banerRC212

Na Matici održan 17. saziv likovne kolonije: Uz Trebižat radi mašta, a nemiran i kist

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura

   U organizaciji Umjetničke kolonije „Trebižat“ u istoimenom čapljinskom naselju uz rijeku Trebižat, održana je sedamnaesta po redu slikarska kolonija na kojoj po običaju nastupaju umjetnici gradova i mjesta neretvanskog sliva. Tako je bilo i ove godine, kada je desetak autora stvaralo tijekom jednodnevne kolonije, na kojoj su produktivniji ostavili i po par dijela. Naravno, Trebižat je bio glavna inspiracija, čemu je doprinio i dojmljiv okoliš kasnoljetnog ugođaja. Sumirajući dojmove ovogodišnje kolonije Boris Matić, njezin voditelj, inače glumac dubrovačkog kazališta „Marin Držić“, kaže:

   „Prestiž je danas uopće napraviti likovnu koloniju. Likovnu, odnosno umjetničku, ja inzistiram na tome da smo mi umjetnička kolonija jer imamo više segmenata djelovanja, a jedan od tih segmenata je likovnost, koji je upravo završen. Sedamnaestu godinu ispričali smo jednu priču za Trebižat, za Čapljinu, uz pomoć naših prijatelja iz Neretve“, naglašava Boris Matić, pa nastavlja spiskom sudionika:

   „Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovali su Jure Jovica iz Ploča koji je bio na svim dosadašnjim sazivima, Živko i Mirsada Mustapić bračni par iz Opuzena, isto naši vjerni prijatelji, Toni Slišković slikar iz Metkovića, Valentina Crnčević, također iz Metkovića. Čapljinu je zastupao Ante Brkić, akademski kipar i slikar, pa dvojac iz Mostara – Željko Marić i Dragan Kordić, dok je Trebižat predstavljao – Trpimir Grgić. Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovalo je i Halil Tikveša, rođenjem iz Šurmanaca kod Čapljine, koji dio života provodi u Blacama kraj Opuzena. Dakle, deset autora nama znanih, starih prijatelja. Mogu reći da je sve proteklo u autorski sugestivnom ozračju, ostalo je nešto djela koja će baštiniti fundus naše kolonije. Ponijeli smo fini utisak koji želimo pretočiti u narednu godinu, kada kolonija postaje punoljetna, osamnaest godina. Nadam se da će kolonija živjeti i duže od tih osamnaest godina. Javnosti je znano da mi imamo i kazališne predstave, napravimo i po koju večer poezije, ne kanimo odustati od tih naših uradaka, nismo preambiciozni, radimo to čisto iz svoga zadovoljstva i zadovoljstva naših posjetitelja, naše publike“.

   Valja reći da se s kistom okušao i mladi Luka Crnčević, za početak na okupljene slikare ostavio je dobar dojam. Na upit – hoće li nastala djela s ovogodišnjeg i prethodnih saziva kolonije, publika moći vidjeti na nekoj skupnoj izložbi, Boris Matić konstatira da „ne radimo ovo da bi nam slike stajale u podrumu“. U planu je organiziranje izložbe u dogledno vrijeme.

   Pokrovitelj ovogodišnje kolonije bila je Založba kralja Tomislava iz Čapljine. Inače, s kolonijom u Trebižatu završava sezona slikarskih i umjetničkih kolonija na čapljinskom području.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 18 Rujan 2019 12:37
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend