banerRC212

Sezona lubenica: Visoke temperature ubrzale dozrijevanje hercegovačkih lubenica

  • Napisao/la Mia Lovrić i Tihana Đevenica
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Sezona lubenica: Visoke temperature ubrzale dozrijevanje hercegovačkih lubenica

U vrijeme ljetnih vrućina lubenica je jedan od najtraženijih artikala. Kako su ove godine toplotni udari počeli ranije nego prethodnih godina izgleda da su ih pratile i lubenice koje su također požurile sa zrenjem.

"Prvenstveno vidite ovo globalno zatopljenje kako stupilo izgleda da je i nas stiglo. Obično kad počne berba za Ivandan kažemo da je uranila lubenica." - kazao nam je Marinko Merdžan, poljoprivrednik iz Čapljine.

Ranije sazrijevanje lubenice ove godine pomoglo je u borbi s uvozom, no osim ranog zrenja, visoke cijene nafte su jedan od uzroka što je sporiji uvoz iz Turske. No, raniji početak sezone, uvjetuje i raniji završetak i to već kroz 10-15 dana – istaknuli su sugovornici.

Što se tiče plasmana Merdžan kaže kako je odličan i da je potražnja dobra, a kad su u pitanju cijene ističe kako je sve ispod 0,50-0,60 pf neisplativo na ove troškove i uvjete, a jednako nam je kazao i Darko Milanović koju svoju lubenicu prodaje na Veletržnici u Tasovčićima.

Ono što su se još složili naši sugovornici na temu lubenice jeste kako ove godine je urod zaista podbacio, no kvaliteta je daleko iznad svih očekivanja.

Osim brojnih poskupljenja još jedna otegotna okolnost za sve poljoprivredne proizvođače jeste vrijeme suše koje je trajalo sve do petka 08. srpnja kada je palo nešto kiše. Uz ovakve klimatske promjene i trend poskupljenja vidljiva je potreba za poticajima u poljoprivredi koji će pomoći povećanju i održanju poljoprivredne proizvodnje.

Činjenica da se kraj sezone domaćih lubenica bliži kraju, navodi na zaključak kako će lubenice u drugoj polovici ljeta biti još traženija, a samim time i skuplja.

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!