banerRC212

Međunarodni seminar klasične glazbe „Ardea 2019.”, ušao u završnicu, a dojmljiv koncert priredili Joon Bae Park i Ivan Bratoš

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Kultura
Istaknuto Međunarodni seminar klasične glazbe „Ardea 2019.”, ušao u završnicu, a dojmljiv koncert priredili Joon Bae Park i Ivan Bratoš

   U sklopu 3. međunarodnog seminara klasične glazbe „Ardea 2019.“ u čapljinskoj crkvi sv. Franje, koncert su priredili Joon Bae Park, violinist iz Južne Koreje i prof. Ivan Batoš, pijanist iz Hrvatske. Na repertoaru su bila djela Wolfganga Amadeusa Mozarta i Pjotra Iljiča Čajkovskog. Publika je doista mogla uživati u dojmljivoj izvedbi nadarenog Južnokorejanca, inače jednog od polaznika ovogodišnjeg Masterclassa „Ardea“, i pijaniste Batoša. Spomenuti dvojac zajednički koncert održao je samo nakon dvije probe. Zvučalo je jako dobro, a pristigla publika ponesena glazbenim ugođajem, zadovoljna pljeskom odobravanja nagradila je izvođače.

   Zadovoljan je bio i Joon Bae Park, Južnokorejac koji trenutačno živi u Beču. U osvrtu na koncert i boravak u Čapljini, Park je naglasio:

   „Svirao sam Mocartov koncert za violinu, broj četiri., te Čajkovskog, također koncert za violinu – mjesečina. S Ivanom Batošom svirao sam prvi put, on je izvrstan. Inače, svi su ljubazni i sve je bilo dobro. Isto tako violinisti su bili jako dobri, uživao sam u njihovom završnom koncertu.

   Prvi put sam ovdje, zavolio sam ovo mjesto, ljudi su fini i ljubazni. Hrana je maestralna, posebno ćevapi. Oh ćevapi, njima sam bio jako iznenađen, jedem ih svaki dan. To mi je sada najdraža hrana.”

   Prof. Ivan Batoš osvrćući se na Međunarodni seminar klasične glazbe, kaže:

   „Jako sam sretan što se to održava ovdje, u Čapljini. Mislim da je važno da se podrži jedan kontakt sa svijetom, jer osim institucionalnog obrazovanja na muzičkim akademijama, danas su učestale različite majstorske radionice, koje upotpunjavaju vrijeme kad ne traje nastava na studiju. Radionice poput seminara klasične glazbe, osiguraju djeci i studentima da upoznaju profesore kod kojih bi kasnije mogli nastaviti studij ili usavršavanje. Mislim da je neophodno da se može ostvariti kontakt. Najčešće su djeca iz ovih krajeva morala plaćati puno i odlazit daleko, pa je ovo jedinstvena prilika da u suradnji s vodstvom „Ardee”, učiteljicama violine Irenom Vučić, klavira i solfeđa Gabrijelom Glavinić, koji su pokretači ove lijepe priče, ostvare kontakte za studij ili školovanje.”

   Razloga za zadovoljstvo Međunarodnim seminarom klasične glazbe „Ardea” i koncertom imao je i fra Mile Vlašić, voditelj Centra za obrazovanje i kulturu, Čapljina:

   „Kad se neki projekt privede kraju bez problema, mi kažemo - apsolutno, bilo je uspješno. Moramo istaknuti da smo ove godine Masterclasses digli na jednu višu razinu, jer smo uveli neke nove aktivnosti, doveli eminentne profesore, pa smo tako ove godine za violinu imali dva profesora, klavir također dva profesora...”.

 Organizatori još jednog seminara klasične glazbe, a samim tim i koncerta Joon Bae Parka i prof. Ivana Batoša, bili su Centar za obrazovanje i kulturu „Akademija“ Čapljina, nositelj projekta, te Glazbena škola Ljubuški, partner u projektu. Sponzori projekta su Federalno ministarstvo kulture i športa, Grad Čapljina, Grad Ljubuški i Hotel „Bigeste“ Ljubuški.

 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 29 Kolovoz 2019 11:19
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!