banerRC212

Četvrtak, 15 Srpanj 2021

Rukometni razgovori oko oživljavanja RK Čapljine?

 Pred čapljinskom sportskom dvoranom ovih dana dočekalo nas je iznenađenje. Skupina od desetak bivših igrača RK Čapljine razgovarala je s trenerom Draganom Sutonom i poznatim internacionalcem Antom Kukrikom. Na upit – je li u pitanju oživljavanje RK Čapljina poslije trogodišnje stanke, trener Suton je slagao ramenima, kazavši da je došao na poziv nekolicine bivših igrača.

   „Razgovarali smo i o toj mogućnosti, ali dalje od toga nismo išli”, kazao je Suton.

   Hoće li se učiniti iskorak prema oživljavanju aktivnosti, tek će se vidjeti. Podsjećamo, RK Čapljina natjecanje je prekinula prije tri godine, prije svega zbog nesporazuma s Rukometnim savezom. U međuvremenu trener Suton je bio angažiran u ženskom rukometu, u mostarskoj Katarini, a povratak u čapljinski rukomet još je neizvjestan.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Pripreme nogometnih klubova: Bjelave oživjele Čapljina počela s pripremama

    Poslije jedno i pol mjesečnog mrtvila prozivom nogometaša Čapljine oživjele su i čapljinske Bjelave. Na prvi trening pristiglo je dvadesetak uglavnom mlađih igrača. Nakon riječi pozdrava Slađana Milinkovića, predsjednika kluba, nogometašima se obratio trener Damir Borovac koji se u svom obraćanju osvrnuo i na pripreme. Uglavnom, prema onome što je kazao, prvi treninzi će biti jedanput dnevno, a od početka idućega tjedna preći će se na dizanje tjelesne spreme i rad dva puta dnevno.

   „Naš cilj je povratak u Prvu ligu, da bi to ostvarili trebao se maksimalno pripremiti, ukomponirati sastav, jer neće biti lakih protivnika ni lakih bodova. Mi ćemo svim ekipama u ovom rangu biti izazov za dokazivanje, zato ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Do početka idućega tjedna očekujemo kompletiranje ekipe i maksimalni angažman”, kazao je Borovac.

   Emir Ćerić – Ćika, jedno od najzvučnijih imena čapljinskog nogometa uopće, u svom obraćanju podcrtao je rad i samo rad.

   „Čapljina je oduvijek imala nadarene nogometaše, međutim već dugo nije izbacila klasnog igrača. To se mora promijeniti. Kako? Radom! Nema u nogometu filozofije, treba raditi i ekipno i individualno. Igrač koji želi uspjeti, mora sam dodatno raditi”, podcrtao i bivši ovaj bivši poznati nogometaš koji je uz ostalo dijelio svlačionicu sa slavnim Euzebiom, igrao protiv kralja nogometa Pelea...

   Iako kratak, prvi proziv nogometaša Čapljine protekao je u znaku ozbiljnih tema. Svakako s razlogom, jer je nedavno klub potpisao ugovore sa 13 juniora. Nakon proziva krenuo je prvi trening s loptom.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Londonski Decanter pokazao da - Bosanski vinari dostižu Hercegovačke!

   Da hercegovački vinari imaju razloga da se dobrano zamisle i razmisle gdje su i što rade, pokazuju rezultati ocjenjivanja vina u Londonu. Ovoga puta na Dekanteru su se natjecala 34 vina iz Bosne iz Hercegovine, 29 iz Hercegovine, a pet iz Bosne. Među vinima koja su bila na ocjenjivanju 25 je dobilo brončano, a devet srebreno odličje. Ako bi se rezultati sumirali prema olimpijskim mjerilima prema kojima se poredak vrednuje sukladno sjaju medalje, vjerovali ili ne – vinari iz Bosne bili bi uspješniji od hercegovačkih!

   Od tri vina koja su osvojila više od 90 bodova, dva su iz Bosne i jedno iz Hercegovine. Najvišu ocjenu među našim vinarima 93 boda, dobile su vinarija Rubis iz Čitluka za barique od blatine berbe 2017. i vinarija Jungić iz Čelnica kod Banje Luke, za vino šikar berbe 2009. godine. Da hercegovački vinari moraju mijenjati pristup i umjesto dosadašnjeg defanzivnog preći na ofanzivni, što podrazumijeva i češće nastupe na prestižnim manifestacijama, upućuje i sljedeći podatak. Treće bosanskohercegovačko vino po zbiru bodova je pinot noir vinarije „Fazan” iz Prnjavora koje je ocijenjeno s 92 boda!

   Ako razlažemo dalje od ukupno devet vina koja su dobila srebreno odličje dva su, dakle, iz Bosne, a sedam iz Hercegovine. To opet potvrđuje da su bosanski vinari bili uspješniji jer je iz Bosne srebrom nagrađeno skoro svako drugo od ukupno pet vina, a iz Hercegovine tek svako četvrto od ukupno 29 vina. Zanimljivo i iznenađujuće, a za hercegovačke vinare i vinogradare upozoravajuće – manje priče, više rada i zajedništva.

   Na najprestižnijem svjetskog natjecanju u ocjenjivanju vina londonskom Decanteru 2021., vino vinarije „Vino Matić” iz Trebižata, žilavka barique, osvojilo je brončanu medalju za kvalitetu. Vino ove čapljinske vinarije ocijenjeno je s 87 bodova. To je ujedno i jedino vino iz čapljinskog vinogorja koje je zavrijedilo odličje.

   Među bosanskohercegovačkim vinarima najzastupljeniji bili su Ljubušaci koji su na natjecanje poslali čak 16 uzoraka vina. Ljubušacima je na nastupu pomogao i grad koji je svakoj vinariji koja se kanila natjecati, subvencionirao po jedan uzorak. Inače, o rejtingu Dekantera u Londonu govori podatak da se u konkurenciji natjecalo preko 18.000 vina iz 56 zemalja svijeta. Valja reći da prijava za nastup u Londonu košta 400 eura po jednom uzorku vina.

D. Musa

Andrija Jurković direktor GOŠK-a iz Gabele: Učimo na svojim greškama, ne želimo da nam se ponovi prošla sezona",

  Prije tjedan dana zakotrljala se nogometna lopta u na stadionu „Perica – Pero Pavlović“, u Gabeli, što je za ljubitelje nogometa u tom drevnom naselju na jugu Hercegovine, puno važniji događaj od primjerice netom završenog Europskog nogometnog prvenstva. Usporedo su krenuli razgovori ne samo na aktualne nego i nešto starije teme, kao što je prošla sezona „Trojanaca“ o kojoj Andrija Jurković, direktor kluba kaže:

   „Mi smo u prošlu sezonu ušli puni ambicija, na kraju smo završili kako smo završili, još smo dobro prošli na sedmom mjestu, zahvaljujući proljetnom dijelu prvenstva. Jesenski dio nam je bio očajan, ja bih rekao u povijesti kluba najgori, pogotovo u Prvoj federalnoj ligi u kojoj se GOŠK natječe dug period. Napravili smo greške koje smo napravili, nadam se da se neće ponoviti. Prošla sezona – nitko od nas u klubu ne bi želio da nam se ponovi, pogotovo jesenski dio prvenstva, proljetni dio je bio više nego korektan. Zahvaljujući tome završili smo na sedmom mjestu, u odnosu na četrnaesto mjesto koje smo imali na kraju jesenskog dijela. Na kraju možemo biti zadovoljni onim što smo ostvarili u toj sezoni, ako se uzme u obzir ponavljan, jesenji dio prvenstva“, konstatira direktor Jurković, te na opasku da ove godine iz Gabele na početku nove sezone nema ni bombastičnih izjava, nastavlja:

   „Gledajte, čovjek što više radi neki posao postaje iskusniji i uči neke stvari. Učimo na svojim greškama, ne želimo da nam se ponovi prošla sezona, ne želimo izlaziti s izjavama, kao što smo izlazili prošle sezone. Želimo u miru i tišini raditi i vidjeti gdje će nas to dovesti. Cilj je da GOŠK bude stabilan prvoligaš, ukoliko se ukaže prilika za nešto više, mi ćemo to iskoristiti.

   -Odlasci, dolasci?

   -Ovo je prelazni rok u kojem je GOŠK doživio najmanje turbulencija u igračkim kadru. Nastojali smo zadržati veći dio ekipe iz proljetnog dijela prvenstva. Mislimo da smo u tome uspjeli, otišla su dva vratara, na njihovo mjesto došao je Bobić, iskusni golman iz Veleža, cijenimo da će odgovoriti našim zahtjevima. Otišli su Savić i Čoko, mislimo da će nam Savić biti veliki hendikep, pokušat ćemo i to nadoknaditi. Doveli smo iskusne igrače kao što su Salko Jazvin i Srđan Vulić, uz njih doveli smo nekolicinu mladih igrača. Poznato je da u ovoj ligi morate imati zaštićeno godište, trojica do 21 godine moraju igrati prvo poluvrijeme, znači moraju biti kvalitetni igrači, a ne broj, jer tri igrača na terenu znače mnogo. Mi smo na tome radili, što smo uradili vidjet ćemo. Smatram da nam je prednost što smo zadržali veliki dio ekipe iz prošle sezone, što bi nam trebala biti velika prednost u odnosu na ranije sezone, kada smo doživljavali totalni remont momčadi. Ovaj put nismo to radili, bili smo zadovoljni proljetnim dijelom sezone, a time i igračkim kadrom koji je to postigao, pa smo nastojali zadržati većinu igrača“ kaže direktor GOŠK-a pa na opasku o sudbini prvog strijelca GOŠKA i Prve lige, Haračića, nastavlja:

   „Što se tiče Haračića, pokušali smo i njega zadržati, kontaktirali smo, on čeka neki inozemni angažman. Mi nismo mogli čekati hoće li mu se to dogoditi ili neće, pa smo na tu poziciju doveli napadača – Hasanovića, za kojeg imamo dobre preporuke. GOŠK neće čekati ne samo Haračića, nego nijednog igrača. Nećemo biti što se kaže - stanica za čekanje, ako nađem nešto bolje idem, ako ne nađem – GOŠK imam uvijek, mi smo za takve radnje preozbiljan klub. Ako bude potrebe mi ćemo na tu poziciju dovesti nekog starijeg iskusnijeg igrača.

