banerRC212

Stolački travar Mili Čerkez tvrdi: Imunitet pobjeđuje svaki virus pa i COVID – 19

  • Napisao/la d.musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Stolački travar Mili Čerkez tvrdi: Imunitet pobjeđuje svaki virus pa i COVID – 19

Liječenje travama vjerojatno je staro kao i ljudska civilizacija.

Tu tradiciju danas održavaju kućna medicina – naslijeđe od baka, ali i sve rjeđi pojedinci poput Milog Čerkeza iz Stoca. Mili svakog petka na prilazu veletržnici u Tasovčićima, nudi upakirane različite ljekovite trave, mješavine trava, te razne pripravke od njih. Tu je godinama, a da njegova ponuda ne koristi ljudima, kaže da „ne bi dolazio“. Za razliku od pčelara koji se žale na loše paše ljekovitog bilja, Mili je zadovoljan:
„Za mene je ova godina ista kao i prošla. Jest da je zavladao ovaj virus corona, ali ja trava moram imati zbog stalnih mušterija. Ove godine nema sajmova kao ranijih godina, nekoliko ih već nije održano, a ne zna se ni što će biti do kraja godine. Na tim sajmovima dosta prodamo, trava, melema i svega, to se osjeti, ali ja moram trava imati. Ubrao sam trava po prilici, kao i prošle godine. Počeo sam raditi prije mjesec i pol dana, svakog petka sam u Čapljini na veletržnici. Tu imam dosta kupaca uz naše domaće, dođu i kupci iz Dalmacije, Metkovića i okolice. Na vrijeme sam ubrao trave, šesti, sedmi i prva polovica osmog mjeseca, to je vrijeme za berbu. Trave sušim u hladu, kakve su u prirodi takve su i kod mene na stolu. Početkom jeseni bude malo gorkog pelina i šipurka“, pojašnjava gospodin Čerkez, te na upit – ima li neku preporuku za COVID – 19, nastavlja:
„Što se tiče tog virusa ja smatram da je najvažnije da čovjek ima jak imunitet. Za to bi preporučio čajeve za dišne organe - grlo i uopće dišne organe, te nešto za trbuh. Za dišne organe – bronhitis, astma, radim mješavine trave, vrlo su učinkovite, idu malo i s medom. Ja mislim da za borbu protiv korone treba ojačati imunitet. Samo imunitet ojačati! Mislim da je ovo virus kao i ostali virusi i da tu nema neke velike promjene. Što se tiče toga - imunitet će pobijediti svaki virus“, konstatira jedan od rijetkih južnohercegovačkih travara.
Mili ističe da kroz petnaestak godina koliko dolazi na veletržnicu u Čapljinu, cijene čajeva i različitih pripravaka nije mijenjao.
„Koja marka više ili manje, ništa mi posebno ne znači, kupci su stali, oni znaju cijenu dođu s pripremljenim novcem, tako sam izgradio svoj odnos s kupcima. Porazgovaramo i učinku, razmijenimo iskustva, tako da ja učim od kupaca, a kupci od mene“, te podcrtava: Jedno je sigurno – ljekovito bilje nikom neće štetiti“!
Tekst i foto: D. Musa

Ljekovito2 Milan Cerkez na standu u Tasovcicima

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 16 Prosinac 2020 15:40
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!