banerRC212

Narod se vraća tradiciji, za presadnice se kao pred bankama čeka u redu!

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Narod se vraća tradiciji, za presadnice se kao pred bankama čeka u redu!

   Tradiciji odani Hercegovci bi na scenu koju smo zatekli pred pogonima Poljoprivredne zadruge „Sunce” u Nerezima, sigurno kazali – hajde neka smo i to opet dočekali! Vjerovali ili ne kupci presadnica s maskama na licu, u redu kao pred poštom ili bankama, čekali na kupovinu različitih kultura. Nisu baš bili oduševljeni fotografiranjem, bilo ih je koji su se izmaknuli, ali smo ostali uporni, jer već dogodine slična situacija neće biti vijest.

   Po onome što su iznosili iz plastenika uočljivo je da su potrebe različite, kupuje se od 15-ak pa do 50-ak komada različitih vrsta povrća, neki i puno više. Zalihe presadnica su na izmaku, ima još kupusnjača, zelene salate i nešto kalemljenih lubenica dok treba sačekati odrastanje ostalih kultura Dragan Dadić direktor Zadruge ističe da nečeg sličnog nije bilo u proteklih dvadesetak godina.

   „Kupuju se čak i cherry rajčice po nekoliko komada, za uzgoj na balkonima”, kao zanimljivost ističe direktor Dadić.

   Uglavnom, prema onome što smo vidjeli u pogonima drugog najvećeg proizvođača presadnica na čapljinskom području, već ponestaje sadnog materijala. Dojam je da će građani koji su za sadnju u okućnicama, čekali kišu, ostati bez sadnog materijala. Morat će se strpiti do novog proizvodnog ciklusa, jer cijenimo d a će proizvođači presadnica na pravu pomamu za sadnim materijalom, brzo reagirati, pa bi se za mjesec, odnosno mjesec i pol, mogao pojaviti novi sadni materijal.

   Sve skupa najave da bi se u uvjetima zatvaranja državnih granica, a time i tržišta zbog pandemije korona virusa, opskrba živežnim namirnicama mogla postati upitna, građani su ozbiljno shvatili. Prionuli su kupnji i sadnji presadnica u okućnicama kao nikada u zadnjih desetak, pa i više godina.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 01 Svi 2020 08:54
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend