banerRC212

Četvrtak, 17 Listopad 2019

Strojeva na trasi do Počitelja još nema, Kinezi prave kamp, građani čuvaju gomile u Šurmancima

   Konačno se nešto događa i na „ukletoj poddionici” autoceste na koridoru 5 c Zvirovići – Počitelj. Istina na samoj trasi još nema pomaka, međutim sredinom prošlog tjedna počeli su radovi na izgradnji kampa gdje će biti smješteni izvođači i njihova operativa. Upravo je početak tih radova izazvao malu buru, misleći da su ugrožene kamene gomile na lokalitetu na kojem je predviđena gradnja kampa, intervenirala je nekolicina građana, među njima i arheologa amater Vinko Herceg, iz Prologa kraj Ljubuškog. Uglavnom, predstavnicima kineskih tvrtki objašnjeno je da je riječ o kulturno – povijesnoj baštini, pa su gomile za sada pošteđene, a nadati se da će tako i ostati.

   Takvo stanje je u i oko budućeg kampa (katastarska općina Šurmanci), a od Vinka Hercega doznali smo da se na samoj trasi nalazi bar tridesetak manjih i većih gomila na lokalitetima Bodenici i Bivolje brdo, te po svemu sudeći naselja iz željeznog, brončanog i bakrenog doba. Uglavnom, dojam je da uz strojeve ima posla i za arheologe.

   S obzirom da su ugovori o izgradnji dionice Bijača – Počitelj, poddionica Zvirovići – Počitelj, potpisani još 20. lipnja u Mostaru, očito je da se s početkom radova debelo kasni. Podsjećamo, početkom rujna privremeno sjedište kineske tvrtke China State Construction Engineering Corporation Ltd., koja je na čelu konzorcija tvrtki iz Kine i Azerbejdžana, u Dretelju, s Ji Pingom, kineskim veleposlanikom u BiH, posjetili su Denis Lasić federalni ministar prometa i veza, te Adnan Terzić direktor JP Autoceste Federacije BiH. Kako su tada izjavili bosanskohercegovački zvaničnici, posjet je bio ciljan kako bi se ubrzao početak radova. U međuvremenu su počeli radovi na izgradnji kampa za radnike, te proširenju makadamske ceste od Zvirovića prema Dretelju. Uglavnom na trasi je mir, što svakako nije u interesu Čapljine kroz koju je od završetka poddionice Bijača – Zvirovići usmjeren sav promet, uključujući cisterne, tegljače, teške kamione...

   Podsjećamo, kada je otvorena poddionica Bijača – Zvirovići, naglašeno je da su i za nastavak do Počitelja osigurana sredstva, te da bi novih 11,3 kilometra autoceste kroz Hercegovinu, trebalo biti završeno 2018 (!) godine. Od tada je prošlo punih pet godina, a jedini rezultat je porast svijesti građana za očuvanje kulturne baštine, dok država uredno plaća tantijeme na odobrene kredite u iznosu od 200 milijuna maraka i slično.

 D. Musa

Na čapljinskoj veletržnici u ponudi i drenjine, a izreka – Zdrav k'o drijen, najbolja reklama

   Već desetak godina koncem ljeta i početkom jeseni, na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima u ponudi su i drenjine. Ove godine ponuda je obilnija nego nekoliko prethodnih, zahvaljujući povoljnijim vremenskim prilikama. Najprije su u ponudi bile južnohercegovačke čija je sezona na izmaku, a trenutačno svjetlo crveni duguljasti plodovi stižu iz Bileće i Nevesinja. Prodavač koji se predstavio kao Milan, iz Bileće, samo zbog drenjina potegnuo je do Čapljine, druge robe nema. Govoreći o urodu i tražnji Milan kaže:

   „Drenjine su ove godine dobro rodile, jedre su i pune soka. Ima tražnje, ali nije to neka para, kilogram je 2 KM, a dobar berač dnevno ne može sabrati više od 50 kilograma. Poslije berbe drenjine valja fino očistiti od lišća i drugih primjesa i tek onda dopremiti na pijacu. Kupe ljudi, za sok, za pekmez, a od njih se može praviti i rakija“, ističe Milan, koji nas je iznenadio da će sezona drenjina na prostoru Bileće, a time i na velikoj pijaci u Čapljini, potrajati još mjesec dana.

   Dakle, za drenjine povoljne klimatske prilike osigurale su bolju ponudu nego prethodnih nekoliko godina, međutim dojam je da je to šumsko voće izgubilo na cijeni. Posebice se to može reći za ljekovita svojstva ove biljke u narodnoj medicini. Prema tradiciji slično kao šipak, od drenjina je ljekovito praktično sve – kora, list, cvijet, plod. Već sama izreka – zdrav k'o drijen, sugerira na dugovječnost i dobru kondiciju ove biljke. Na čvrstoću drijenovog drveta upućuje izreka – ne može se iscijediti voda iz suhe drjenovine. Zahvaljujući toj osobini drijenovo drvo je bilo i ostalo popularno u kućnoj radinosti, za pravljenje različitih i to dugotrajnih alata, a od drijena prave se i dobre svirale Stariji su naravno zapamtili i „drinov prut“ kao nekada moćno odgojno sredstvo itd.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend