banerRC212

Četvrtak, 07 Studeni 2019

Pobjedom u Bihaću, Čapljina uzletjela do treće pozicije: Uz „zaključana“ vrata dobivaju i s igračem manje na terenu!

   Samo tri pripremne utakmice i „tanak“ ulaz u sezonu bod u prva dva, odnosno četiri u prva četiri kola, nisu ulijevali optimizam ne pristašama Čapljine. Prekretnica je bio čapljinski derbi protiv GOŠK-a, kojeg je momčad iz Bjelava dobila s 2:1. Nakon toga forma je krenula uzlaznom putanjom, a s njom počeli su stizali i bodovi. Uglavnom, nakon 13-og kola i pobjede protiv Jedinstva u Bihaću, Čapljina je treća s 23 boda, bod iza drugoplasiranog Goražda, i realnim izgledima da polusezonu završi u „visokom“ društvu. Vrijedi istaknuti još jedan podatak, Čapljina ima najčvršću obranu u Prvoj federalnoj ligi, u 13 utakmica mreža Filipa Vasilja tresla se samo osam puta, tri puta manje nego vodećeg Olimpika!

   Pažnje vrijedan je i podatak da su Čapljinci u Bihaću osvojili tri boda s igračem manje, odigrali su čak osamdeset minuta bez zbog dva žuta kartona u ranoj fazi utakmice pri vodstvu od 1:0, isključenog Stefana Savića. Osvrćući se na tu utakmicu Dragan Radović, trener Čapljine kaže:

   „Odigrali smo jednu zaista dobru utakmicu. Opet nismo bili kompletni, nedostajali su Đurić i Bulić, rano smo ostali s igračem manje, ali to nas nije obeshrabrilo. Od početka smo zaigrali napadački, rano došli u vodstvo, a igrali smo tako dobro da se nije osjetilo da imamo igrača manje. Utakmicu je dobila homogenost ekipe, slabog mjesta nije bilo“, naglašava raspoloženi Radović, te na upit kako ocjenjuje protekli dio sezone nastavlja:

   „Rad, red i mladost željna dokazivanja, to je bio naš put. Imamo mladu ekipu, najstariji igrač je 1992. godište, s kojom treba puno raditi. Momci su nadareni, a naš jedini problem je skučeni roster 14 – 15 igrača. Kad se neko ozlijedi ili izostane zbog kartona u neprilici smo, pa smo tako za utakmicu protiv Goražda morali iz juniora povući Buntića, dečka koji je 2004. Godište. Da imamo širi fond igrača mislim da smo mogli imati koji bod više. Međutim, i postignutim sam zadovoljan“.

   Kad je Prva federalna liga u pitanju trener Radović, posebice ističe njezinu izjednačenost:

   „Nije lako igrati, dosta je izjednačenih ekipa, Olimpik se izdvaja, onda dođe sedam, osam ekipa koje su podjednake kvalitete. Mislim da će se ekipe koje trenutačno imaju ispod 20 bodova boriti za opstanak, a ostali će se boriti za mjesta u gornjem dijelu ljestvice. Teško je govoriti o našim izgledima do kraja, još jednom ponavljam naše glavno oružje su homogenost i kompaktnost, kad napadamo svi napadamo, kad se branimo svi se branimo. Igramo odgovorno, zato smo i primili najmanje pogodaka“.

   Uglavnom, u Bjelavama je trenutačno bonaca u subotu dolazi Zvijezda, a nova pobjeda „đakama“ bi dodatno podigla samopouzdanje.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Raža kroz Neretvu stigla do Višića

More teče prema Počitelju

IMG 20191101 165101Uz sve apokaliptične najave koje stižu iz različitih djelova svijeta od primjerice požara u Amazoniji i Kaliforniji, do monoksida koji nakon otapanja milenijskog leda, izbija iz Istočnosibirskog mora, doprinos ukupnoj problematici daje i Mladen Matuško iz Višića kod Čapljine. Naime, ovaj čapljinski ribič ispod mosta na Tersani između Višića i Gabele, uhvatio je ražu za koju ne postoje podaci da obitava na tom dijelu toka Neretve.

„To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dolje ispod našega kako mi kažemo Tresanskoga mosta u samom plićaku sam zapazio neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetom periodu. Neplanirano sam zagazio u vodu i počeo operaciju hvatanja, nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide”, kaže o tom i za njega neuobičajenom ulovu, Mladen, pa dodaje:

„Na sreću ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se s ražom još mogao i pohvaliti”, kaže Mladen, a zatim pola u zbilji, a pola u šali, primjećuje:

„Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo, vjerojatno ovi u Neretvi imaju, raspitat ću se, jer kako je krenulo u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe”.

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže:

„Radi se o raži modropjegoj, lat. Raja miraletus, koje dosta ima na ušću Neretve, pa je očito krenula uzvodno, vjerojatno nekim klinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli obitavati u mulju i pjesku, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, bar ja nisam čuo. Posebice je neobično jer je studeni, vodostaj dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično”, zaključuje ing. Vekić


U tonskom prilogu poslušajte izjavu ribara.

 

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend