banerRC212

Petak, 10 Rujan 2021

Na veletržnici u Tasovčićima: Rastu cijene kupusa, paprika i paradajza, krumpiri se drže na 0,7 do 1,2 KM, raštika skočila na 3,5 do 4,0 KIM, prvi šipci 2,5 do 3,0 KM

 Na veletržnici u Tasovčićima tjedan od 3-eg do 10-og rujna protekao je u znaku stabilizacije cijena artikala iz redovite potrošačke košara Radiopostaje Čapljina. Međutim, to ne znači da su se cijene najvažnijih povrtlarskih kultura mijenjale, što više nešto skuplji su kupus, rajčice i paprike, dok je cijena krumpira ostala na približnoj razini. Kupus se cijeni od 0,9 do 1,0 KM, rajčice su od 1,0 do 1,6 KM, što znači da su dvadesetak feninga po kilogramu skuplje nego u petak 3-eg rujna. Isto vrijedi i za paprike koje su od 1,0 do 1,7 KM za kilogram domaće sjeme, dok su plodovi hibridnog sjemena 1,3 do 1,5 KM za kilogram. Krumpiri su zadržali cijenu, a ona se kreće od 0,7 banjalučki pa do 1,0 KM južnohercegovački, planinski ispred veletržnice su 1,2 KM. Dakle, najvažnije, odnosno u Bosni i Hercegovini najzastupljenije povrtlarske kulture imaju cijenu koja je iznad uobičajen za ovo doba godine.

   Od povrtlarskih kultura znatno skuplja u odnosu na 3-eg rujna, je raštika koja se 10-og rujna cijenila 3,5 do 4,0 KM. Skuplji su zatim redom – kelj 1,2 do 1,4 KM, patlidžani 0,7 do 1,0 KM, krastavci 1,0 do 1,6 KM mladi, tikvice 1,0 do 1,5 KM, te mrkva 1,2 do 2,0 KM. Jeftiniji su redom – karfiol 2,0 do 2,3 KM, blitva 1,3 do 1,5 KM, peršin i celer čija je nova cijena 3 do 4 KM, te cikla 0,7 do 1,0 KM.

   Stabilne, odnosno nepromijenjene, uz krumpire ostale su cijene zelene salate 2,5 do 3,0 KM, špinat 2,5 KM, prasa koja stiže iz okolice Fojnice 3 KIM crveni luk 1,2 do 1,4 KM, paprike roge 0,8 do 1,5 KM, mahune 3 do 4 KM, te bijeli luk kod kojeg se povećao raspon cijena, a nudi se od 4 refuza, pa do 8 KM vijenci.

   I kod voća više je manjih poskupljenja u donosu na pojeftinjenja. Nešto skuplje su nektarine 2,0 do 3,5 KM, bostan 1,0 do 1,3 KM i stolno grožđe 1,0 do 1,8 KM, dok su jeftinije samo breskve čija se cijena kreće od 1,8 do 2,5 KM. U prosjeku cijene jabuka 0,8 do 1,5 KM, krušaka 1,2 do 1,9 KM, svježih smokava 2 do 3 KM i suhih smokava 5 do 6 KM ostale su nepromijenjene, kao i cijene šljiva 1,0 do 1,4 KM, zatim lubenica 0,4 do 0,5 KM, te vinskog grožđa sorte žilavka 1,5 KM za kilogram. Novina u ponudi su prvi slatki šipci koji se cijene 2,5 do 3,0 KM. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice pojačava se ponuda raznih vrsta roba. Uz drva koja se cijene od 85 KM oblovina za prostorni metar pa do 100 KM cijepana, povećava se ponuda stajskog gnojiva, vreće se cijeni 4 do 5 KM. Presadnice povrća nude se na jednom štandu, a cijene se 0,10 KM zelena salata i peršin, 0,20 KM je raštika, a 0,25 su različite vrste kupusa. Riba se nudila na za ljeto uobičajena četiri štanda, cijene postojane – glave šarana su bile 2 do 3 KM komad, somići i smrznuta srdela po 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 KM, fileti pastrva bili su 18 KM za kilogram. Cijena domaćih jaja kretala se od 0,23 do 0,30 KM,mlade koke nosilje bile su 13, a pijetlovi i golubovi pismonoše po 15 KM komad. Standardna bila je i ponuda sira koji se nudio na četiri štanda, cijena se kretala od 4 KM mladi, pa do 20 KM suhi ovčji s Morina i Zelengore, te livanjski u kolutovima. Maslo je bilo 14 do 16, a kajmak iz kace 18 KM za kilogram. Divlje kruške s područja Nevesinja bile su 2,0 KM, šipurak 2,5 KM za kilogram itd.

Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

U subotu kreće boćarsko prvenstvo BiH: Sezona bez izrazitih favorita, Neum brani naslov

    Nakon poduže proljetno – ljetne stanke danas, 11-og rujna, kreće boćarsko prvenstvo BiH. Kao i prošle godine natjecat će se devet klubova koji su podijeljeni u dvije skupine, A i B. U A skupini su branitelj naslova Neum, zatim Grude, Napredak Willa, Sveti Stipan iz Gorice kod Gruda i Dračevo iz Dračeva pokraj Čapljine. U B skupini natjecat će se četiri kluba – Čapljina, Široki iz Širokog Brijega, Bura iz Posušja, te Rastok iz Prologa pokraj Ljubuškog. Kao i prošle godine prvenstvo će se odvijati u dva dijela, prvi ligaški po bod sustavu, a drugi dio bit će sustav eliminacija. Dakle, prvi dio sezone jesen – proljeće, igrat će se po bod sustavu, a na kraju će po dvije prvoplasirane ekipe iz svake od skupina, doigravati za naslov prvaka. U odnosu na prošlu sezonu kalendar natjecanja bit će obogaćen pojedinačnim državnim prvenstvima u tri discipline – pojedinac, par i trojka, te kup natjecanjem. Ta dva natjecanja održat će se po završetku jesenskog dijela prvenstva.

   Sezona kreće bez izrazitog favorita. U krug kandidata za naslov, mogu se ubrojiti branitelj trofeja Neum, zatim Grude iz A, te Bura i Rastok iz B skupine. Podsjećamo, prošle sezone Neum je iznenadio odličnom završnicom, pa i doprvak Rastok koji je u poluzavršnici eliminirao prvog favorita Grude. Upravo završnica prošle sezone upućuje na oprez kad je riječ o prognozama, nezahvalne su, a prijelazni rok upućuje da bi se u krug pretendenata mogao uključiti i Široki, dakle više od polovice od ukupnog broja klubova.

   Široki je u proteklim sezonama afirmirao nekolicinu mladih igrača, a za narednu sezonu uspio je angažirati i dvojicu poznatih boćara – Josipa Buntića bivšeg igrača mostarskog Ante Rozića i Gruđanina Dragu Marića jednog od najuspješnijih bosanskohercegovačkih boćara uopće, koji je nekoliko sezona nastupao i za hrvatske prvoligaša. Značajnu prinovu – Gorana Jurića, bivšeg osvajača medalja s europskih i svjetskih prvenstva, angažirala je i Bura. Ukoliko Marić i Jurić nakon natjecateljske stanke, dostignu nekadašnju razinu, porasti će akcije Širokog i Bure. Zanimljivu akviziciju ima i Čapljina koja je registrirala mladog novinara Miju Brkića. U svakom slučaju u boćanju predstoji zanimljiva sezona, koja donosi i jednu novinu. Shodno praksi u vodećim boćarski silama, primjerice susjednoj Hrvatskoj, momčadski dio prvenstva imat će pet umjesto dosadašnjih šest disciplina.

   Parovi prvog kola Prve boćarske lige, A skupina, u Neumu: Neum – Grude, a u Sarajevu, Napredak Willa – Dračevo, slobodan je Sveti Stipan. Obje utakmice igrat će se u nedjelju 12-og rujna. Utakmica u Neumu počet će u 15, a u Sarajevu u 14 sati.

   B skupina, prvo kolo, Čapljina: Čapljina – Široki, Posušje: Posušje – Rastok. Obje utakmice igraju se u subotu, 11-og rujna, a počet će u 16 sati.

   Derbi prvog kola svakako je utakmica u Neumu, a zanimljivo će biti i u Posušju, gdje će domaća Bura testirati ovosezonske mogućnosti Rastoka, koji ima najviše registriranih igrača. Široki je u prednosti pred oslabljenom Čapljinom, kao i u završnici prošle sezone razigrani Napredak protiv Dračeva.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Zanimljiva novina u sastavu GOŠK-a: Romario Matova reprezentativac Zimbabvea nova uzdanica Trojanaca

 Nije onaj legendarni Romario, ali 33-ti minute u debitantskom nastupu za GOŠK na utakmici protiv Jedinstva iz Bihaća, pokazale su da Romario Matova ovoljetna akvizicija Trojanaca ne nosi slučajno to ime. Pet, šest minuta po ulasku u igru Matova je u stilu Romaria de Souze Faria, kroz sredinu napravio mini slalom „nanizavši” trojicu protivničkih igrača! Jasno taj niz su pratile ovacije s tribina. Upravo je taj trenutak pokazao je da bi GOŠK-ov Romario uz podršku s tribina, mogao biti važna karika Gabeljana na domaćim utakmicama. Romario Matova je navijačima donio šmek pravog nogometa iz vremena njegova prezime - imenjaka prije četvrt stoljeća, kada nogomet nije bio atletika, nego nadigravanje.

   Naravno po završetku utakmice reprezentativca Zimbabvea, zamolili smo za dojmove nakon sređivanja „papira” potrajalo. Sada je sve u redu, pitali smo Romaria?

   „Da, da, da, s „papirima” je sada sve je dobro, a i danas je bilo dobro. GOŠK je igrao kao ekipa, borbeno, timski, što je donijelo pobjedu. Timski duh je važan za igru i rezultate. Ako budemo igrali kao danas, možemo se boriti za vrh ljestvice, kazao je Matova, a zatim na upit kakvo je Zimbabveu, bivšoj Rodeziji, rekao:

   „Dobro, dobro, zemlja je lijepa, ali ima puno ekonomskih problema”.

   -Onda ste došli na pravo tlo Bosnu i Hercegovinu, ovdje je kriza permanentna.

   -Ha, ha, ha..., mislim da je u Bosni i Hercegovini ipak malo bolje, ha, ha...

   -Proljetos ste debitirali u reprezentaciji Zimbabvea, kako je bilo?

   -Bilo mi je super iskustvo igrati za nacionalni tim. Drago mi je da sam upoznao poznate igrače iz moje zemlje, nadam se da ću i dalje imati priliku nastupati za reprezentaciju”, kazao je Matova iza kojega su dvije sezone u hrvatskom prvoligašu Solinu.

   Inače, Marova je za reprezentaciju Zimbabvea debitirao proljetos u kvalifikacija za Afrički kup nacija. Na utakmici protiv Zambije. Zanimljivo, da selekciju njegove zemlje vodi Zdravko Logarušić, hrvatski trener. Matova je mlad igrač, tek su mu 22 godine, a igra na poziciji lijevog bočnog, odnosno lijevog beka, mada je na utakmici protiv Jedinstva pokazao da se dobro snalazi i u veznom redu. Uglavnom, nakon odlaska Igora Savića u Zrinjski, GOŠK opet ima jednog reprezentativca, ovoga puta iz dalekog Zimbabvea.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!