banerRC212

U Trebižatu održan osamnaesti saziv slikarske kolonije „Trebižat“

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto U Trebižatu održan osamnaesti saziv slikarske kolonije „Trebižat“

   Tradicija slikarske kolonije „Trebižat“ uz rijeku Trebižat, u mjestu Trebižat, kod Čapljine, se nastavila i u godini koja će se pamtiti po pandemiji korona virusa. Osamnaesti po redu saziv, ciljano je, zbog epidemioloških mjera, okupio manji broj sudionika. Kao i ranijih godina okupili su se slikari u slivu rijeka: Neretva, od Mostara do Ploča i Trebižat, od Imotskog do Čapljine. Jure Jovica (Ploče), Željko Marić i Dragan Kordić (Mostar), Ante Ljubičić Car (Imotski), te Trpimir Grgić, Jelana Grgić, Ernesto Markota, Mišel Stojanović, Ante Brkić iz Čapljine, bili su sudionici ovogodišnje kolonije.

   „S obzirom na uvjete pandemije korona virusa broj sudionika je manji, uz to nekolicina naših starijih prijatelja iz Hrvatske, koji dolaze svake godine, nije mogla doći. Tako smo ove godine okupili desetak slikara. Po osobnom dojmu, kvaliteta nastalih djela nije lošija s obzirom na smanjenu brojnost. Čak se možemo pohvaliti da je ova godina bila plodna. Nastala djela imamo namjeru prezentirati široj javnosti. Ovi naši likovni znalci iz neretvanske doline, su upoznati s radom Kolonije i djelima, međutim bez obzira na to red je da to u vidu izložbe, predstavimo i široj javnosti“, rekao je Boris Matić, voditelj kolonije inače, glumac Dubrovačkog kazališta Marina Držića.

   Ambijent uz rijeku Trebižat poticajan je za stvaralaštvo uopće, a ton mu daje sad jato divljih pataka koje više nisu ni divlje – naviknule su se na ljude, posebice na djecu. Slikari koji stalno dolaze ističu da ih je prije tri godine bila nekolicina, prošle godine sedam, a ove godine na okupu je cijelo jato. Poslovično senzibilni prema prirodi okupljeni umjetnici su puni hvale za trebižatske lovce, koji ih očito paze. Moglo bi se reći da su patke plivajući uz obalu od slikara do slikara, na njih djelovale poticajno, u što će se uvjeriti i posjetitelji izložbe koja je u planu.

   „Ovo je šesta kolonija od kada nema njezinog inicijatora Anđelka Matića Uče, no evo i bez njega idemo dalje, nekada u većem, a nekada u manjem broju. Malo nas je manje, ali ja sam uvijek za kvalitetu, a ne kvantitetu“, kazao je Trpimir Grgić, akademski slikar iz Trebižata,

   Nakon stanke od par godina na koloniju je stigao i Mišel Stojanović, akademski slikar iz Čapljine, koji je to popratio riječima: „Povratak na Trebižat uvijek je dobro došao. Prve korake sam ovdje napravio i zahvaljujući pokojnom Anđelku, inicijatoru ove kolonije, sam i ušao u svijet umjetnosti. Doći ovdje meni je kao doći kući, a stvarati nešto najprirodnije“.

   Dragan Kordić iz Mostara, na je koloniju došao pripremljen: „Ja sam sliku počeo sinoć, pa sam jedno tri, četiri sata radio na njoj prije nego što sam došao na koloniju, pa je ovdje iz neke srednje faze dovršavam. Na kolonijama općenito, može se reći da umjetnici malo podbace kvalitetom studijski rad, rad u ateljeu, donose malo boljke radove. Treba povesti računa da i na kolonijama zadržimo kvalitetu pa sam zato sam sliku počeo kući“.

   Organizator slikarske kolonije Trebižat je Umjetnička kolonija „Trebižat“, koja uz slikarske kolonije organizira kazališne predstave i pjesničke večeri, a pokrovitelj je bila Založba kralja Tomislava iz Čapljine.

Tekst i foto: D. Musa

 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 17 Rujan 2020 14:06
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend