banerRC212

Petak, 02 Srpanj 2021

Na veletržnici u Tasovčićima prve domaće jabuke 1,5 do 1,8 KM, lubenice 0,7 do 1,0 KM, dok je cijena bostana pala na 0,6 do 1,0 KM, sir "torotan" 8 KM kilogram...

Kratki rezime stalnih prodavača o situaciji na veletržnici u Tasovčićima bio bi – ponuda odlična, roba dobra, samo nema kupaca”. Nakon ovog kratkog rezimea jasno je da je od ponude manja tražnja obarala cijene, pa je tako u barometru cijena od 2. srpnja više pojeftinjenja nego poskupljenja. Kod povrća nešto jeftiniji redom, bile su rajčice čija cijena se kreće u rasponu od 1,0 KM crvene pa do 1,6 KM pink sorte. Domaćih krupnih kavada još nema u ponudi, dok se šeri rajčice cijene 3,0 KM za kilogram. Jeftinije su i paprike čija se cijena kreće u rasponu od 0,8 do 1,4 KM. U padu je i cijena patlidžana 1,8 do 2,0 KM, zatim crvenog luka 0,7 do 0,8 KM, mahuna čija je ponuda dobra, a nova cijena 1,5 do 2,5 KM. Jeftinija je i mrkva čija je cijena oko 1,0 KM za kilogram, te cikla koja se cijeni od 1,0 do 1,2 KM. Zabilježili smo značajniji pad cijene zelene salate koja se početkom srpnja, cijenila 0,8 do 1,0 KM. Za nijansu jeftiniji je i kupus čija je cijena 0,6 do 0,7 KM.

Registrirali smo i tri mala poskupljenja, pa su tako nešto skuplji - peršin i celer, nova cijena je 3 do 4 KM, te karfiol koji se nudio po cijeni od 1,0 do 2,0 KM.

Ostalo povrće zadržalo je cijenu, pa su se tako krumpiri nudili za 0,30 do 0,50 KM, kelj se cijenio 0,7 do 0,8 KM, krastavci i tikvice bili su 0,5 do 0,7 KM. Još uvijek ima i brokula čija je cijena od 1,5 do 2,0 KM i karfiola čija je cijena od 1,0 do 2,0 KM. Postojana 4 marke refuza do 5 KM vijenci, je i cijena bijelog luka.

Kod voća uočili smo po tri poskupljenja i pojeftinjenja. Skuplje su višnje 2 do 3 KM, čija je ponuda skromna, zatim nektarine 1,7 do 2,3 KM, te šljive koje se cijene 2,0 do 2,5 KM. Jeftiniji su redom – smokve petrovače 2,0 do 2,5 KM, zatim jagode nova cijena je 2,5 do 3,5 KM, te bostan 0,6 do 1,0 KM. Usporedbe radi bostan se u petak, 25. lipnja, cijenio 1,7 do 1,8 KM, što će reći da mu je u tjedan dana cijena pala za 70-ak posto, još drastičniji slučaj je sa smokvama petrovačama, prvi plodovi prije desetak dana, nudili su se 8 KM za kilogram, a početkom srpnja cijena je niža za tri do četiri puta.

Prve domaće jabuke cijene se od 1,5 do 1,8 KM, trešnje su od 2 do 4 KM, breskve od 2,0 do 2,8 KM, a kajsije su 3 do 4 KM. Lubenice su zadržale prošlotjednu cijenu i dalje su od 0,70 do 1,0 KM za kilogram.

Ispred veletržnice povlačenjem prodavača presadnica povrća i cvijeća smanjena je gužva. Za razliku od prodavača cvijeća koji su se definitivno povukli do jeseni, presadnica povrća na jednom štandu bit će cijelo ljeto, kazao je prodavač. Novina u ljetnoj ponudi su paprike roge, koje se cijene 0,20 KM komad, različite vrste kupusa su od 0,20 do 0,25 KM komad, zelena salata i peršin su 0,10 KM, a tikvice i krastavci 0,50 KM komad. Prodavači ribe su se prvi povukli, jasno zbog visokih temperatura. U ponudi su bili somići po standardnih 6 KM komad, zatim pastrva i šaran iz uzgoja, pastrva je bila 9 do 10 KM, a šaran 11 KM, dok su se lubin i orada, također iz uzgoja, cijenili 15 do 17 KM za kilogram. Četvorica prodavača mliječnih proizvoda petkom, a ostalim danima po dvojica, nudili su različite proizvode, a najpopularniji je sir iz mijeha. Cijena se kretala od 4 KM mladi sir iz Podveležja pa do 20 KM suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima. Prošlogodišnji suhi ovčji sir s Morina bio je 18 KM. Kravlji sir od obranog mlijeka, tzv. torotan, bio je po 8 KM kilogram, maslo se cijenilo od 14 do 16, a kajmak od 16 do 18 KM.

