banerRC212

Srijeda, 02 Listopad 2019

Natječaj za dodjelu novčane potpore studentima s područja grada Čapljine

Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija studentima s područija Čapljine. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redoviti studenti državnih sveučilišta,koji imaju prebivalište na području grada Čapljina, počevši od II (druge) godine studija.


 

Na temelju članka 5., 6. i 7. Odluke o davanju novčane potpore studentima na
području općine Čapljina (Narodni list općine Čapljina, broj 5/2012 i 5/2015), Rješenja o određivanju članova Povjerenstva za dodjelu novčane potpore studentima na području grada Čapljine, broj GN:105/19 i Zaključka za deficitarna zanimanja na prostoru grada Čapljine, broj GN:106/19, Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima, raspisuje

NATJEČAJ ZA DODJELU NOVČANE POTPORE STUDENTIMA S PODRUČJA GRADA ČAPLJINE

1.Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redoviti studenti državnih sveučilišta,
koji imaju prebivalište na području grada Čapljina, počevši od II (druge) godine studija i to:

-studenti čiji je prosjek ocjena na prethodnoj godini studija 4 i više, odnosno 9 i više,
-student-dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
-studenti deficitarnih zanimanja (medicina, arhitektura, stomatologija, farmacija, logopedija i defektologija),
-student bez oba roditelja,
-studenti iz obitelji s 3 i više redovnih studenata (braća i sestre),
-student – tjelesni invalid 90 % i više.

2.Uz prijavu student treba priložiti:

a)uvjerenje fakulteta o upisanoj redovnoj godini ili semestru studija;
b)uvjerenje gradske Službe za prava branitelja i socijalnu skrb da je student – dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata,
c)uvjerenje fakulteta o uspjehu studenta na prethodnoj godini – student čiji je prosjek ocjena na studiju 4 i više, odnosno 9 i više,
d)izvadak iz matične knjige umrlih za oba roditelja,
e)kućna lista za studente iz obitelji s tri i više studenata te njihove potvrde fakulteta o redovitom studiranju,
f)rješenje Centra za socijalni rad da je student – tjelesni invalid 90% i više,
g)ovjerena preslika osobne iskaznice i
h)potvrda banke o transakcijskom računu studenta.

3.Prijave s dokumentima slati na adresu:

GRAD ČAPLJINA
GRADSKA UPRAVA
TRG KRALJA TOMISLAVA BB
88 300 ČAPLJINA

s naznakom «Povjerenstvo za dodjelu novčane potpore studentima»

ili izravno predati u zgradu gradske uprave Grada Čapljine – Centar za usluge građanima (šalter sala).

4.Nepravovremene i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

5.Natječaj ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

NAPOMENA:

Studenti koji već primaju novčanu potporu od Grada temeljem Odluke o
davanju novčane potpore studentima na području općine Čapljina (Narodni list općine Čapljina, broj 5/2012 ) dužni su do 14. studenoga 2019. godine priložiti u zgradu gradske uprave Grada Čapljine, ured broj 23, samo uvjerenje o upisu u narednu godinu studija i uvjerenje o prosjeku ocjena s prethodne godine studija.


 Natječaj


 

GOŠK protiv Zvijezde jedva spasio bod: Nonšalancija i lako ćemo osvetili se Trojancima

   GOŠK je nakon proklizavanja Olimpika i mršavih 2:2 protiv Metaleghea imao priliku da se na samo bod primakne vodećem sastavu, međutim Gabeljeni su priliku propustili. Što više Trojanci mogu biti sretni i bodom, jer su bili u mat poziciji, do izjednačenja iz je odveo Igor Savić kojeg je trener Nenad Gagro silom prilika u zadnjih deset minuta prebacio u vršak napada.

   Naravno, navijači GOŠK-a s obzirom na činjenicu da je Zvijezda u Gabelu doputovala bez četvorice standardnih igrača, očekivali su puno više. Realno govoreći prije gosti mogu žaliti za izgubljenim bodovima, nego što GOŠK može biti zadovoljan spasavanjem obraza. Naime, u 59-oj minuti Esmir Huskić, strijelac pogotka za Zvijezdu, pogađa lijevu vratnicu Lukačevog gola dok je u 85-oj minuti mladi Turbić promašio nemoguće s metar i pol prebacio je prazna vrata. U 88-oj minuti nesuđeni GOŠK-vac Salko Jazvin poslije brze kontre, tuče kraj gola. Spas je stigao i doslovce u zadnji čas, u 90-oj minuti, Savić je odlično reagirao na dodavanje Ereiza i pogodio suprotni kut mreže gostujućeg vratara Radovića. U drugoj drugoj minuti nadoknade vremena Gabeljani su mogli i do punog plijena, nakon šuta Jusufbašića lopta je prošle Radovića, ali ju je klizećim padom na samoj gol crti zaustavio Slađan Antić. Ukratko, GOŠK je imao terensku inicijativu, često izvodio udarce iz kuta, imao i niz poluprilika, međutim gosti su bili ubitačniji.

   Po završetku utakmice trener domaćih Nenad Gagro konstatirao je da „nekolicina igrača nije ispunila očekivanja”. Senad Hadžić, trener Zvijezde je primijetio da su ih „domaćini ipak podcijenili”. Zanimljiva je i opaska trenera gostiju da su u Gabeli „imali najbolje suđenje u proteklih osam kola”. „Bilo je bez i najmanje primjedbe”, kazao je Hadžić.

   Valja reći da su nogometaši GOŠK-a nakon par dobrih utakmica protiv Radnika u kupu, te Jedinstva u prvenstvu, u utakmicu protiv Zvijezde ušli nonšalantno, izvlačeći očito pogrešne zaključke da će oslabljena Zvijezda samo od sebe pasti. To im se skupo osvetilo, jer su propustili lijepu priliku primaknuti se Olimpiku. Dobra je to pouka pred današnju kup utakmicu protiv Ljubića u Prnjavoru.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Promotivno-ocjenjivačka i znanstveno-stručna radionica na temu smokva: Hivzija Šator iz čapljinskih Lokava najbolji proizvođač smokve

   Hivzija Šator iz čapljinskog naselja Lokve najbolji je proizvođač smokve sorte butunka (jarakovka) za 2019. godinu, rezultat je ocjenjivanja Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ-a) u Mostaru. Drugo mjesto pripalo je Franji Primorcu iz Lukasovića u općini Čitluk, dok treće mjesto dijele Amir Šator još jedan proizvođač iz Lokava i Viktor Sušac ponovo iz Lukasovića u općini Čitluk. Priznanja najboljim uzgajivačima i zahvalnice sudionicima ovogodišnjeg ocjenjivanja, podijelio je Mario Leko, pomoćnik direktora FAZ-a za biljnu proizvodnju i tehnologiju.

   Valja reći da je uz priznanje za kvalitetu, Hivzija Šator s nasadom od dva hektara, ujedno i najveći proizvođač smokve u BiH. Po završetku svečanog dijela promotivno-ocjenjivačke i znanstveno-stručne radionice na temu „Smokva“, na upit planira li povećati nasade Hivzija Šator je rekao:

   „Ne bi bježao još nešto malo zasaditi, imam dosta parcela usitnjenih gdje bi morao sistem provesti, što je skopčano s problemima prokopavanja tuđih njiva“, kazao je Šator, te dodao da su mu upravo radionice puno pomogle u unapređenju proizvodnje.

   „Ja sam u Federalnom zavodu od početka sudionik ovih radionica, iskustvo, znanje stečeno na predavanjima sve se to da tako kažem kanaliziralo i tako se došlo do današnjih rezultata“.

   Govoreći o sorti kojoj vjeruje, Šator je rekao:

   „To je jarakovka ili bjelica u katalogu BiH, a ona je u stvarnosti smokva stambolka koju je nekada netko prenio u Rim. Neki naš Jarak je otišao na hodačašće u Rim, donio je prije možda dvije stotina godina ili nešto više, pa je tako po njemu, dobila ime jarakovka“.

   Devetu po redu radionicu na temu „Smokva“ otvorio je prof. dr. Marko Ivanković, direktor FAZ-a, koji je govoreći o ovoj mediteranskoj kulturi kazao da po inventarizaciji urađenoj prije deset godina, BiH pod intenzivnim nasadima smokve ima samo 27 hektara.

   „Procjena je da sada ima oko 50 hektara. Zadnjih godina primjetno je povećanje površina pod smokvom, ali to treba potvrditi inventarizacija koju ćemo raditi iduće godine“, kazao je direktor Ivanković.

   U znanstveno-stručnom dijelu održana su tri predavanja. Dr. sc. Miro Barbarić izlagao je o temi „Osvrt na sudjelovanje na 6. međunarodnom simpoziju o smokvi, održanom u Rovinju“, mr. sc. Marija Prlić obradila je temu „Senzorično-organoleptičke karakteristike sorte petrovača bijela, u podneblju Hercegovine“, dok je temu „Osvrt na proizvodnju smokve u 2019. godini“, obradila mr. sc. Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke „Dušica“.

   Na osnovu izlaganja dr. Mire Barbarića vidljive su sve slabosti BiH, odnosno Hercegovine, kada je smokvarstvo u pitanju. Pod smokvom u svijetu je 280.000 hektara, pa je u toj masi ovdašnjih 27, odnosno prema procjeni 50-ak hektara, manje i od simboličnog. Najveći svjetski proizvođač je Turska sa 306.491 tonu godišnje, što je čak 29,10 posto svjetske proizvodnje. Dalje, kod nas se smokva konzumira gotovo isključivo u svježem stanju, dok u svijetu gro potrošnje otpada na suhe smokve i prerađevine. Dokle je smokvarstvo otišlo u svjetskim razmjerima svjedoči i podatak da se u Kini, a posebice Japanu, smokva uzgaja i hidroponski, kao povrće!

 

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend