banerRC212

Petak, 03 Rujan 2021

Na Veletržnici u Tasovčićima: Krumpiri sve skuplji nova cijena od 0,70 do 1,2 KM, kupus 0,8 do 1,0 KM, žilavka 1,5 KM, a domaći batat 3,0 do 3,5 KM

   Sudeći po trenutačnom stanju cijena na veletržnici u Tasovčićima pred nama su cjenovno zanimljiva jesen i zima, pa i prva polovica proljeća. Kad to kažemo, onda u prvom redu mislimo na cijenu krumpira i kupusa. Od pregleda cijena 27-og kolovoza cijena krumpira je porasla za desetak feniga i kreće se od 0,70 do 1,0 KM, dok su se planinski ispred veletržnice, tržili po cijeni od 1,2 KM za kilogram. Kupus se cijeni od 0,80 do 1,0 KM što je također rekordna cijena za ovo doba godine. Uz za ovo razdoblje neuobičajeno visoke cijene ta dva važna prehrambena artikla, ističemo i dvije novine prvi batat proizvođača iz Višića, cijeni se od 3,0 do 3,5 KM, dok je prvo vinsko grožđe sorte žilavka 1,5 KM za kilogram. Stolno grožđe je 1,0 do 1,4 KM.

   Uz krumpire od pregleda cijena koncem kolovoza nešto skuplji su karfiol 2,2 do 2,5 KM, kelj 1,0 do 1,2 KM, tikvice 0,8 do 1,4 KM, crveni luk 1,2 do 1,4 KM, te za nijansu krastavci 1,0 do 1,3 KM. U istom vremenskom intervalu nešto jeftiniji su mrkva 1,2 do 1,4 KM, zelena salata 2,5 do 3,0 KM i mahune čija je nova cijena od 2,5 do 4,0 KM za kilogram.

   Ostalo povrće uglavnom je zadržalo cijenu, raštika je i dalje oko 2,5 KM, peršin i celer su od 3 do 5 KM, prasa koja u ovom razdoblju stiže iz Bosne, cijeni se 3 KM, patlidžani su 0,6 do 0,8 KM, paprike roge 1,0 do 1,4 KM, cikla 1,0 KM, dok je bijeli luk od 4,5 refuza, pa do 7,0 KM vijenci. Za čapljinski kraj kod vrlo bitnih rajčica povećao se raspon cijene i kreće se od 0,5 KM pa do 1,4 KM koliko se cijene pink sorte. Paprika je zadržala cijenu 1,0 hibridno sjeme, pa do 1,5 KM domaće sjeme.

   Ni kod voća nije bilo većih turbulencija, cijenu su zadržali jabuke 0,8 do 1,5 KM, kruške 1,3 do 1,8 KM, suhe smokve 5 do 6 KM za kilogram. Breskve su nešto skuplje oko 2,5 KM, a nektarine jeftinije također, oko 2,5 KM. Poskupile su svježe smokve čija je cijena 2 do 3 KM, kao i bostan koji je 0,8 do 1,2 KM za kilogram. Skuplje su i zadnje lubenice koje su se 3-eg rujna, cijenile od 0,4 do 0,5 KM. Nešto jeftinije su šljive 1,0 do 1,4 KM. Ističemo, sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice prilično miran petak, presadnice povrća nudile su se na jednom štandu, cijena je bila standardna po 0,10 KM bili su zelena salata i peršin, 0,12 KM bile su presadnice prase, 0,20 KM bila je raštika, a 0,25 KM različite vrste kupusa. Jaja od domaćih koka bila su od 0,23 do 0,30 KM, mladi purani 15 KM, koke nosilje 13 KM, a pijetlovi 15 do 17 KM. Riba se nudila na pet štandova, a cijena se kretala od 6 KM somići, pa do 18 KM fileti pastrve. Pastrva iz uzgoja bila je 9 KM, šaran 11 KM, a lubin i orada iz neumskih ribogojilišta 15 do 17 KM. Dobru prođu ima sir čija se cijena kretala od 5 KM mladi pa do 20 KM suhi ovčji s Morina i Zelengore, te livanjski u kolutovima. Miješani ovčji kravlji sir bio je 10 do 12 KM. Uz navedenu na prilazu veletržnici, nudila se i razna druga roba od poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša, preko ljekovitih trava i bilja do drva za ogrjev.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Upravni odbor BS BiH donio plan natjecanja u predstojećoj sezoni: Prvesntvo počinje u subotu, 11. rujna, boćari Neuma brane naslov prvakanaslov

   Za predstojeću sezonu spremaju se i boćari. Na sjednici Upravnog odbora usvojen je plan natjecanja u sezoni 2021/2022. godina. Boćarsko prvenstvo BiH krenut će 11-og rujna utakmicama prvog kola A i B skupine. Kao i za prošlu i za natjecanje u narednoj sezoni prijavilo se devet klubova, koji će biti podijeljeni u dvije skupine. U A skupini je pet ekipa - prvak Neum, zatim Grude, Dračevo iz Dračeva kod Čapljine, Napredak Willa iz Sarajeva, te Sveti Stipan iz Gorice kod Gruda. Članovi B skupine uz su – Čapljina, Bura iz Posušja, Široki iz Širokog Brijega, te prošlosezonski finalist Rastok iz Prologa kod Ljubuškog.

   Prvenstvo će se kao i natjecanja u loptačkim sportovima, održati po sustavu jesen – proljeće, pa će se tako, u jesenskom dijelu u A skupini igrati pet, a u B skupini tri kola. Međutim, nakon ligaškog dijela prvenstva nije stanka nego će se održati još dva natjecanja pojedinačno državno prvenstvo u klasičnim disciplinama – pojedinac klasično, par i trojka, a vikend iza toga održat će se i boćarski Kup BiH. Na oba natjecanja mogu sudjelovati pojedinci koje prijave klubovi, odnosno klubovi koji se prijave za kup natjecanje. Pojedinačna državna prvenstva i kup natjecanje odigrat će se tijekom dva vikenda u nekoj od boćarskih dvorana u Hercegovini – Grude ili Posušje. To su ujedno i dva sadržaja kojima je kalendar u predstojećoj obogaćen u odnosu na prošlu sezonu.

   Prvenstvo će biti nastavljeno u travnju iduće godine, jasno po bod sustavu. Na kraju će po dvije prvoplasirane ekipe iz svake od skupina, po sustavu eliminacije razigravati, razigravati za novog državnog prvaka.

   Vide Krmek član Upravnog odbora Boćarskog saveza BiH i predsjednik Boćarskog kluba Čapljina, ističe da je prava šteta što nema više klubova.

   „Priželjkivali smo da se u natjecanje ponovo uključi mostarski Ante Rozić, međutim za ovu sezonu ništa od toga. Nada se da će klubovi uspjeti prebroditi probleme od kojih je neke donijela i pandemija korona virusa, te da ćemo, za godinu, dvije imati više klubova i u njima više mladih igrača.”

   Podsjećamo, mostarski Ante Rozić s za bh. uvjete moćnim igračkim potencijalom, nakon osvajanja naslova prvaka prestao se natjecati. Prije njega u protekloj deceniji, to je učinilo čak 12 klubova, pa boćari u pandemijskom razdoblju traže čvrst oslonac za povratak na stare staze.

Tekst i foto: D. Musa

 

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!