banerRC212

Kronologija neumskog boćanja ili put do naslova prvaka BiH dug 33 godine

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Sport
Istaknuto Kronologija neumskog boćanja ili put do naslova prvaka BiH dug 33 godine

   Opći je sud znalaca da su boćari Neuma zasluženo osvojili naslov prvaka BiH. To je prvi naslov prvaka za općinu koja za bosanskohercegovačke prilike ima dugu tradiciju boćanja. Naime, val širenja ovoga sporta koji je istočnu stranu Jadrana zahvatio nakon mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, Neum je zapljusnuo 1986. godine kada se osniva BK Jadran – Neum. Naravno, boćanje je na tom djeliću jadranske obale bilo prisutno i ranije, a igralo se kako je u prigodnom govoru na proslavi naslova prvaka kazao Zdenko Mimica, predsjednik kluba, „uz gostionice, hotele, središta naselja…“ Uglavnom, boćanje je starije od Jadrana, ali su osnivanjem kluba počeli organizirani nastupi.

   Iz kronologije kluba vrijedi izdvojiti podatak da je Jadran bio jedan od klubova koji su početkom 1987. godine, sudjelovali u formiranju Boćarskog saveza Mostara. Uz Jadran i jedanaest mostarskih klubova (!) u savez je ušao BK Podgreda Čitluk, kao trinaesti član. Nepune dvije godine poslije, koncem 1988. godine u Sarajevu je osnovan BS BiH, međutim Jadran taj ritam nije mogao pratiti, pa se klub gasi, upravo 1988. godine. Jasno nastavilo se boćati, čak i više nego prije, ali je možebitno oživljavanje Jadrana spriječio je rat.

   Današnji BK Neum utemeljen je u prosincu 1996. godine. U početku klub nije imao boćalište pa je domaće utakmice igrao u Hutovu, nekada važnom čvorištu na uskotračnoj pruzi Gabela – Dubrovnik, koje je također imalo boćarski klub. Prvu službenu utakmicu Neum je odigrao u travnju 1997. godine u gostima protiv Dračeva, poražen je sa 14:4. Pet mjeseci kasnije klub je na lokalitetu Bara, protiv Zrinjskog, odigrao prvu utakmicu na svom boćalištu, s četiri staze. Nakon silovitog uzleta klub je ispao iz Prve lige i desetak godina igrao u drugoligaškom društvu. U najviši rang se vratio 2014. godine, a već 2016., pa 2017. osvaja drugo mjesto da bi se ove, 2019. godine, okitio naslovom prvaka.

   To je ujedno i najveći uspjeh boćarskog kluba Neum iz čije prošlosti vrijedi izdvojiti još jedan rezultatski uspjeh iz 2001. godine, kada je u finalu kupa od tada moćnog Ljubuškog izgubio tijesno 4:5 i osvojio drugo mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji naslove državnih prvaka osvajali su Mirko Prović u preciznom izbijanju 1999. godine, te Željko Kužić 2007. u brzinskom izbijanju. Valja reći da je Kužić na pojedinačnim prvenstvima sam u brzinskom ili u različitim štafetnim kombinacijama, osvojio još deset srebrenih i brončanih medalja. Inače, Kužić je niz godina nastupao za BK Radišiće iz Ljubuškog, s kojim je osvajao ekipne naslove prvaka i kup.

   Trojica igrača BK Neum igrala su za reprezentaciju BiH i to Mirko Prović kao član BK Čitluk ima jedan nastup, te Željko Kužić, koji je bio član reprezentacije koja je nedavno na Petoboju nacija osvojila drugo mjesto, ispred u boćanju moćne Slovenije. Najuspješniji reprezentativac bio je Josip Glavnić koji je još 2008. godine na prvenstvu Europe u talijanskom Saviglianu, osvoji treće mjesto i brončanu medalju u najatraktivnijoj disciplini – brzinskom izbijanju. Tim uspjehom Glavinić je iznenadio boćarski svijet navikao da medalje u toj disciplini osvajaju samo predstavnici četiri boćarske sile – Francuske, Italije, Hrvatske i Slovenije. Uskoro Glavinić se povlači iz reprezentacije, igra za hrvatske klubove, u koju se ponovo vraća 2018. godine.

   Upravo je uz povratak Glavinića i ranije Kužića, vezan i najveći uspjeh neumskog boćanja, osvajanje momčadskog naslova prvaka BiH. Prvi naslov Neumu su donijeli, dakle, Željko Kužić, Josip Glavinić, zatim Pasko Ležinić, Mladen Obradović, Marin Sabljić, Lovro Glavinić, Jozo Butigan, Ivan Bjelopera, Ivica Mustapić, te Ivan Bogoje. Voditelj ekipe ujedno i tajnik kluba je Mato Jogunica. Predsjednik kluba je Zdenko Mimica, koji je na svečanosti proslave naslova, kazao da je um planu gradnja klupskih prostorija i tribina za gledatelje. S obzirom da će boćari biti prvi klub s bosanskohercegovačke rivijere koji će igrati službene europske utakmice, to će im trebati. Uglavnom, na proslavi koja je počela klupskim turnirom, bilo je veselo, a pobjednički pokal novom prvaku u ime predsjednika BS BiH, uručio je dr. Živko Matuško, načelnik općine Neum.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 30 Kolovoz 2019 16:11
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!