banerRC212

Ponedjeljak, 22 Veljača 2021

U Opličićima više novih vinograda nego u cijelom Brotnju

   S ciljem animacije poljoprivrednika i drugih zainteresiranih Radiopostaja Čapljina nastavlja s objavljivanjem županijskih poticaja. Još jednom naglašavamo poticaji nisu nikakva socijalna kategorija, a ni način protežiranja pojedinaca ili tvrtki, nego istinski razvojna kategorija. Svi oni koji ulažu u proizvodnju moraju kupiti i repromaterijal, od sadnog materijala i goriva za obradu zemljišta, pa do zaštitnih sredstava. Ulažući u repromaterijal i sredstva poljoprivrednici, odnosno investitori, plaćaju i PDV-e u visini od 17 posto. Dakle, ono što po osnovu poticaja dobiju može se promatrati i kao povrat dijela uloženog novca. Imajući to na umu cijenjeni slušatelji, poštovani poljoprivrednici i drugi investitori, želimo vam svima uspjeh u radu kako u cilju proizvodnje tako i protjerivanje s ovih prostora u zadnje vrijeme prisutne „ne isplati se”. U tradiciji ovih prostora je poštivanje rada, a ne različiti izgovori, kao pokriće za neke druge opcije.

   U tom pregledu poticaja stigli smo do vinogradarstva. Prošle godine potpore za – Podizanje novih nasada – vinograda, ostvario je ukupno 41 klijent, odnosno proizvođač, od čega su skoro polovica 19 Čapljinci. Iza Čapljinaca slijede Stočani gdje je potporu ostvarilo 13 klijenata. Zanimljivo, iz vinogradarske prijestolnice Hercegovine – Čitluka, potporu za podizanje novih vinograda dobilo je samo 6 klijenata, preostala tri klijenata su s gradskog područja Mostara. Visina potpore se kretala od 750 KM, pa do 2.506 KM. Uz mali broj Čitlučana, upada u oči da potporu nije ostvario niti jedan klijent s područja Neuma i Ravnog, dok je za općine hladnijeg dijela H-N županije – Jablanicu, Prozor-Ramu i Konjic, logično što nema potpora.

   Na čapljinskom području najviše potpora otišlo je u Opličiće 8, slijede Lokve i Domanovići po 3, Grad Čapljina 2, dok je iz Trebižata, Hotanja i Rečica potporu ostvario po jedan klijent.

   Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Podizanje novih nasada – vinograda, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 750 KM za 0,1 hektar odnosno jedan dulum. Zanimljivo je da klijent ne može ostvariti županijsku potporu u 2020. godini za istu mjeru za koju se klijentu u spomenutoj godini Ministarstvo poljoprivrede, izvršilo obračun federalne novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji, izuzev propisanih mjera hranidbe u stočarstvu. Sukladno Naputku i Programu potporu može ostvariti samo jedan od supružnika.

   Na kraju ističemo da inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede. U slučaju da inspekcija utvrdi da dostavljeni podatci nisu vjerodostojni, klijent je dužan izvršiti povrat isplaćenog iznosa novčane potpore.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!