banerRC212

Petak, 25 Veljača 2022

U Čapljini: Počeo s radom Centar za mlade

   Zanimljiv projekt - Centar za mlade startao je u Čapljini. Svrha Centra je edukacija mladih i drugih zainteresiranih, za različite oblasti od radionice za fotografiju koja je prva startala s radom do različitih informatičkih aplikacija. Međutim, projekt nije zanimljiv zbog sadržaja koji se najavljuju nego zbog činjenice da su mladi sami pokrenuli projekt centra, a zatim se uputili u Gradsku upravu gdje im je gradonačelnik dr. Smiljan Vidić obećao podršku – prostor u sklopu Vatrogasnog doma i naravno financijsku podršku. Sami su kroz program od Međunarodne organizacije za migracije – IOM, osigurali podršku. Mladi su dobili podršku od više nevladinih organizacija iz Čapljine, kao i pojedinaca i poslovnih subjekata.

   Da projekt uživa zdušnu podršku ne samo mladih nego i građanstva, vidjelo se i na svečanosti otvaranja, na koju se nisu odazvali samo mladi nego i predstavnici Gradske uprave, Međunarodne organizacije za migracije – IOM, te niza udruga koje djeluju u Čapljini, kao i novinarskog ceha. U startu je izgledalo da pokretači projekta srednjoškolci – Marko Masnić, Luka Jurković…, maštaju o teško ostvarivom što je u tim godinama uobičajeno, međutim na koncu se pokazalo da su taj posao odradili zrelo i smišljeno. Pri tome su inicijatori projekt odradili, a da nisu stigli registrirati ni udrugu Centar za mlade. „To je posao koji slijedi“, kazao je na otvaranju Centra inventivni Marko Masnić.

   Pokretači projekta Marko Masnić i Luka Jurković očekuju da će Centar za mlade svakodnevno biti „mjesto edukacije, druženja, večeri filmova, društvenih igara i drugih aktivnosti“.

   Osim Centra za mlade u ovom projektu imamo dio vezan za obnovu igrališta mjesnih zajednica – Dretelj, Klepci, Nerezi i Grabovine. Ovom gestom želimo očistiti i urediti igrališta, kako bi i dalje služila svojoj svrsi“, naglašavaju Masnić i Jurković. U toku ove godine poduzetni srednjoškolci uz podršku koordinatorica u projektu Ane Miškić i Glorije Vidić, tijekom ove godine planiraju nekoliko edukacija – radionica glazbe, radionica informatike, radionica Photoshoop-a, predstaviti projekt „Sistem za pametno navodnjavanje vodom, pisanje aplikacijskih formi za projekte, prvu pomoć…

   Što i koliko će od planiranog čapljinski srednjoškolci realizirati nije primarno, važno je da su oni sami osmislili i realizirali projekt koji je podrazumijevao nabavku 13 računala, od kojih je dio novih, a dio korištenih, koje su samo postavljali, dograđivali, programirali itd. Narodski kazano sve se može kad se mlade ruke slože!

Tekst i foto: D. Musa

Maškarska Republika u nedjelju, 27. veljače preuzima vlast u Čapljini

58. Pokladni dani Trebižat – Čapljina započeli su ,,Malim maškarama” u nedjelju 20. veljače 2022. godine, a nastavljaju se u nedjelju, 27. veljače Velikim maškarama. U tonskom prilogu možete poslušati razgovor s visokim dužnosnicima Maškarske Republike, Mikijem Brajkovićem i Anom Miletić.

Ove nedjelje,  27. veljače 2022. održat će se ”Velike maškare” Karneval fest po sljedećem rasporedu:

  • 12:00 Polazak povorke, i oklopnjaci i pješadija – Dom kulture Trebižat,
  • 13:30 Športski centar – Kretanje povorke Gradom Čapljinom,
  • 14:00 Program na Trgu kralja Tomislava,
    – Preuzimanje vlasti,
    – Podizanje karnevalske zastave,
  • 14:30 Nastavak kretanja povorke Gradom Čapljinom,
  • 15:30 Domjenak za sudionike, Dom kulture Trebižat.

Pozivamo sve maškare i sve one koji vole dobru zabavu da nam se pridruže,  jer život je maskenbal!

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!