banerRC212

Berba ranih stranih sorti počela, a blatina, žilavka i trnjak na čekanju

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Berba ranih stranih sorti počela, a blatina, žilavka i trnjak na čekanju

   Po tradiciji rujan je u Hercegovini u znaku berbe vinskih sorti grožđa. Nekada dok su se vinogradari orijentirali isključivo tradicijom, vremenom i prilikama za početak berbi bila je rezervirana polovica rujna. Međutim, s uvođenjem suvremenih metoda utvrđivanja optimalne zrelosti vinskih sorti grožđa, početak berbe šeta između konca kolovoza i polovice rujna. Kako je to ove godine govori ing. Mladen Gašpar, stručni savjetnik za vinogradarstvo i vinarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara:

   „Berba je već počela trganjem ranih sorti kao što je chardonne, u plantažama Hepoka, u Bijelom Polju. Međutim, zbog specifičnih klimatskih prilika u svibnju, učestale kiše i hladnoća, cvatnja je kasnila za deset do petnaest dana, pa će i berba kasniti za toliko, odnosno neće početi u terminima kao prošle godine. Mislim da će se naše autohtone sorte žilavka i blatina s pratiocima, početi brati iza 15-og rujna. Ipak sve ovisi o vinaru, kakvo vino želi proizvesti od grožđa, ako želi svježija vina onda će berba početi koji dan prije. Dalje, berba vinograda u nizinama će također, početi koji dan ranije u odnosu na više kote. Uglavnom, nema tu određenog pravila, ali se sa sigurnošću može reći da će berba u odnosu na prošlu godinu biti kasnija za deset do petnaest dana”, kaže ing. Gašpar.

   Što se prinosa tiče ing. Gašpar ističe da je stanje u vinogradima šaroliko. Veliki vinogradari uspjeli su sačuvati grožđe, međutim kod manjih vinogradara kišovit svibanj i pepelnica su učinili svoje, pa ima vinograda u kojima se nema što brati.

   „Da bi se sačuvala loza, odnosno grožđe, ove godine trebalo je dosta truda, znanja i vremena, zbog vremenskih prilika u svibnju i početkom lipnja”, ističe ing Gašpar.

   Dakle, veliki vinogradari koji ne mogu ništa prepustiti slučaju, imati će što i brati, mali kako – tako. Prema tome, do početka pune kampanje trganja vinskih sorti grožđa još je desetak dana. Vinogradari se nadaju da će ih do tada poslužiti i vremenske prilike, a za konačno dozrijevanje grožđa potrebni su jedna bolja kiša da narodski kazano „opere grožđe”, te puno sunca.

D. Musa

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend