banerRC212

Susret hercegovačkih i dalmatinskih vinara i vinogradara u Vinariji „Vina Zadro“ na Domanovićima - Poticaj suradnji i udruživanju

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Susret hercegovačkih i dalmatinskih vinara i vinogradara u Vinariji „Vina Zadro“ na Domanovićima - Poticaj suradnji i udruživanju

   Prvi susret vinara i vinogradara Hercegovine i Dalmacije nepodijeljeno je bilo mišljenje okupljenih, polučio je pozitivne ocjene pristiglih proizvođača, čelnika gradova i općina juga Hercegovine, susjednih dalmatinskih općina, nadležnog ministarstva Hercegovačko-neretvanske županije i drugih gostiju. Čapljina, odnosno Hercegovina, uz gostoprimstvo doista su imali što i pokazati – reprezentativnu Vinariju „Vina Zadro“ s podrumom prema svjetskim standardima i kušaonicom vina. U ukupni dojam uklopila se i skupina turista iz Češke, koji su navratili probati i uz put kupiti i ponijeti koju butelju. Jamačno će razmjena iskustava i informacija svima dobro doći, a očito je bilo da su pali i neki poslovni dogovori.

   Inicijatori i organizatori ovog susreta bili su Grad Čapljina – gradonačelnik dr. Smiljan Vidić i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije. Kako je istaknuto u prigodnim obraćanjima, cilj druženja bilo je povezivanje i zbližavanje vinara Hercegovine i Dalmacije.

   „Puno pričamo o vinu, hvalimo se površinama desetinama tisuća trsova, milijunima litara proizvedenog vina, ali ako ozbiljno razmislimo na Europskom, a da ne kažem svjetskom tržištu što to znači. Ništa. Dakle, poenta ovog današnjeg susreta i te naše ideja bila je da se još više upoznate, odnosno da razmjenjujete ideje, da razmjenjujete iskustva, a u konačnici mislim da vi prije svega morate razmisliti o udruživanju“, naglasio je uz ostalo u prigodnom obraćanju dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

   Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije kazao je da se ideja za organiziranje susreta rodila u Stonu, na danima „Otvorenih vrata Peljeških podruma“, kroz razgovor „moje malenkosti s Vedranom Antunicom načelnikom općine Ston i dr. Vid ićem gradonačelnikom Čapljine“.

   „Zamišljeno je da ovi susreti krenu u prvom smislu te riječi, da baš budu susreti i druženje na način da to bude jedne godine u Hercegovini, sljedeće godine u Dalmaciji i da idemo tako u krug, a opet na način da se u svakom od tih susreta predstavi jedna od vinarija, dakle da bude domaćin i predstavi sebe i svoju lepezu proizvoda bez ikakvog natjecanja“, kazao je ministar Jović.

   U ime Vinarije „Vina Zadro“ okupljene je pozdravio Ivan Zadro pokretač projekte vinarije, koji se osvrnuo na početke njezinog rada 1996., preko ulaska u partnerstvo s tvrtkom MCI iz Širokog Brijega 2008. godine, podizanja 35 hektara vinograda na Bogoševcu, izgradnje kušaonice koja je ujedno i restoran i turistički objekt.

   Uglavnom, uz razmjenu iskustava, susrete i dogovore, prvi susret vinara i vinogradara Hercegovine i Dalmacije, bio je i svojevrsna demonstracija kvalitete vina i pjenušca s vinorodnih Dubrava. Uostalom u prigodnom obraćanju voditeljice, kolegice Danijele Nogulica, naglašeno je da vinogradarstvo na čapljinskom području ima tradiciju još od ilirskog plemena Daorsa, preko helenističkog razdoblja, o čemu svjedoče amfore pronađene u Desilu, rukavcu Hutovog blata, pa do današnjih dana.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 18 Studeni 2019 17:51
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend