banerRC212

Petak, 23 Srpanj 2021

Liga mjesnih zajednica Čapljine: Raspucani Ante Pažin i Robert Bunoza potopili Gnjilišta

   Četvrta večer Lige mjesnih zajednica Čapljine, bila je uvod u drugo kolo. U kadetskom dijelu za prvo mjesto u A skupini, igrali su Čeljevo i Grabovine. Poslije velike borbe pobijedili su mladi Čeljevčani s minimalnih 1:0. Strijelac je bio Josip Mustapić.

   Seniorski dio počeo je zanimljivom utakmicom drugog kola A skupine, Dračevo/Sjekose – Gnjilišta 8:4. Dračevo/Sjekose je povelo s 2:0, Gnjilišta su izjednačila, a na odmor se otišlo s pogotkom prednosti za Dračevljane. U nastavku igra Gnjilištana se raspala pa je Dračevo/Sjekose slavio uvjerljivo 8:4. Zanimljivo, sve pogotke za pobjedničku momčad postigla su dvojica igrača - Ante Pažin i Robert Bunoza po četiri, strijelci za Gnjilišta bili su Milenko Merdžan dva, te Josip Buntić i Josip Popović po jedan.

   U trećoj utakmici četvrte turnirske večeri, susretu B skupine, Tasovčići/Klepci su uvjerljivo 11:0, poluvrijeme 6:0, nadigrali Domanoviće. Nakon dva lako primljena pogotka na početku utakmice, ekipa Domanovića je napravila kardinalnu grešku, počela je napadati s vratarom u polju, što je za takvu igru neiskusne igrače skupo koštalo. S obzirom da su s druge strane bili bili prvoligaški igrači poput Pervana i Vrbice to se pokazalo samoubilačkom taktikom. Tasovčići/Klepci su vješto koristili naivnu igru suparnika i zidali vodstvo do 6:0, u prvom dijelu. U nastavku slična priča s tim da Domanovići ni povremenu napadačku inicijativu nisu uspjeli iskoristiti ni za počasni pogodak. Valja reći da će unatoč dva uvjerljiva poraza Domanovići imati priliku da u svojevrsnom repesažu izbore drugi krug.

   Subota je na turniru slobodan dan, a u nedjelju, 25. srpnja, će od 20,15 sati, utakmicu drugog kola u kadetskoj konkurenciji igrati Svitava i Gabela Polje. Seniorski dio programa šeste turnirske večeri, počet će susretom drugog kola F skupine Gabela – Doljani, a završiti utakmicom drugog kola E skupine, Grabovine – Trebižat.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Lovačko društvo „Galeb”: U tijeku uplata članarina za lovnu 2021/22 godinu

   Iz Lovačkog društva „Galeb” Čapljina svježa informacija – u tijeku je uplata članarina za lovnu 2021/22. godinu. Uplata članarine vrši se u prostorijama Društva svakim radnim danom od 8 do 12 sati.

   Zdravko Pranjić tajnik Lovačkog društva ističe novosti da će svaka markica imati broj lovačke iskaznice, te podatak da su svi registrirani lovci unijeti u jedinstvenu evidenciju.

   „Svi oni koji članarinu nisu plaćali tri i više godina, automatski su ostali izvan sustava”, kaže tajnik Pranjić, te pojašnjava da ukoliko se takvi žele baviti lovom moraju obnoviti upis, kako je to statutom predviđeno”.

   Dakle, kod lovaca nema labavo – koga nema na spisku, taj se lovom ne može baviti!

D. Musa

U subotu i nedjelju, 24. i 25. srpnja, u Čapljini će biti održani koncerti klasične glazbe na klaviru i flauti

Centar za obrazovanje i kulturu "AKADEMIJA" Čapljina u suradnji s Glazbenom školom Ljubuški organizira završni koncert polaznika Međunarodnog seminara klasične glazbe ARDEA 2021. za glasovir i flautu.

Koncerti će održati u subotu, 24. 7. 2021. godine i u nedjelju, 25. 7. 2021. godine u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini s početkom u 20:30 sati.

Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli.

 

(Foto: COK "Akademija")

  • Objavljeno u Kultura

Na veletržnici u Tasovčićima: Ilindanski slom cijena patlidžana 0,4 do 0,6 KM, rajčica 0,5 do 0,8 KM i lubenica 0,3 do 0,4, a uzlet paprika 1,0 do 1,5 KM

    Na veletržnici u Tasovčićima uobičajeni ilindanski pad cijena, koji je ovoga puta zahvatio rajčice, lubenice, bostan, kupus i patlidžane. Nisu pale samo cijeni tih artikala nego i tražnja pa je sada problem plasirati navedenu robu. Treba svakako istaknuti da pad tražnje nije neuobičajen, nego je u drugoj polovici srpnja redovita pojava, samo je od godine do godine razlika u kulturama koje zahvati.

   Skoro redovito su to rajčice čija je cijena u odnosu na 16-ti srpnja, pala za tridesetak posto i sada su od samo 0,5 KM crvene sorte, pa do 0,8 pink sorte. Još je drastičniji pad cijene patlidžana koji su se sa 1 do 2 KM, za tjedan dana srozali na 0,4 do 0,6 KM! Osjetno jeftiniji je i kupus čija je nova cijena 0,30 do 0,50 KM. Uz zastoj u prodaji lubenice se cijene od 0,3 do 0,4 KM, dok se cijena bostana spustila na 0,3 do 0,5 KM za kilogram. U odnosu na polovicu srpnja kod povrća još su u padu cijene krastavaca 0,5 do 0,7 KM i tikvica 0,6 do 0,8 KM. Kod voća jeftinije su šljive, čija je cijena 1,3 do 1,5 KM.

   Rijetka su bila poskupljenja u razdoblju od 16-og do 23-eg srpnja, registrirali smo tek nekolicinu. Kod povrća indikativan je i značajan skok cijene paprika čija je cijena 1,0 do 1,5 KM, te blitve 1,4 do 2,0 KM, dok su od voća nešto skuplje breskve 1,7 do 2,0 i nektarine 1,8 do 2,2 KM za kilogram.

   Nepromijenjene su ostale cijene krumpira 0,30 do 0,55 KM, zatim kelj 0,7 do 0,8 KM, raštika 1,5 do 2 KM, zelena salata je ostala na 0,7 do 1,0 KM, crveni luk i mrkva su od 0,8 do 1,0 KM, cikla od 0,9 do 1,0. Prasa koja u ovom dijelu godine stiže iz srednje Bosne, cijeni se 3 KM, a istu cijenu imaju peršin i celer, koji su također 3 KM za kilogram. Mahune se cijene 2,5 do 3,5 KM, ponuda je skromna pa se može očekivati i rast cijene, dok je bijeli luk od 4 refuza pa do 6 KM vijenci. Novina u ponudi su paprike roge čija se cijena kreće oko 2 KM za kilogram.

   Voće cijena ranih jabuka kreće se u rasponu od 1,0 do 1,2 KM, kruške su 1,8 do 2,3 KM, a rijetke smokve petrovače 3,0 do 3,5 KM. Kao novinu uz paprike roge, ističemo ponuda ukusno upakiranog domaćeg crnog grožđa čija se cijena kreće u rasponu od 2,5 do 2,8 KM. Višnje stižu iz Bosne, a cijene se od 2,8 do 3,0 KM, kajsije su od 2,8 do 3,5 KM za kilogram. Trešanja više u ponudi nema. Kupine se cijene 5 KM za kilogram, maline su i dalje visokih 8 do 10 KM, a istu cijenu 8 do 10 KM imaju i borovnice iz uzgoja. Sve navedene cijene povrća i voća, su na veliko, a pošto se roba proda znaju samo prodavači i kupci.

   Ispred veletržnice tipično ljetna ponuda, što će reći manje gužve, ali to ne znači i manje robe. Uz ostalo unatoč srpanjskoj vrelini zavidna je ponuda drva cijena je od 90 KM prostorni metar oblovine, pa do 100 KM cijepana. Presadnice povrća imaju standardnu cijenu, tražene paprike roge i raštika su po 0,20 KM komad, različite vrste kupusa 0,25 KM, tikvice i krastavci 0,50 KM, a zelena salata i peršin 0,10 KM. Uz standardne mliječne proizvode u ponudi ima iznenađenja kao što su čvarci čija je cijena 15 KM, zatim sirće od divljih jabuka 5 KM litra, pa mladi grah 6 KM kilogram. Od mliječnih proizvoda najjeftiniji je mladi sir iz Podveležja samo 4 KM za kilogram, livanjski sir u kolutovima je 19 KM za kilogram. Suhi ovčji sir s Morina s početkom nove sezone je skuplji za dvije marke, nova cijena je 20 KM za kilogram. U vrelim ljetnim prijepodnevima manje je prodavača ribe, međutim ponuda je raznolika, glave šarana zavisno od veličine, su od 1 do 3 KM, somići su 6 KM, pastrva iz uzgoja 9 do 10 KM, šaran 11 KM, dok su lubin i orada iz neumskih ribogojilišta, 15 do 17 KM. Domaća jaja cijene se standardnih 0,22 do 0,35 KM za komad itd. Uglavnom, petkom se ispred veletržnice u Tasovčićima i u ljetnim danima, ima što i vidjeti, pa i kupiti.

D. Musa

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!