Naravno u ponudi su bila domaća jaja po cijeni od 0,20 do 0,33 KM, zatim odrasli pilići po cijeni od 5 do 7 KM, kunići čija se cijena zavisno od veličine kretala od 15 do 25 KM, dok se štenad pasmine hrvatski ovčar cijenila 200 KM. Kamen za oblaganje u različitim formulacijama, cijenio se 25 KM „kvadrat”, dok su drva bila od 90 KM prostorni metar oblovina, pa do 100 KM cijepana itd.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

TKW Čapljina: Sezona bez turnira zaključena podjelom certifikata i diploma

    Osmogodišnjem radu Taekwondo kluba Čapljina razdoblje pandemije korona virusa udarilo je svoj pečat. Tako su zadnjih dana lipnja članovi ovog mladog i agilnog kolektiva kraju priveli po mnogo čemu specifične aktivnosti. Radilo se punim pogonom, ali se nije išlo na natjecanja. Klub je zadnju dekadu lipnja uz redovite treninge, obilježio s više aktivnosti:

   „Ugostili smo djecu s posebnim potrebama iz udruge 'Betanija', kojima smo uz druženje, prezentirali i tajne taekvondoa, zatim smo dva dana bili domaćini članovi Taekvondo kluba Derventa. Uz zajedničko vježbanje i sparingovanje, vrijeme smo proveli u druženju i igri, a na kraju smo organizirali podjelu certifikata u majstorskim zvanjima”, ističe Željko Vego predsjednik TK Čapljina i prvi trener:

   „Ja sam presretan jer imamo osam novih članova koji su položili za crni pojas, a četvoro koji su položili za drugi dan. Za naš mali klub koji djeluje tek osam godine, to je pravi pothvat. Nismo išli na državno prvenstvo u Zvornik zbog situacije s epidemijom, jer imamo mladu ekipu pa se u dogovoru s roditeljima nismo upuštali u rizik da se djeca zaraze. U rujnu će se održati bh kup u Visokom, ja se nadam da ćemo biti spremni za to natjecanje”, zaključuje trener/predsjednik Vego.

   Uglavnom, na zadnjoj sezonskoj manifestaciji prije odmora 33 člana Taekwondo kluba Čapljina dobilo je iskaznicu u učeničkim i višim učeničkim pojasevima, dok je 12 dobilo certifikate u majstorskim zvanjima, osam - prvi dan i četiri – drugi dan.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U Mostaru predstavljena knjiga tržnih inspektora Zlatka Glavinića i Emira Ramića

 Federalni tržišni inspektori Zlatko Glavinić iz Čapljine i Emir Ramić iz Tuzle autori su knjige „Obavljenje trgovine u skladu sa zakonom”, koja je predstavljena u Domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Riječ je o stručnoj knjizi koja se sastoji od 14 poglavlja u kojima se izlaže materija obavljanja trgovinske djelatnosti u Federaciji BiH, koja je prilagođena prije svega trgovcima i onima koji žele to postati. Autori knjige Glavinić i Ramić dugogodišnji su tržišni inspektori i aktivni sudionici u pripremi većine zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti trgovine, koji su u zadnjih dvadesetak godina usvajani na svim razinama vlasti u BiH.

   Godinama stjecano znanje autori su pretočili u knjigu o kojoj su uz autore na predstavljanju u Galeriji Katarine Kosače, govorili – Zlatan Vujanović, ministar Federalnog ministarstva trgovine, Federacije BiH, zatim doc. dr. Marko Šantić, predsjednik Privredne/gospodarske komore Federacije BiH. U program predstavljanja stručne knjige dvojice tržišnih inspektora još su sudjelovali – recenzent knjige dr. Ismet Kalić i dr. Dragan Gabrić priznati financijski i računovodstveni stručnjak. Program je vodila Anita Martinac, spisateljica iz Mostara.

   U umjetničkom dijelu programa nastupila je Bernardica Miočević, mlada pijanistica iz Čapljine. Izdavač knjige „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom” je Visoka škola za financije i računarstvo FINra u Tuzli.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!