banerRC212

Četvrtak, 01 Studeni 2018

Lavovi nakon zaslužene pobjede protiv Sarajeva pokazali da ih se ne smije otpisivati

   Utakmica posljednjeg – GOŠK i prvog – Sarajevo, BH Telecom Premijer nogometne lige bila je sportski događaj kakav se rijetko može vidjeti ne samo u jednoj nego ni u dvije, pa i tri sezone. Igrao je GOŠK ove jeseni, doma, dobro i protiv Širokog Brijega sačuvao bod nakon čega je odstupio trener Širokobriježana Boris Pavić, međutim partija protiv Sarajeva je za pamćenje. Nakon fijaska u tri uzastopne kup i prvenstvene utakmice, izgledi GOŠK-a za pobjedu mjerili su se jednoznamenkastim brojkama. Priželjkivala se upravo repriza utakmice protiv Širokobriježana – borbenosti do boda.

   Imajući to na umu razgovori među ljubiteljima sporta u ponedjeljak u Čapljini, započinjali su upitima – kako? Naime, zbog blijede jeseni i samo dvije pobjede do utakmice protiv zahuktalog lidera, GOŠK je slovio kao klub kojem se bliže kraju premijerligaški dani. A onda su „lavovi“ bljesnuli. Nogometaši GOŠK-a ušli su u utakmicu protiv Sarajeva, kao da im je zadnja u životu. Trčali su, uklizavali, bacali se, pri čemu kao ilustracija može poslužiti primjer Elvedina Aletića. Vidjevši da ne može stići ni odbijenu loptu ni protivničkog igrača, bacio se zrakom i tijelom blokirao šut. Takvih primjera bilo je više, a Aletić je tim potezom demantirao „nevjerne Tome“ čija je teorija da nešto slično mogu napraviti samo igrači ponikli u klubu. Očigledno je za to presudan voljni moment, odnosno profesionalni odnos. Nogometaši GOŠK-a su utakmicu protiv po mnogima najbolje momčadi u ligi, „odradili“ krajnje profesionalno.

   Nije tu bilo igrača koji nije dao svoj doprinos pobjedi. Upravo iz tog razloga je teško ponoviti takvu partiju, treba se poklopiti dosta toga pa da svi igrači u manje kvalitetnoj ekipi zaigraju dobro i sruše po igračkoj vrijednosti jačeg od sebe. To je tajna pobjede GOŠK-a koji je uzvratio sumnjivcima koji su eskivirali odlazak na utakmicu što zbog vremenskih (ne)prilika, a što zbog nepovjerenja u domaće snage. Na koncu im je preostalo jedino da se čude, konačnom rezultatu i zasluženoj pobjedi GOŠK-a u utakmici bez grubog faula unatoč teškom terenu. Sve to je bilo jasno i treneru gostiju Husrefu Musemiću koji je uz čestitke GOŠK-u na pobjedi, primijetio kako svemu dođe kraj „pa tako i našoj seriji pobjeda“. Nije Musemić tražio ni izlike u teškom terenu, nego je konstatirao „imali smo loš pristup što nam se na kraju osvetilo“.

   Naravno Mato Neretljak je bio i više nego zadovoljan. „Nije lako igrati po ovakvom vremenu i ovakvom terenu. Nije lako pobijediti momčad za koju smatram da je najkvalitetnija u ligi, ali moji momci su to uspjeli, zalaganjem kakvo se rijetko viđa, ja im na tome čestitam“.

   Nakon što se saznao za vijest da je GOŠK dobio Sarajevo, kojem je već uzeo četiri boda, ljubitelji sporta u Čapljini, bacili su poglede na teletex prateći završnicu utakmice u Sarajevu, Željezničar – Zvijezda. Jedan od njih bio je i Vide Krmek predsjednik BK Čapljina koji se „požalio“ kako je bio neugodno iznenađen spoznajom da je Zvijezda u zadnjoj sekundi na Grbavici, kao i GOŠK prije tri tjedna, uzela tri boda, da se to nije dogodilo „lavovi“ bi već bili izvan opasne zone, odnosno, dva mjesta koja vode u niži rang.

