banerRC212

Petak, 01 Srpanj 2022

Bogata ponuda voća i povrća na čapljinskoj Veletržnici

Na čapljinskoj veletržnici bogata je ponuda domaćeg voća i povrća. Cijene su većinom na razini prošlog tjedna, što znači niske za proizvođače kad se uzmu u obzir troškovi proizvodnje. Kako ističu, kao i uvijek krivac za to je uvozna roba koje također ima u izobilju.

U odnosu na prošlotjedni barometar cijena malo skuplja je zelena salata koja se cijeni od 1,50 do 2 KM. Blitva je od 1 do 1,50 KM, a mrkva od 1 do 1,20 KM.

Kad je u pitanju rajčica, cijena pink i crvene je od 1,50 do 1,70 KM. Možemo primijetiti da se za sada cijena pink i crvene rajčice izjednačila za razliku od prošle godine, kada je pink rajčica bila dosta skuplja. Razlog tome je svakako i što se pink rajčice u našem kraju posadilo mnogo više, očemu smo već izvještavali u proteklim emisijama Radiopostaje Čapljina.

Domaća kavada koje ima u nešto manjoj količini košta od 1,70 do 2 KM, dok se za cherry treba izdvojiti od 3 do 3,50 KM.

Jeftiniji su raštika koja košta od 1 do 2 KM, patlidžan 1,80 do 2,20 KM, mahune od 2 do 3 KM, krastavci i tikvice se cijene od 0,50 do 0,60 KM po kilogramu, a kornišoni od 0,70 do 1 KM. Bijeli luk je od 3 KM kilogram u refuzi, pa do 6 u vijencima.

Ostalo povrće na prošlotjednoj je razini, krumpiri su od 0,70 do 1 KM, kupus od 0,50 do 0,60, karfiol kojeg i nema baš mnogo košta od 1,50 do 2,70 KM, kelj od 1 do 1,20 KM, prasa 3 KM, peršin i celer 3 do 4 KM, cikla 1 KM, paprika 1,50 do 2, ima i roga koje se cijene od 2 do 2,50 KM, crveni luk je od 1 do 1,30, a ljubičasti 1,30 do 1,50 KM. Tikve su od 0,80 do 1 KM, a hokkaido i butijer, odnosno butternut koštaju od 2 do 2,50 KM.

Voće, kruške i jabuke su od 1,50 do 2, smokve do 2 KM, jagode od 3 do 4, trešnje 2 do 3, a višnje 2 do 2,50 KM. Breskve i nektarine su od 1,50 do 2,20, kajsije 2 do 4 KM, a ima i domaćih šljiva koje koštaju od 1,50 do 2 KM. Bogata je ponuda lubenice koja košta do 0,50 do 0,60 KM kilogram, dok je bostan, pipun ili dinja 0,80 do 1,20 KM. Navedene cijene su u prodaji na veliko.

Ispred Veletržnice može se kupiti domaćih jaja po cijeni od 0,40 KM po komadu, dok su pačja 0,50 KM. Ima čak i kukuruza koji košta 1 KM komad. Petkom je uvijek bogata ponuda ribe i sira, a cijene su; orada i lubin 17 KM, pastrva i šaran 10, crvena pastrva – losos 12 KM, som 12 KM i somići 7 KM. Sir mladi i sir za pitu košta od 6 KM pa na više, iz mjeha, kravlji 12, miješani 14 KM, kajmak 16 KM, Livanjski sir 20 KM, a stigao je i ovčji sir sa Zelengore koji košta 23 KM kilogram.

Na ponudi ispred veletržnice ima i dalje drva za ogrjev koja dostižu cijenu od 120 KM po metru kubnom.

Međunarodni talgo vlak ponovo povezao Sarajevo i Ploče, cijena karte Čapljina - Ploče 6,50 KM u jednom smjeru

Održana je promotivna vožnja sezonskog brzog vlaka Sarajevo - Ploče.

Generalni direktor Javnog poduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine Enis Džafić kazao je da je to prvi međunarodni talgo vlak na relaciji Sarajevo-Ploče i podsjetio da je nakon 8,5 godina konačno postignut sporazum s Hrvatskim željezničkim putničkim prijevozom za otvaranje međunarodne linije i njezino vraćanje u funkciju.

Naglasio je da im je cilj da uspostave što bolju suradnju te je potvrdio da rade na tome da od prosinca ove godine bude uspostavljena linija Sarajevo - Zagreb.

Član Uprave Hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza Mario Zubak izrazio je zadovoljstvo što su nakon osam i po godina dočekali ponovnu uspostavu željezničkog prometa na toj relaciji.

- Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji i očekujemo izniman broj putnika - kazao je.

Promet linije Sarajevo - Ploče će se odvijati petkom, subotom i nedjeljom. Polazak vlaka iz Sarajeva je u 07.15, iz Čapljine u 9.47 h a dolazak u Ploče u 10.36 sati. Povratak vlaka iz Ploča je u 18.26, a dolazak u Čapljinu u 19.10 h, Sarajevo u 21.51 sati. Cijena povratne karte za relaciju Čapljina – Ploče iznosi 11,80 KM, a u jednom smjeru 6,50 KM.

Putnici koji žele putovati tim vlakom, trebaju kupiti kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati te dostaviti ime i prezime, godinu rođenja i broj putovnice.

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ta procedura je obavezna u cilju učinkovitije carinske kontrole i skraćivanja vremena zadržavanja pri prelasku državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini.

 

 

Dani otvorenih vrata projekta ePath

Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. kao vodeći partner u projektu Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna I Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. “Endemic pathway – Put endema” skraćeno “ePATH” sa zadovoljstvom Vas poziva da nazočite Danu otvorenih vrata projekta ePATH koji će se održati u srijedu, 06.07.2022 godine u motelu Park u Karaotoku, Čapljina. U okviru Dana otvorenih vrata za sve zainteresirane sudionike, predviđen je obilazak Parka prirode Hutovo blato, konferencija za medije I prezentacije projektnih partnera Javnog poduzeća Parka prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina, Grada Makarske I Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru okruglog stola. Tema prezentacija bit će Nova turistička ponuda kao platforma za suradnju javnog I gospodarskog sektora s obzirom da je glavni cilj projekta stvaranje zajedničke turističke ponude u 3 zaštićena područja – Parku prirode Hutoov blato u Čapljini (BiH), Botaničkom vrtu Kotišina u Makarskoj (HR) i Posebnom rezervatu prirode Tivatska solila u Tivtu (CG). Prezentaciji će nazočiti I predstavnici privatnog I javnog sektora iz domene turizma s područja Hercegovine, s ciljem stvaranja platforme za razvoj I promidžbu novog turističkog proizvoda. Program Dana otvorenih vrata projekta ePATH dostavljamo u privitku. Po završetku prvog dijela programa koji se odnosi na Dan otvorenih vrata, projektni partneri održat će projektni sastanak na temu daljnje provedbe I implementacije projektnih aktivnosti. Projekt “Endemic Pathway – ePATH” odobren je za financiranje na II Pozivu za predlaganje projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Corporation Programme Croatia – Bosnia I Herzegovina – Montenegro 2014-2020.” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja te održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Projekt doprinosi stvaranju zajedničke tematske staze posvećene endemskim vrstama i promoviranju očuvanja prirodne baštine. Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

Molimo da svoj dolazak potvrdite slanjem mail-a na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
najkasnije do 05.07.2022 godine do 12 sati.

Screenshot_3.png

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!