banerRC212

Milos Jelčić predsjednik odbojkaškog saveza Federacije BiH: „Strani igrači nisu rješenje za naše probleme“

  • Napisao/la Dušan Musa
  • Objavljeno u Sport
Istaknuto Milos Jelčić predsjednik odbojkaškog saveza Federacije BiH: „Strani igrači nisu rješenje za naše probleme“

S obzirom na poslovičnu besparicu velike većine odbojkaških klubova u BiH, pravo iznenađenje bio je angažman igrača iz inozemstva. Najviše, desetak igrača stiglo je iz Srbije koja je što nije potrebno naglašavati u ovom sportu svjetska sila, a pojedini klubovi, primjerice Ženski odbojkaški klub Gacko, posegnuli su čak i za igračicama iz brazila. Ta novina, kao i stanje u reprezentativnim selekcijama i OK Čapljina bili su povod za razgovor s dr Milošem Jelčićem, predsjednikom čapljinskog odbojkaškog kluba i OS Federacije BiH. Razgovor je počeo osvrtom na reprezentativne selekcije:
„Što se tiče reprezentativne odbojke, ženska selekcija BiH napravila je određeni pomak, ne kakav smo mi željeli i planirali, ali ipak pomak. To se najbolje vidi i po interesu sponzora, kako proizvođača opreme tako i drugih. Razgovarali smo i s muškim klubovima, iskreno se nadam da će i muška selekcija krenuti sličnim putem, jer reprezentacija će sljedeće godine igrati Europsku ligu.
Na klupskom planu u tekućem prvenstvu ne očekujem ništa novo, mislim da su prve mjesta rezervirana za brčanske klubove, Mladost u muškoj i Jedinstvo u ženskoj konkurenciji. Ta dva kluba posebice Bimal Jedinstvo u za nekoliko klasa ispred ostalih. Novina ove godine je da su se klubovi pojačavali iz okruženja, da budem iskren to nas brine, jer na taj način zatvara se prostor mlađim igračima, što bi se u dogledno vrijeme moglo negativno odraziti na kvalitetu domaće odbojka.“
-Dakle, vi smatrate da relativno brojna pojačanja od Srbije i Hrvatske u muškoj do Brazila u ženskoj konkurenciji, nisu nova kvaliteta, nego pojava koja može imati i negativne reperkusije?
-Ne mogu reći da to nije dobar znak za ovdašnju odbojku, jer kvaliteta će se možda, nešto i povećati, ali neće se dogoditi ništa spektakularno. Novi igrači ne jamče jačanje reprezentativnih selekcija, a ni uspjehe na klupskom planu. Iskreno mislim da igračice i igrači koje su angažirali naši klubovi, nisu vrhunska kvaliteta, nego srednja klasa kojoj je angažman u našim klubovima u danom trenutku, bio prihvatljiv.
-HOK Čapljina, proteklih godina dvije ženske ekipe, ove godine jedna, pad interesa ili?
-Imali smo veliki odljev igračica, neke su nastavile školovanje izvan Čapljine, druge prestale igrati iz raznih razloga, a imamo i pojavu malodušnosti, igračice koje trenutačno nisu u prvom planu, gube volju i žar da se radom bore za poziciju u ekipi, pa odlaze. Žao nam je kad se to dogodi, međutim, imamo mi veliki broj igračica, samo treba vremena za njihovo sazrijevanje. Formiranjem Lige mladih prošle sezone, nemamo potrebe igrati Superligu i Prvu ligu, odnosno dvije lige. Mlađi uzrast će od ožujka iduće godine, startati u Ligi mladih koja će se igrati na regionalnom principu, četiri skupine. Prošle sezone završnica je bila u Srebreniku, a mi ćemo ove godine nastojati da se završnica igra u Čapljini.
Uglavnom, u čapljinskom odbojkaškom klubu i dalje je veliki priliv mladih u prvom redu ženske populacije, a odnedavno se ponovo počelo radili i s muškom selekcijom. Jedini problem je stvaranje jakog seniorskog – ženskog ili muškog sastava, za što treba i vremena i novca.

 

 

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend