banerRC212

Utorak, 28 Rujan 2021

Od 23. rujna državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH, u Hrvatsku na 12h mogu uz opravdan razlog

Prelazak granice s Republikom Hrvatskom, posljednjih dana je glavna tema. Naime, tijekom ljetnih mjeseci državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Bosni i Hercegovini su imali mogućnost ulaska na teritorij Hrvatske na 12h sati bez zadovoljavanja epidemioloških mjera.

No, od 23. rujna, ažuriranjem Europske liste sigurnih zemalja, Bosna i Hercegovina se nalazi na crvenoj listi i samim time preporučeno je ukidanje mogućnosti ''nebitnih'' putovanja za državljane Bosne i Hercegovine.

Antun Ljubić, voditelj Službe za granicu PU Dubrovačko-neretvanske nam je kazao kako to u potpunosti ne vrijedi za državljane Hrvatske s prebivalištem u BiH:

- Odluka o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska prekograničnih prijelaza Hrvatske, koja su još uvijek na snazi, a na snazi su od početka pandemije sa svojim izmjenama, je odredila da državljani koji dolaze iz trećih zemalja moraju zadovoljavati uz epidemiološke uvjete i opravdanost ulaska. To se odnosi na državljane trećih zemalja koji prilikom svog svakog putovanja u državu Europske unije, pa tako i u Hrvatsku mogu putovati isključivo ukoliko se radi o nužnim putovanjima. Za državljane EU koji žive na području BiH, odnosno državljane Republike Hrvatske, pa tako i za državljane BiH u ovom slučaju se stvari mijenjaju samo u dijelu što sada moraju opravdati svoj ulazak, ukoliko bi ulazili u RH na ovih 12 sati koji su stavljeni kao izuzetak gdje se ne traži zadovoljavanje epidemioloških uvjeta. Razlozi mogu biti npr. neki osobni, obiteljski ili gospodarski i ukoliko ne zadovoljavaju epidemiološke uvjete (nisu potpuno cijepljeni, preboljeli ili ne posjeduju negativan test) uvjet je da se u Hrvatskoj mogu zadržati samo tih 12 sati. – kazao je Ljubić.

Kada su u pitanju osobe koje posjeduju potvrdu o preboljenom koronavirusu, negativan brzi antigenski ili PCR test, te potpuno cijepljene osobe, mogu se slobodno kretati kako po Europskoj uniji tako i u Hrvatskoj, bez obzira jesu li iz trećih zemalja, u ovom slučaju BiH – ističe Ljubić.

Voditelj Službe za granicu RH Antun Ljubić je kazao kako se situacija mijenja iz dana u dan, no da ne očekuju potpuno zatvaranje:

- Svjesni smo ozbiljnosti situacije i svih nekih dosadašnjih mjera, međutim mislim da je dosta stvari preventivno odrađeno, da je veliki broj ljudi cijepljen i definitivno je cijepljenje u odnosu na uvjete prelaska jedna privilegija jer osobe koje su duplo cijepljene ili preboljele COVID-19 u RH mogu ulaziti bez dodatnih uvjeta.

Dakle, u Republiku Hrvatsku, državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH mogu ući u Hrvatsku na 12 sati, no uz opravdan razlog.

 

Cijeli razgovor s Antunom Ljubićem, voditeljem Službe za granice PU Dubrovačko-neretvanske poslušajte u tonskom prilogu: 

AUDIO: Održana 5. sjednica Gradskog vijeća Čapljina

U Gradskoj dvorani u zgradi PU u Čapljini održana je 5. sjednica Gradskog vijeća Čapljina.

Većinom glasova gradskih vijećnika usvojene su sljedeće točke dnevnog reda:

1. Izvod iz zapisnika sa 4. sjednice GV Čapljina
2. Izvješće o radu u 2020.godini Dječjeg vrtića Čapljina
3. Izvješće o radu u 2020.godini Centa za socijalni rad Čapljina
4. Izvješće o radu u 2020.godini Ustanove za kulturu „Knjižnica i kino“ Čapljina
5. Izvješće o radu u 2020.godini Crvenog Križa Grada Čapljina
6. Izvješće o radu u 2020.godini Službe za zapošljavanje HNŽ-HNK,podružnica Čapljina
7. Financijsko izvješće o izvršenju Proračuna Grada Čapljina u razdoblju od 01.01.2021. do 30.06.2021.godine
8. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Čapljina za 2021.
9. Prijedlog Odluke o usvajanju urbanističke osnove za izmjenu i dopunu Regulacijskog plana stambeno-poslovne zone „DUHANSKA“ u Čapljini (sa prilozima na DVD-u)
10. Prijedlog Odluke o pokretanju postupka za imenovanje članova tijela upravljanja pojedinih javnih ustanova i drugih institucija kojima je Grad Čapljina osnivač
11. Izvješće o provedenoj proceduri za imenovanje 2 člana (predsjednik i 1 član) Gradskog izbornog povjerenstva-razrješenje i imenovanje
12. Izvješće o provedenom postupku Javnog nadmetanja za prodaju zemljišta državnog vlasništva u K.O. Trebižat i K.O. Čapljina
13. Suglasnost za imenovanje v.d ravnatelja Doma za stare i iznemogle osobe „Domanovići“
14. Izvješće o radu u 2020.godini Gradskog Javnog pravobraniteljstva u Čapljini
15. Odnos lokalne vlasti sa Udrugom HVIDR-a.

  • Objavljeno u Audio
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!