banerRC212

Borilački spektakl, 17. Noć gladijatora, u Čapljini: Nikola Matić u borbi koja će se pamtiti, obranio internacionalnu titulu

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Sport
Istaknuto Borilački spektakl, 17. Noć gladijatora, u Čapljini: Nikola Matić u borbi koja će se pamtiti, obranio internacionalnu titulu

   Borilački spektakl – 17-ta po redu Noć gladijatora u Čapljini, u cijelosti je ispunio očekivanja. Čak bi se moglo kazati da je u borilačkom smislu, to bilo i najdojmljivije izdanje ove sportske manifestacije, u Čapljini. Posebice zanimljiva bila je borba večeri, između Nikole Matića i Srećka Janjića iz Srbije.

Trajala je deset rundi, odnosno punih 30 minuta borbe u ringu, tijekom kojih su ljubitelji borilačkih vještina, mogli vidjeti dva različita stila, napadački Nikole Matića i defanzivni Srećka Janjića. Nikola Matić je na koncu slavio, posve zasluženo, jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 i tako obranio titulu internacionalnog prvaka. Pobjednički pojas zajednički su mu pričvrstili dr. Smiljan Vidić, načelnik čapljinske općine i Zaim Numanović, predsjednik Asocijacije profesionalnog boksa BiH.

U reviji dojmljivih borbi, teško je izdvojiti najbolje, krenimo redom. Već na samom početku, publiku su „zapalili“ kadeti Vide Prkačin član domaćeg kluba, Sensei, i Ljubušak Leon Vranješ, kadetski prvak BiH. Bile su to tri runde bespoštednog fajta, bez taktiziranja, a slavio je nešto srčaniji Prkačin. Tek što se gledateljstvo počelo hladiti, ponovo su ga zagrijali borbeni Ivan Falak i Karlo Kovač, inače prvak BiH u kick boxingu. Na kraju bespoštedne borbe slavio je taktički vještiji Kovač i tako se domaćem borcu revanširao za prošlogodišnji poraz, na istoj manifestaciji. U trećoj borbi Splićanin Roko Doždor bio je agilniji od Srbijanca Boškovića, koji je u trećoj rundi zbog neopreznog udarca, zaradio i opomenu. Na kraju je slavio Doždor. Treća borba bila je uvod u odličnu četvrtu u kojoj je Rafael Pervan, iz Čitluka, član KBK Sensei, savladao osjetno težeg Darka Stevanovića. Bila je to taktički zrela borba, bez makljaže, s obostrano čistim udarcima u kojoj su suci na kraju bili jednoglasni, 3:0, za Pervana. Mladi Tin Patrlj poput kopca po ringu je vrebao Srbijanca Miloša Lazića, koji se dobro držao, ali je na kraju ipak morao priznati premoć Imoćaninu, 3:0.

Novi šlager za publiku bila je šesta borba u kojoj je velika domaća nada Ivan Blažević savladao iskusnog Lazara Lazarevića. Posebice zanimljiva bila je druga runda u kojoj se Blažević zadovoljan premoći prepustio nonšalanciji, brzo je stigla kazna u vidu nok dauna. Nakon tog poučka Višićanin se uozbiljio i na kraju slavio odlukom sudaca 2:1. Istim rezultatom 2:1, u kick boxu slavio je Splićanin Luka Žuljević, protiv čvrstog Nevesinjca Dejana Dragovića. Najkraći bio je meč u teškoj kategoriji, profi boks, između domaće uzdanice Petra Mrvalja i Srbijanca Predraga Stojiljkovića, tehničkim nokautom nakon minutu i pol borbe, slavio je domaći borac. Međutim, ostao je dojam da se Stojiljković, vidjevši spremnog i višeg borca „povukao“ da ne prođe još gore. Vrlo zanimljiv bio je okršaj Splićanina Ćatipovića i Nišlije Jankovića. Na oko Ćatipović je dominirao, međutim kad bi dežmekasti Janković uspio doći u klinč, naprosto je sipao udarce. Na kraju preglasavanje, 2:1 za Ćatipovića.

Šlager večeri bila je borba Nikole Matića i Srećka Janjića. Takav meč teško se može ponoviti. Devet rundi, Matić je konstantno napadao stameni Janjić s visokim gardom, odolijevao, a onda se sredinom zadnje runde otvorio i Matiću zadao par težih udaraca. Međutim, nije bilo vremena za preokret. Izdržljivošću Janjića bio je impresioniran i sam Nikola Matić:

„Mislim da nikad više neću imati takav meč, čovjek je primio stotinu teških udaraca, a nije posustao. Na kraju je i zaprijetio, sreća da sam bio maksimalno spreman, pa sam sve to izdržao.“

Zaista Matiću se mogu uputiti sve čestitke za tjelesnu spremu bio je premoćan devet rundi, tek u desetoj suparnik je uspostavio kakvu takvu ravnotežu. Naravno, čestitke zaslužuje i Janjić, koji je odabrao i za sebe i za suparnika, opasnu taktiku. Predstavljen je kao borac sa dvjestotinjak amaterskih borbi, zaista to nije bilo pretjerivanje.

Na 17-om po redu borilačkom spektaklu u Čapljini, održano je deset borbi, rezultati: amaterski boks, 3 x 1,5 minuta, Vide Prkačin (KBK Sensei – Čapljina) – Leon Vranješ (BK Ljubuški) 3:0; amaterski boks, 3 x 3, Ivan Falak (KBK Sensei – Čapljina) – Karlo Kovač (KBK Dragovoljac, Livno) 0:3; kisk boxing, 3 x 2, Roko Doždor (Pit bull – Split) – Darko Bošković (Srbija) 3:0; profi boks, 4 x 3, Rafael Pervan (KBK Sensei – Čapljina) – Darko Stevanović (Srbija) 3:0; profi boks 4 x 3; fukk contact, 86 kg, 3 x 2, Tin Patrlj (Imotski - Hrvatska) – Miloš Lazić (Srbija) 3:0; profi boks, 4 x 3, Ivan Blažević (KBK Sensei – Čapljina) – Lazar Lazarević (Srbija) 2:1; K 1, 86 kg, 3 x 3, Luka Žuljević (Pit bull – Split) – Dejan Dragović (Nevesinje) 2:1; profi boks, 4 x 3, Petar Mrvalj (KBK Sensei – Čapljina) – Predrag Stoiljković (Srbija) TKO. 1-va runda, 3:0; kick boks, do 91 kg, 4 x 3; Toni Četipović (Pit bull – Split) – Miloš Janković (Srbija), 2:1; profi boks, 72,6 kg, 10 x 3 minute, Nikola Matić (KBK Sensei – Čapljina) – Srećko Janjić 3:0.

Valja reći da je 17-ta po redu Noć gladijatora bila jedna od posjećenijih, u Gradskoj športskoj dvorani borbe je pratilo oko 1.000 gledatelja. Domaćin i organizator bio je Kick boxing klub Sensei iz Čapljine, a pokrovitelj dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 26 Ožujak 2018 16:30
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend