banerRC212

Četvrtak, 16 Rujan 2021

HKUD "Luke" u subotu gostuje u Hrvacama

Nakon devetnaestomjesečnog pandemija zatišja bude se i čapljinska kulturno-umjetnička društva. Od Nikole Šutala predsjednika HKUD „Luke” iz Višića, doznali smo da će ovo društvo u subotu, 18-og rujna, gostovati u Hrvacama kod Sinja.

Višićani će nastupiti na manifestaciji povodom Dana općine i patrona župe Hrvace.

Za gostovanje smo pripremili naš standardni program – muški i ženski bećarac, svatovske običaje juga Hercegovine, te kola - trusu i bećarac”, kazao je u izjavi za RPČ, predsjednik Šutalo.

Sudeći prema najavama gostovanje u Hrvacama bi moglo biti uvod u nešto učestalije nastupe ovoga čapljinskog društva. Naime, poslije nastupa u Hrvacama HKUD „Luke” će 21-og rujna, sudjelovati u programu proslave zaštitnika župe sv. Mateja u Mostaru. (dmu)

  • Objavljeno u Najave

Nogometne zanimljivosti: Čapljina četiri kup utakmice dobila na penale

   Mijenjali se vratari, mijenjala se i ekipa Čapljine, međutim kada je nogometni kup u pitanju nište se ne mijenja, momčad iz Bjelava pobjeđuje s 11 metara. Krenulo je od županijskog kupa. Čapljina je u predkolu bila sloboda, a onda je u prvom kolu poslije 1:1 u regularnom dijelu, na penale eliminirala Brotnjo. U drugom kolu Čapljinci su bili domaćini Stocu, ponovo je u regularnom dijelu bilo 1:1, ali je opet, nakon penala, Čapljina otišla u finale i time se plasirala u natjecanje na razini Federacije. Jedini kiks Čapljinci su kao domaćini, imali u finalu županijskog kupa kada su od Klisa poraženi 0:7!

   Prateći susret II. kola Kupa Federacije BiH, Čapljina – Tomislav i komentare navijača koji su tvrdili da bi rezultat te utakmice, bio drugačiji da prije toga nije izboren nastavak natjecanja. Bilo kako bilo, momčad iz Bjelava u I. kolu federalnog kupa voljom ždrijeba, opet kao domaćin, odigrala je neriješeno, ali ne 1:1, nego 2:2, međutim, po pitanju ishoda ništa se nije promijenimo. Zahvaljujući obrana vratara Butigana, Čapljina je prošla dalje.

   Uoči II. kola federalnog kupa bez obzira što se igralo u Bjelavama, Tomislav je slovio za favorita, međutim nije to na terenu opravdao. Pogotkom Luke Ćorića, Čapljina je povela u 17-oj minuti, na 1:1 poravnao je Marko Ćerdić krasnim udarcem s preko trideset metara. Kako se do kraja rezultat nije mijenjao opet su odlučivali jedanaesterci i opet je slavila Čapljina. Junak pobjede bio je Franjo Buntić koji je u drugoj i četvrtoj seriji obranio udarce nogometaša Tomislava. Pažnje vrijedan je podatak da je Buntić među vratnice stao poslije stanke od četiri godine i još jednom zablistao u dresu matičnog kluba.

   „Zaista je ta naša serija u kupu zanimljiva”, primijetio je Damir Borovac trener Čapljine, a zatim dodao:

   „Mi smo krenuli u kup rano, ubrzo nakon početka priprema, usput smo slagali ekipu i igrali utakmice. Prve dvije utakmice protiv Brotnja i Stoca, izvukli smo s juniorima i kadetima i nekolicinom igrača koji su ostali poslije ispadanja iz Prve lige. Protiv Gruda smo imali koliko toliko uigran sastav, a utakmica protiv Tomislava bilo je naše pravo izdanje. Mislim da smo uradili dobar posao. Što se kupa tiče, ničim nismo opterećeni, i dalje ćemo igrati na pobjedu makar i na penale, pa dokle stignemo”, zaključio je trener Borovac.