   Valja reći da se uz kostur prošlogodišnje momčadi i šest, sedam prinova, prvoj ekipi priključilo sedam igrača iz omladinskog pogona, pa će tako u novoj sezoni GOŠK biti spoj mladosti i iskustva.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Slađan Milinković, predsjednik HNK Čapljina ističe: „Kad se čini da se stvari raspadaju možda se slažu”

  Za HNK Čapljinu dramatična je bila selidba iz Prve federalne lige u nižu Drugu federalnu ligu, južna skupina, nakon punih jedanaest sezona. Dramatično je bilo prije svega zbog načina kako se sve skupa odigralo. Poslije blijede jeseni Čapljinci su na proljeće zaigrali puno bolje, ali im to nije omogućilo bijeg s predzadnje pozicije. Međutim, rasplet u Premijer ligi BiH išao je na ruku Čapljini, pa je iz Prve lige u niži rang trebao seliti samo jedan klub, a to je bio još jesenas otpisani Slaven.

   Međutim, dva kola prije kraja zakuhalo se u Premijer ligi, Mladost iz Doboja kod Kaknja po ocjeni Natjecateljske komisije NS BIH, nije ispunjavala uvjete za opstanak u elitnom rangu, pa se tako na redu za ispadanje našla Čapljina. Kako se Mladost žalila na tu odluku klub iz čapljinskih Bjelava očekivao je da će prevagnuti argumenti Mladosti. Nakon što se ni to nije dogodilo, nova prilika bile su najave nekih klubova poput Orašja, da nemaju sredstava za prvoligaško nadmetanje. Na koncu ništa od svega, ždrijeb Prve lige je obavljen nitko nije odustao, pa je Čapljina definitivno postala drugoligaš. Nakon svega ovih dana u Bjelavama nas je dočekala pjesma cvrčaka i raspoloženi Slađan Milinković, predsjednik kluba, koji opisujući relaksirajuće stanje u Bjelavama, kaže:

   „Ja bi se poslužio dobro znanom mudrosti – kad vam se čini da se sve raspada možda se to baš sve slaže na svoje mjesto! Ja bi rekao da smo mi izbačeni iz lige, izbacivanjem Mladosti. Borili smo se lavovski, dali smo sve od sebe. Nisam neraspoložen jer smo što se kaže – muški poginuli. U drugom dijelu sezone osvojili smo 26 bodova i po tom učinku s TOŠK-om, dijelimo treće mjesto. Tako da nisam ni ljut, ni neraspoložen, mi idemo prema zacrtanom planu. Prema tom planu boravak u drugoj ligi može nam donijeti relaksaciju, da lakše možemo razvijati naše projekte, a naši projekti – su domaći igrači i rad na infrastrukturi. Uskoro kreću radovi na omladinskom kampu u Tasovčićima, tender je pri kraju, tamo će seliti naš cjelokupni omladinki pogon. Potpisali smo ugovore sa desetak juniorima koji će biti pridodati prvom sastavu“, kaže predsjednik Milinković, te naglašava:

   „Pripreme prvog sastava krenule su 14. srpnja. Prvom sastavu smo priključili 13 juniora! Ja mislim da je to naše najveće bogatstvo. Ovim ugovorima mi smo njima širom otvorili vrata prvog sastava. Ne želimo da se širi priča kako igrači dolaze sa strane, a domaći ne dobivaju priliku. Ja ne mogu igrati za njih, oni su registrirani za prvu ekipu, e sada je do njih da se potvrde i dokažu“.

   -Sjećamo se razgovora za 'Večernjak' u stanki između dvije polusezone, kada ste kazali – učinit ćemo sve da ostanemo u ligi, tako da ništa ne možemo sebi zamjeriti, pa što bude.

   „Pa tako je, ja sam takvog stava u životu – ako poduzmeš sve što si mogao da te savjest ne peče, ne možeš biti nezadovoljan raspletom, ma kakav bio. Pazite, mi smo u ligi ostali dva kola prije kraja, zbog uštede raspustili smo dio igrača, onda je krenulo to s Mladosti. Mi tu nismo ništa mogli napraviti, sada smo tamo gdje jesmo. Možda je takav tijek stvari prividno loša stvar, ali dugoročno ispadanje može biti dobra stvar. Presabrati ćemo se nastaviti s unapređenjem infrastrukture i normalno raditi. Dakle, u Bjelavama nema ni depresije ni agonije, idemo dalje. Rekao bih da je ispadanje u niži rang jedna stepenica ka ostvarenju naših ciljeva“.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!