banerRC212

Obrada zemlje: Ljubinjsko polje poput talijanske Toskane

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Obrada zemlje: Ljubinjsko polje poput talijanske Toskane

   Znatiželjnici – novinari i promatrači, spuštajući se strminom iz smjera Stoca prema istočno-hercegovačkoj varošici Ljubinju, uvijek su iznova ljuti na planere prometnice koja je tako napravljena da se nigdje uz nju ne možete stati i na miru pogledati prizor u podnožju. Za cijelu zemlju Hercegovu – zapadnu, istočnu, sjevernu ili južnu računajući i dolinu Neretve, riječ je o jedinstvenom prizoru kojega pruža Ljubinjsko polje. Kada kroz petnaestak kilometara kraške pustoši, bez kuća, izronite s desna, u dolini, ukaže se polje, narodski rečeno – milina pogledati. Tako je bilo prošlih godina, tako je i ove godine.

   U polju se uočava jedino smjena kultura, nekada je dominirao duhan, ove godine žitarice. Prizor je pogodan i za đače ekskurzije, poučno za vaspitanje, a ugodno oku. Prije koju godinu od kolega Dragiše Sikimića urednika portala Moja Hercegovina.com, čuli smo za informaciju iz nadležnih općinskih službi općine Ljubinje, da je od 1009 parcela u Ljubinjskom polju bilo obrađeno 1.006!

   Iako samo Ljubinje djeluje kao oronula varošica, kad je riječ o Ljubinjskom polju, ono je zapadna Europa. Dok gledate s uzvisine, djeluje kao Toskana ili dolina rijeke Po u Italiji, njemačke ravnice ili francuske i španjolske zaravni, austrijske i švicarske uzvisine...

Tekst i foto: D. Musa

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!