana Bradvice doznali smo da će Čapljincima posebno zanimljiva biti naredna, šesta konvencija članova Mreže „„I Care for Europe“, koji će se održati u Aquilei u Italiji, radit će se animacija karnevalskog turizma, a tema će biti – kako karnevalom privući turiste. Upravo je to tema koja nakon dvadeset održanih ljetnih karnevala, intrigira turističke i ugostiteljske radnike čapljinsko-stolačkog područja.Turistik2 Sarmica u listu od loze

Za manifestaciju Dane berbe maslina 2018. uzorci ulja se primaju do 19. studenog

   Federalni agromediteranski zavod intenzivirao je pripreme za Dane berbe malina 2018. Manifestacija će se ove godine, održati do 30. studenog. Dr Miro Barbarić, stručni savjetnik za mediteransko voće ističe i zanimljiva izlaganja u okviru promotivno-ocjenjivačke i znanstveno-stručne radionice.

   „U sklopu promotivno-ocjenjivačke i znanstveno-stručne radionice bit će više izlagača, a među njima i prof. dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, inače koordinatorica projekta „Aristoil“ koji financira Europska unija iz EU fonda, preko programa Interreg Mediterranean. Riječ je o projektu koji se odnosi na zdravstvenu važnost maslinova ulja, što će svakako zanimati i naše maslinare“, ističe dr. Barbarić.

   Proizvođači zainteresirani za analizu extra djevičanskih maslinovih ulja u sklopu manifestacije Dani berbe maslina 2018., uzorke mogu dostaviti do 19. studenog.

  1. Musa
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!