banerRC212

Uz obilježavanje Dana općine Ravno predstavljena knjiga Vesne Papac Slobođan „Na izvoru lijeka“

  • Napisao/la Dušan Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Uz obilježavanje Dana općine Ravno predstavljena knjiga Vesne Papac Slobođan „Na izvoru lijeka“

Tematika knjige „Na izvoru lijeka“ Vesne Papac Slobođan - anegdote, šale i dosjetke, vremenska ugoda koju donesoše prve kiše kalendarski kasnog ljeta, obilježavanje Dana općine Ravno - blagdana Male Gospe, okupila je Ravnjanke i Ravnanje i njihove goste u mjesnom lovačkom domu na praznik lijepe riječi i smijeha. Opći je dojam da je takva konstelacija utjecala da si posjetitelji daju oduška, nasmiju i horskom podrškom glazbenom dvojcu, upotpune večer, a time i blagdanske ozračje.

Knjigu „Na izvoru lijeka“ predstavili su Stanislav Vukorep publicist i istraživač iz Čapljine, te akademik Mladen Bevanda.

Poznajući autoricu kao veselu osobu koja je i sama izvor šala i anegdota, nije me iznenadilo kad je rekla da će ona zapisati šaljive događaje iz svojih mlađih dana, a također i današnjeg vremena. Žena jake osobnosti, vedra duha, izvrstan pripovjedač i zabavljač, pa nije iznenađenje da je upravo ona ta, koja je prva žena anegdotičar na području Hercegovine, pa i šire“, kazao je Vukorep, te dodao:

Svako je književno djelo dokument vremena. U Vesninoj zbirci šaljivih pripovjedaka, čitatelj će na humorističan način saznati o životu u Hercegovini, a i u Osijeku gdje je autorica provela dva i pol desetljeća“, dok je akademik Bevanda uz ostalo podcrtao:

U ovoj zbirci knjizi, nema ništa što vrijeđa, omalovažava drugoga. Nema ni ružnih riječi, niti aluzija kojima se izražava podrugljivost, zajedljivost, ljutnja, sve je na radost i na slavu afirmacije duha, pronicljivosti i dosjetljivosti. Održana je mjera, jer je sve utemeljeno na izvornosti, autentično je, vjerodostojno. Jezik je originalan, prepoznatljiv jezični idiom ovoga kraja, podneblja u kojemu su anegdote i nastajale. Sve je usmjereno na poticanje smijeha, isticanje smiješnih zgoda i situacija, kao i bezazlenih ljudskih slabosti, ali i vrlina, blistavosti duha. Nitko se ne vrijeđa, ne osuđuje, ne podcjenjuje…“

Zbirku „Na izvoru lijeka“ od 240 anegdota, upotpunile su recenzije eminentnih profesora. „Zbirka ima filološku, etnološku i socijalnu vrijednost i zacijelo će ispuniti svoju namjeru – čitatelje nasmijati i zabaviti“, napisao je prof. dr. Marko Dragić.

Dr,. sc. Domagoj Vidović u recenziji uz ostalo zapisa, da „odražava duh jednog vremena i blagu nostalgiju za njim jer je s utišavanjem smijeha i život u istočnoj Hercegovini počeo opadati. No iako je smijeh ondje utišan, i dalje se čuje u polupraznim kućama i ispražnjenim čaršijama…“.

Uz jedno suautorstvo ovo je ukupno, treća knjiga Vesne Papac Slobođan, koja se na koncu zahvalila svima koji su joj pružili podršku. Program je upotpunio duo Emma Raguž i Ivan Brać.

Inače, knjiga je izišla u osobnoj nakladi autorice, uz podršku općine Ravno i većeg broja donatora, a tiskana je u FRAM-ZIRAL, Mostar.

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 10 Rujan 2019 15:02
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!