banerRC212

Srijeda, 21 Srpanj 2021

Zahvaljujući novim tehnologijama zaustavljen trend pada proizvodnje rajčica u dolini Neretve: Ubrano oko 5.000 tona prosječna cijena 1,2 KM!

    Do polovice srpnja u plasteničkoj proizvodnji na čapljinskom području ubrano je oko 5.000 tona ranih rajčica, doznajemo od Marijana Brajkovića, direktora Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića. Glavnina tog uroda plasirana je po prosječnoj cijeni od 1,2 KM za kilogram. Ni trenutačne očekivane teškoće u plasmanu rajčica, karakteristične za drugu polovicu srpnja, ne mogu pomutiti zadovoljstvo postignućem. Zahvaljujući tim rezultatima za budućnost se mogu praviti čak i izvozni planovi. Govoreći o preokretu u proizvodnji i razmišljanjima Marijan Brajković direktor Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića, kaže:

    „Možemo biti vrlo zadovoljni sezonom u proizvodnji rajčica u zatvorenim prostorima, odnosno plastenicima. Imamo egzaktne, mjerljive, pokazatelje. U zadnje tri, četiri godine uspjeli smo usmjeriti proizvodnju, tako da smo ove godine na čapljinskom području, imali 230 – 240.000 presadnica rajčice pink sorte na podlozi tzv. kalem na dvije grane. Na tome možemo zahvaliti rasadniku „Adria Histhil“ koji je u stanju proizvesti takve presadnice.

                                                   U jeku sezone zbog narasle proizvodnje nestašica ambalaže

   Proizvođači su uvidjeli koje su prednosti takve proizvodnje i rezultati su tu. Imamo situaciju da je kompletno tehnologija proizvodnje rajčice promijenjena. Zahvaljujući tome imali smo vrhunski proizvod, na razini Čapljine kao proizvodnog područja poznatog po proizvodnji u plastenicima što je vrlo bitno kada je riječ o uzgoju povrća. U razgovoru s proizvođačima oni su više nego zadovoljni. Neki od njih nakon više godina, došli su do vrhunskih prinosa sa vrlo dobrom prosječnom cijenom. Priča stvarno ima smisla i potrebno ju je nadograđivati“, kaže direktor Brajković, te na opasku da su crvene sorte rajčica bila upola jeftinije od pink sorti, razlaže:

   „Po procjenama posađeno je samo oko pet posto tih sorti. Dobro su i one krenule u startu, međutim kasnije je cijena pala. U biti da smo ostali na staroj proizvodnji, da nismo išli sa introdukcijom novih sorti i novih tehnologija uzgoja, mi bi danas ostali na crvenim sortama i imali bi prosjek cijene od tri marke za gajbu rajčica. Mislim da je ove godine za pink sorte, prosjek cijene bio oko 1,2 KM za kilogram! Uz prinos koji je za 50, a u nekim slučajevima i do 100 posto uvećan, jasno je o čemu govorimo. Procjenjivali smo da će urod biti negdje oko 3.000 tona, međutim po pokazateljima s kojima raspolažemo, na čapljinskom području proizvedeno je oko 5.000 tona ranih rajčica! To se i te kako osjetilo u jeku sezone berbe, koncem lipnja, kada je dolazilo i do nedostatka ambalaže, pa je bio problem nabaviti gajbe, tako da su izuzetno dobro prošli i proizvođači ambalaže. Ljudima koji nisu razmišljali o tome, odjednom nije bilo jasno – kako to da nema gajbi, kako odjednom tolika potražnja u odnosu na ranije godine. U suštini stvari su jednostavne, imate vrhunski proizvod, imate rekordni prinos i otud enormna potražnja za ambalažom. Čitava priča se dakle, multiplicirala na više načina na korist svih uključenih u lanac ove poljoprivredne proizvodnje“, podcrtava direktor Brajković.

                                                                   Za izvoz potrebno 100.000 eura

Ukratko, zahvaljujući inovativnosti samih proizvođača u prvom redu višićkih 'zadrugara', te činjenici da je na čapljinskom području vodeći proizvođač presadnica povrća u regiji tvrtka „Adria histhil“, pri kraju sezone proizvodnje rajčica u zatvorenim prostorima, posve su druge priče od onih na kakve smo navikli, u proteklih dvadesetak godina. Da bi došli do rajčica koje odgovaraju podneblju juga Hercegovine, višićki povrtlari su isprobali čak 24 sorte! Poslije nekoliko godina, izbor je pao na turske hibride, koji imaju karakteristike slične starim sortama tzv. kavadama. Mekše su, ukusnije – tvrde potrošači, nisu tvrde poput kamena kao neki ranije uhodani hibridi, što će reći prirodnije su, a time i ekološki prihvatljivije. Za dalje proizvođačima rajčica u dolini Neretve, treba financijska podrška teška stotinjak tisuća eura kako bi se nastavio rast proizvodnje i pokrenuo izvoz na okolna tržišta, ali o tome drugom prigodom.

D. Musa

Liga mjesnih zajednica Čapljine: Bivolje Brdo i Zvirovići/Prćavci protresli favorite Bobanovo i Čeljevo

    Atraktivan, zanimljiv i borben nogomet imalo je prilike pratiti nekoliko stotina posjetitelja druge večeri Lige mjesnih zajednica Čapljine. U seniorskom programu odigrane su dvije zaista kvalitetne utakmice koje su imale identičan završetak – neodlučeno u regularnom dijelu, pa su se za prednost raspucavali penali.

   Bobanovo Selo branitelj trofeja, imalo je loš ulaz u ovogodišnju ligu, protiv Bivoljeg Brda iščupalo je neriješen rezultat, a onda na nakon penala ostvarilo prednost, međutim premalo je to za glavnog favorita natjecanja. Pogodcima Josipa Buntića, Bivolje Brdo je povelo s 2:0. Kod prvog pogotka Buntić je preciznim udarcem gotovo s centra iznenadio protivničkog vratara, a kod drugog je pogodio na dodavanje Marsela Mace. Pokušavali su aktualni branitelji trofeja poravnati uz pomoć vratara u polju, ali nije išlo. Tek u nastavku Bobanovo najprije preko Tonija Babića smanjuje, a ubrzo zatim poravnao je Anđelko Babić. Kad se očekivao potpuni preokret uslijedila je minijatura Marsela Mace koji je „izuo” trojicu suparničkih igrača i kao na tanjuru servirao Buntiću koji pogađa mrežu po treći put. Pritisci Bobanova urodili su poravnavanjem preko Anđelka Akrapovića na 3:3. Igrači Bobanova bili su prisebniji prilikom izvođenja penala, čime su ostvarili prednost, a utakmica je završena ukupnim rezultatom 6:5.

   Za razliku od Bobanovo koje se isčupalo na penale drugom favoritu, druge večeri čapljinske Lige mjesnih zajednica – Čeljevu, protiv srčanih igrača Zvirovića/Prćavaca, to nije uspjelo. Obje ekipe su nastupile u najboljim sastavima zadnjih godina s tim što je Čeljevo predvođeno Petrom Ragužem slovilo za favorita. Nogometaši Z&P u vodstvo su došli vještim pogotkom Josipa Šimovića, a nakon prave opsade protivničkog gola poravnao je Patar Raguž. Valja reći da su obje ekipe imale niz povoljnijih prilika od onih iz kojih su postigle golove. Nakon 1:1 u regularnom dijelu slijedili su penali. Izvođači su bili vrlo precizni, tek u sedmoj seriji igrač/vratar Z&P uspijeva zaustaviti udarac Petra Raguža, dok je Mate Nikše bio neumoljiv za konačnih 7:8 prednost za Zviroviće/Prćavce.

   Uvod u atomski nogomet u seniorskog dijelu programa bila je utakmica kadeta, Počitelj/Hotanj – Dračevo Sjekose 5:0. Strijelci su bili Gabrijel Kalfić tri, te Ivan Pavlović dva pogotka.

   Rezultati druge turnirske večeri, prvo kolo, kadeti - B skupina, Počitelj/Hotanj – Dračevo 5:0; seniori - D skupina, Bobanovo Selo – Bivolje Brdo 3:3, na penale 6:5, prednost za Bobanovo; C skupina, Čeljevo – Zvirovići/Prćavci 1:1, na penale 7:8, prednost za Zviroviće/Prćavce.

   Večeras su na programu također tri utakmice. Parovi, C skupina – kadeti, Zrirovići/Prćavci –Gabela Polje u 20,15; seniori F skupina, Opličići – Doljani, u 21 sat; E skupina, Šuškovo Naselje – Trebižat, od 22 sata.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!