  1. Musa
  • Objavljeno u Sport

Općina Ravno dobila luksuznu turističku monografiju 'Neispričana priča' otkriva skrivene ljepote najjužnije bh. općine

ravno vlakOpćina Ravno odnedavno je bogatija za pisano svjedočanstvo o svojoj prošlosti i sadašnjosti s jasnim aluzijama na budućnost. Upravo to bi bio površni zaključak poslije listanja luksuzno uređenje Turističke monografije općine Ravno. O nakani autora slikovito govori naslov „Neispričana priča“, a o nastanku te 'neispričane priče' Vesna Slobođan jedna od troje autora kaže:
„Na terenu smo intenzivno radili nešto više od godinu i pol dana. U izradu monografije uloženo je dosta vremena i terenskog rada, nakon čega je nastala neobična i nesvakidašnja turistička monografija na kojoj su pored mene, radili Stanislav Vukorep, publicista iz Čapljine i dr. sc. Domagoj Vidović, viši znanstveni suradnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba“, ističe Vesna Slobođan vodič u Biospeleološkom muzeju u Zavali, te na upit – jesu li bili iznenađeni kad su sagledali prostor općine Ravno nastavlja:
„Inicijativa za izradu monografije potekla je od Stane Burić bivše predsjednice Općinskog vijeća, općine Ravno. Kad smo krenuli u realizaciju, imali smo na umu klasičnu turističku monografiju, međutim kada smo počeli raditi na terenu, bili smo iznenađeni i fascinirani, što sve ima. Nismo zbilja očekivali takvo bogatstvo, međutim ono što smo vidjeli vrijedilo je zabilježiti. Nakon terenskog posla imali smo na raspolaganju više od 250 stranica teksta i preko 2.500 fotografija. Na kraju tekstualni dio uspjeli smo sažeti na 67 stranica, a veliko iskušenje bilo je odabrati fotografije, ali i to smo nekako priveli kraju i nastala je monografija od 248 stranica“.
ravno 2Na opasku da nešto slično do sada nije rađeno ni urađeno, kada je u pitanju općina Ravno, Stanislav Vukorep suautor monografije, kaže:
„Na ovakav način nije, iako smo dok sam radio u županijskom Zavodu za kulturno-povijesnu baštinu, u Mostaru, izvršili popis spomeničke baštine, ali samo spomeničke baštine, a sada smo donijeli etnografsku i sakralnu i spomeničku baštinu“, konstatira Vukorep, pa naglašava:
„U monografiji se nalazi svako selo, sve znamenitosti koje se nalazi u tom selu, popraćene su po meni, odličnim fotografijama. Ravno, općina i mjesto, do sada je bilo poznato po špilji Vjetrenica, odavno su bili organizirani posjeti turista čak i dok je uskotračna željeznica vozila svaki ljeti dan dolazio je vlak iz Dubrovnika, kasnije Atlasovi autobusi, ali samo Ravno kao mjesto, uopće nije bilo poznato, pa nam je posebno drago što smo ga ovom monografijom, otkrili. Centar Ravnog se ne može obići bez najmanje dva sata razgledanja! Mislim da je spomeničkom, kulturnom i sakralnom baštinom - tu su uz ostalo četiri crkve tri katoličke i jedna pravoslavna, najzanimljivije mjesto u Hercegovini.“
Doista, na spomen toponima Ravno prva asocijacija je Vjetrenica, druga uskotračna pruga, a treće poplave kad se izgradnjom hidroelektrana ukroćena Trebišnjica naljuti. Turistička monografija daje jednu posve novu sliku, o tom malo poznatom i zbog loših prometnih veza doskora izoliranom prostoru. Činjenica da je Popovo polje do izgradnje brana više od šest mjeseci godišnje bilo pod vodom, samo je po sebi zanimljiva priča, a tu je i niz drugih zanimljivih stvari, od primjerice 'pticolova' kao jedne od gospodarskih djelatnosti žitelja Popova u prošlosti, brojnih špilja na Grepcima – ukupno 35, ribe gaovice, koja se od davnina smatrala afrodizijakom, tradicionalnih jela, brojnih spomenika…
D. Musa

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!