banerRC212

Nakon sastanka Xi Jin Pinga kineskog veleposlanika, Denisa Lasića federalnog ministra prometa i Adnana Terzića, direktora JP „Autoceste F. BiH” u Dretelju: Strojevi bi za mjesec dana trebali izići na 'ukletu dionicu' Zvirovići – Počitelj

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Gospodarstvo
Istaknuto Nakon sastanka Xi Jin Pinga kineskog veleposlanika, Denisa Lasića federalnog ministra prometa i Adnana Terzića, direktora JP „Autoceste F. BiH” u Dretelju: Strojevi bi za mjesec dana trebali izići na 'ukletu dionicu' Zvirovići – Počitelj

AC6 Odbor za docek kindeskih kompanijaRadni sastanak u Dretelju održali su Xi Jin Ping kineski veleposlanik u BiH, Denis Lasić federalni ministara prometa i veza, Adnan Terzić direktor JP „Autoceste F. BiH”, održali su s predstavnicima kineskih tvrtki „China State Construction Engeering Company” i „Synohydro Power China”, koje su dobile posao na dionici Zvirovići – Počitelj, najvrednijoj na koridoru 5 c. Kao svojevrsni uvod za sastanak, kineski je veleposlanik obišao lokacije iznad Dretelja, kojima će autocesta prolaziti, kao i buduće sjedište tih građevinskih tvrtki.

Govoreći o tematici sastanka Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH, je kazao:

„Cilj sastanka bio je radne prirode, dogovor oko detalja i budućih koraka, kako bi što prije radovi krenuli. Očito je da firma koja je dobila posao, budući da je ugovor potpisan prije više od dva mjeseca, ima određenih poteškoća, prije svega administrativne prirode, kada je u pitanju registracija, pa osiguranje djelatnika, osiguranje njihovih menadžera i inženjera, pa dobivanja radnih i određenih građevnih dozvola itd. Na sastanku smo razmijenili informacije, kako bi s razine ministarstva mogli pomoći. Što se tiče ministarstva kojem sam na čelu, Vlada Federacije JP Autoceste, riješeni smo pomoći kako bi radovi što prije krenuli. Nakon sastanka uvjeren sam da će to biti u dogledno vrijeme, mjesec dana”, naglasio je ministar Lasić, te dodao:

„Ovo je vrlo važna dionica ne samo za Čapljinu kroz koju sada prolazi sav promet, nego za cijeli jug Hercegovine, pa i našu državu u cjelini. Za ovaj zahtjevan projekt potrebno je dosta radne snage kako od domaćeg stanovništva, koliko je to moguće i šire, jer treba i dosta educiranog stručnog kadra. Mi mislimo da ćemo odgovoriti zadatku s ciljem da se još više ubrza gospodarski razvitak ovoga kraja”.

Adnan Terzić, govoreći s aspekta JP „Autoceste F. BiH” je konstatirao:

„Kao investitor smo opredijeljeni da pomognemo izvođaču, da završi u predviđenom roku dionici Zvirovići – Počitelj. Osnovno pitanje bilo je – da bi se nešto završilo, mora i početi. Dakle, ključna je stvar kada ćemo početi? Postoje vremenski rokovi, pa smo došli da vidimo ako treba pomoći oko administracije i slično. Kako će se oni organizirati, koga će uzeti za rade, imaju li radne snage ili nemaju, nisu to stvari koje bi mi iz Autocesta rješavali. To smo jasno i precizno rekli. Drago mi je da je bio i ambasador, da vidi da mi želimo pomoći, ali možete pomoći onome trko traži pomoć. To je osnovno, objekt se mora početi i završiti u rokovima koji su ugovoreni. Svaki projekt sa sobom nosi i neke izazove koje unaprijed ne možemo predvidjeti, ali mora se započeti, a eventualne izazove u hodu rješavati. Mora se početi”, rezolutan je bio direktor Terzić.

Podsjećamo posao vrijedan 200 milijuna maraka, odnosno 100 milijuna eura, dobile su kineske tvrtke „China State Construction Engeering Company” i „Synohydro Power China”, dok je sredstva osigurala Europska investicijska. Inače, na gradnju ove dionice dužine 11,2 kilometra, čeka se već pet godina, u međuvremenu su prije odabira izvođača poništena dva natječaja, a strojeva na trasi i dalje nema. S obzirom da se na početak radova čeka već nepunih pet godina dionica Zvirovići – Počitelj, djeluje ukletom!

 Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 03 Rujan 2019 15:05
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend