banerRC212

Srijeda, 04 Rujan 2019

Andrija Jurković sportski direktor GOŠK-a, o novom izazovu Gabeljana - Vratiti se u Premijer ligu prvi u BiH, odmah nakon ispadanja'

   Nakon do sada neviđene seobe igrača, ukupno dvadeset otišlih s liste od dvadeset i pet imena, proslave veličanstvenog jubileja – stogodišnjice kluba, u GOŠK-u su posložili prioritete za sezonu koja je netom počela. Očito je da Gabeljani nisu htjeli istrčavati pred rudu, međutim nakon što se ekipa konsolidirala dovođenjem novih dvadesetak igrača i dobrih rezultata u prva tri kola, sačinjen je spisak planova u novoj sezoni. U GOŠK-u su odranije isticali da im je prioritet infrastruktura – uređenje stadionskog partera, reflektori i rekonstrukcija travnjaka. Uz ta tri golema infrastrukturna zahvata, 'Trojanci' su si zadali i novi – rezultatski, o čemu Andrija Jurković sportski direktor kluba kaže:

   „Sama činjenica da smo obilježili sto godina kluba dovoljna je sama po sebi. GOŠK je kroz cijelu jednu povijest postojao, istina pod drugim imenima, ali uspio je opstat i ostat na ovom prostorima dugi niz godina, a mi smo na podatak da 2019-godine GOŠK proslavio jedno stoljeće, izuzetno ponosni! Što se tiče rezultata kroz cijelu povijest, ja sam relativno mlad da komentiram te stvari, ali mogu reći da su svi ljudi koji su vodili GOŠK zaslužni za ovih sto godina kluba od osnivanja do danas. Mislim da je GOŠK fenomen s obzirom na veličinu sredine iz koje dolazi i opstaje. Po meni najveći uspjesi kluba su plasman u Premijer ligu BiH, tj. najjači rang natjecanja u jednoj državi, u dva navrata. Važno je naglasiti da se klub nikada nije gasio, ni raspadao što kažu naši ljudi, igrao je bez obzira na rang. Uvijek je iz svih nedaća ili slabijih rezultata, izlazio osnažen, nastojat ćemo da tako bude i ubuduće. Na žalost, u godini kada slavimo rijedak jubilej – sto godina, nismo uspjeli ostati u najjačem rangu bh. nogometa, ali mislimo i sve ćemo učiniti da se 2020. ekspresno vratimo u elitni rang. Ja se nadam da ćemo biti prvi klub iz BiH, koji se odmah nakon ispadanja, vraća u najviši rang. To nam je izazov“, naglašava direktor Jurković, pa prelazeći na polje angažmana u GOŠK-u, kaže:

   „Mnogi klubovi s prostora BiH, su bili bogatiji rezultatskom tradicijom, financijskim i drugim sredstvima, međutim doživljavali su krahove kada ispadnu iz lige, nama se to neće desiti bit ćemo idućih sezona, još jači. Biti u GOŠK-u zahtjeva puno rada, odricanja i ljubavi, kada bi gledali samo novac, onda klub ne bi ni postojao. Isto tako ni angažman bez izazova nema smisla, to je životarenje, a mi smo oduvijek stremili višem, pa ćemo odmah ove sezone napasti Premijer ligu i uz put rješavati infrastrukturne projekte.“

   Uglavnom, direktor GOŠK-a smatra da će uređenjem partera, odnosno asfaltiranjem parkinga iza zapadne tribine, te postavljenjem reflektora stadion dobili polivalentnu ulogu, uz utakmice na njemu će se moći održavati koncerti i razne druge priredbe. Uglavnom, plan je ambiciozan, a iza tri navedena infrastruktura prioriteta u GOŠK-u imaju i neke nove – pomalo futurističke - gradnju istočne tribine, odnosno stvaranje uvjeta za igranje europskih utakmica. Preambiciozno ili ne tek kad je GOŠK u pitanju, ništa ne treba isključiti. Potvrđuje to i direktor Jurković naglašavajući:

   „Kad smo u planovima zacrtali Premijer ligu, ja nisam bio toliko involviran u rad kluba, ali iskreno, nisam vjerovao u njegovo ostvarenje. Međutim, tijek stvari me demantirao, dva puta smo ulazili u Premijer ligi, a za mog mandata ja se nadam i trećem. Ako imaš viziju i entuzijazam za klub, kao mi u Gabeli i Gabela Polju, onda će se naći mogućnost za njezino ostvarenje.“

 Uglavnom, tako zbori prvi operativac GOŠK-a, čije je članove uprave očito osokolio dobar start, pa sad uz infrastrukturne, 'nabacili' i rezultatske prioritete.

 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Nakon sastanka Xi Jin Pinga kineskog veleposlanika, Denisa Lasića federalnog ministra prometa i Adnana Terzića, direktora JP „Autoceste F. BiH” u Dretelju: Strojevi bi za mjesec dana trebali izići na 'ukletu dionicu' Zvirovići – Počitelj

AC6 Odbor za docek kindeskih kompanijaRadni sastanak u Dretelju održali su Xi Jin Ping kineski veleposlanik u BiH, Denis Lasić federalni ministara prometa i veza, Adnan Terzić direktor JP „Autoceste F. BiH”, održali su s predstavnicima kineskih tvrtki „China State Construction Engeering Company” i „Synohydro Power China”, koje su dobile posao na dionici Zvirovići – Počitelj, najvrednijoj na koridoru 5 c. Kao svojevrsni uvod za sastanak, kineski je veleposlanik obišao lokacije iznad Dretelja, kojima će autocesta prolaziti, kao i buduće sjedište tih građevinskih tvrtki.

Govoreći o tematici sastanka Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH, je kazao:

„Cilj sastanka bio je radne prirode, dogovor oko detalja i budućih koraka, kako bi što prije radovi krenuli. Očito je da firma koja je dobila posao, budući da je ugovor potpisan prije više od dva mjeseca, ima određenih poteškoća, prije svega administrativne prirode, kada je u pitanju registracija, pa osiguranje djelatnika, osiguranje njihovih menadžera i inženjera, pa dobivanja radnih i određenih građevnih dozvola itd. Na sastanku smo razmijenili informacije, kako bi s razine ministarstva mogli pomoći. Što se tiče ministarstva kojem sam na čelu, Vlada Federacije JP Autoceste, riješeni smo pomoći kako bi radovi što prije krenuli. Nakon sastanka uvjeren sam da će to biti u dogledno vrijeme, mjesec dana”, naglasio je ministar Lasić, te dodao:

„Ovo je vrlo važna dionica ne samo za Čapljinu kroz koju sada prolazi sav promet, nego za cijeli jug Hercegovine, pa i našu državu u cjelini. Za ovaj zahtjevan projekt potrebno je dosta radne snage kako od domaćeg stanovništva, koliko je to moguće i šire, jer treba i dosta educiranog stručnog kadra. Mi mislimo da ćemo odgovoriti zadatku s ciljem da se još više ubrza gospodarski razvitak ovoga kraja”.

Adnan Terzić, govoreći s aspekta JP „Autoceste F. BiH” je konstatirao:

„Kao investitor smo opredijeljeni da pomognemo izvođaču, da završi u predviđenom roku dionici Zvirovići – Počitelj. Osnovno pitanje bilo je – da bi se nešto završilo, mora i početi. Dakle, ključna je stvar kada ćemo početi? Postoje vremenski rokovi, pa smo došli da vidimo ako treba pomoći oko administracije i slično. Kako će se oni organizirati, koga će uzeti za rade, imaju li radne snage ili nemaju, nisu to stvari koje bi mi iz Autocesta rješavali. To smo jasno i precizno rekli. Drago mi je da je bio i ambasador, da vidi da mi želimo pomoći, ali možete pomoći onome trko traži pomoć. To je osnovno, objekt se mora početi i završiti u rokovima koji su ugovoreni. Svaki projekt sa sobom nosi i neke izazove koje unaprijed ne možemo predvidjeti, ali mora se započeti, a eventualne izazove u hodu rješavati. Mora se početi”, rezolutan je bio direktor Terzić.

Podsjećamo posao vrijedan 200 milijuna maraka, odnosno 100 milijuna eura, dobile su kineske tvrtke „China State Construction Engeering Company” i „Synohydro Power China”, dok je sredstva osigurala Europska investicijska. Inače, na gradnju ove dionice dužine 11,2 kilometra, čeka se već pet godina, u međuvremenu su prije odabira izvođača poništena dva natječaja, a strojeva na trasi i dalje nema. S obzirom da se na početak radova čeka već nepunih pet godina dionica Zvirovići – Počitelj, djeluje ukletom!

 Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!