   Uglavnom, bez obzira na nemale probleme oko igračkog kadra nakon ispadanja u niži rang, Čapljini do sada sve ide prema planu. U prvenstvu ima stopostotni učinak poslije četiri kola, a eto i u kupu ima isto toliko pobjeda, četiri, sve nakon jedanaesteraca.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Čapljinska tvrtka Adria Histhil u Rusiju otpremila presadnice: Do Moskve 72.000 "uspavanih" presadnica putovalo danima

   I to se može, zaključak je nakon informacije o izvozu dva kamiona presadnica rajčica iz pogona tvrtke Adria Histhil u Gabeli u okolicu Moskve. Lako je voziti jednodnevne ture ili po dva, tri dana, međutim prva isporuka je do Moskve putovala osam dana. Presadnice su nakon tog putovanja rasađene i nastavile svoj razvoj. Kako se u tome uspjelo govori ing. Ivica Borovac, voditelj Službe prodaje ove tvrtke:

   „Radimo s mladim sadnicama kalemljene rajčice koje idu u poseban režim hlađenja, odnosno idu na posebne režime temperature kako bi se prilagodile transportu. Voze se na netipično niskim temperaturama oko 10 stupnjeva Celzijevih cijelim putem, tako da biljka praktički spava, hibernira, kako bi što manje bila aktivna u putu, da ne bi počela izrastati u kontejneru, počela usvajati previše vode i hrane čime bi izgubila nutritijente i tako gore došla isušena od same klime u kamionu. Režim pripreme u našim pogonima traje tri, četiri dana zahlađivanjem sadnica za što koristimo posebne komore, nakon čega idu u sličnu klimu u kamionu i tako do finalnog kupca, gdje naravno opet po našim uputama kupac to prilagođava postupno podižući temperaturu kako bi biljke što bezbolnije premostile šok transporta, odnosno niskih temperatura. Cijeli sistem je detaljno razrađen s kolegama iz Italije i Izraela, imamo dobru koordinaciju i za sada ide dobro”.

   Nije to mala stvar jer biljke poput zimskog sna kod životinja treba uspavati, pa onda nakon petnaestak dana probuditi. Govoreći o ovom tehnološki zanimljivom poslu, ing. Borovac, kaže:

   „Uspjeli smo poslije dvije godina pokušaja i testiranja samog tržišta, pošto je dosta daleko, dosta zahtjevno, nije unutar Europske unije, tako da su regulative uvoza i izvoza strožije, dosta kompliciranije od zemalja u okruženju. Radili smo na poslu duže, naši brokeri prisutni u Rusiji animirali su kupce u okolici Moskve, podijelili uzorke, ljudi su vidjeli prednost naših kalemljenih sadnica u odnosu na sadnice koje su dolazile recimo iz Poljske, Bjelorusije ili Nizozemske itd. Uspjeli smo s par ozbiljnih kupaca napraviti suradnju, jedan kamion je upravo stigao, a prije dva tjedna je isporučena prva pošiljka, kamion sa 36.000 sadnica za prva 2,5 – 3 hektara staklenika u okolici Moskve. Sadnice su presađene, lijepo rastu i napreduju, prvi dojmovi su jako dobro”.

   -Koliko putuje takva roba do kako ste kazali, okolice Moskve?

   -Prvi kamion je išao devet dana, s tim da se ne radi o putu kao takvom, dva vozača na putu preko Bjelorusije, puno je zapreka, gužvi na granicama, zavisno kojim smjerom idete. Druga pošiljka je išla osam dana. Po dolasku Rusi imaju svoju regulativu ponovo se radi uzorkovanje sadnica na biljne bolesti, štetnike, na nove viruse koji su prisutni u cijeloj Europi i šire, tako da administrativni dio na samoj granici odnese jedan i pol do dva dana. Kamion utovaren u Gabeli, sa svim dozvolama i odobrenjima stiže za sedam radnih dana.

   Za sada je dogovoren izvoz isključivo kalemljenih rajčica, ali posao obećava posebice iz razloga što je Rusija kao jedan od prioriteta, postavila vlastitu proizvodnju hrane umjesto dosadašnjeg velikog uvoza.

   „Mi smo bili među pionirima koji su ponudilo kalemljenu sadnicu, kao nešto drugačije. Prvi dojam bio je da je cijena visoka u odnosu na standardnu sadnicu, međutim kada su se uvjerili prošle godine da je prinos kalemljenih rajčica za 50 posto većih što je presudilo u dobivanju posla”, naglašava ing. Borovac.

   Valja reći da je izvoz u Rusiju veliki iskorak ne samo za ovu čapljinsku tvrtku nego i za agrar cijele Bosne i Hercegovine. Izvoziti male sadnice u tu ogromnu zemlju tehnološki je uspjeh jer sadnice valja ne samo proizvesti nego i tehnološki pripremiti kako bi izdržale razdoblje hibernacije od dva tjedna, a onda nastavile normalan rast i razvoj.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!