banerRC212

Petak, 21 Siječanj 2022

Na veletržnici u Tasovčićima: Po prvi puta u ponudi ribe bila i štuka cijena 8 KM, cijene zeleni u padu, pojeftinili čak i krumpiri koji su od 0,8 do 1,0 KM

    U barometru cijena od 14-og siječnja, istaknuli smo da zbog mraza u Bosni tonu cijene zeleni u Hercegovini, odnosno na veletržnici u Tasovčićima. Jednostavno zbog niskih temperatura tijekom dana zelen se na bosanskim pijacama ne može izlagati pa otuda i manji promet na veletržnici. Od stalnih prodavača čuli smo još jedan razlog svojevrsnog spusta cijena povrća, a to je kako kažu „visok datum”. Jednostavno smatraju oni da se u zadnjih mjesec dana previše slavilo, zbog čega su novčanici otančali pa se sukladno tome ponašaju i kupci dajući prednost u predugom siječnju različitim tjesteninama. Tako vele stalni prodavači, a imajući na umu njihovo dugogodišnje iskustvo te tvrdnje narodski kazano drže vodu.

   Od prošlog pa do barometra cijena 21-og siječnja, dogodio se dakle pravi slalom cijena. Nakon nekoliko mjeseci pojeftinili su čak i krumpiri nova cijena je 0,8 do 1,0 KM, nešto jeftiniji je i kupus 0,65 pa do 1,0, zatim kelj i karfiol 0,7 do 1,0 KM. U padu su dalje i cijene raštike nova cijena je 2,8 do 3,5 KM, zelene salate 1,3 do 1,6 KM, blitve i špinata čija je nova cijena od 2,0 KM s otvorenog pa do 2,3 KM plastenička proizvodnja. Za nijansu jeftiniji je i kupus pupčar – prokulice 1,7 do 2,2 KM, te prasa debele stabljike koja je od 1,4 do 1,7 KM, dok se prasa tanke stabljike tzv. studenačka, i dalje cijeni oko 3,0 KM za kilogram. Uglavnom od dvadesetak proizvoda iz potrošačke košarice barometra cijena u zimskom razdoblju, pojeftinilo je više od pola.

   U donosu na barometar od 14-og siječnja, cijene su zadržali crveni luk 1,0 KM uvozni pa do 2,0 KM domaći „pogačar”, zatim mrkva od 1,0 uvozna pa do 1,2 KM domaća, cikla 0,8 do 1,0 KM, bijeli luk 5 KM uvozni srbijanski pa do 10 KM domaći u vijencima. List peršina je 4 do 5 KM za kilogram, dok je korijen 4 KM, list celera je 3 do 4 KM, a korijen 3 KM za kilogram. Uvozni – kanadski grah je 3,8 do 4,0 KM, dok zeleni domaći dostiže i 9,0 KM za kilogram. Bilo je i batata koji se nudio za oko 3 KM kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice glavna atrakcija bila je štuka koja se nudila za 8 KM kilogram. Prodavač nam reče da se na tu vrstu naši ljubitelji ribe nisu navikli, međutim, morat će jer je štuke u ovdašnjim vodama, sve više, a druge ribe sve manje. Glave šarana cijenile su se 2 do 3 KM komad, somići su bili 6, pastrva iz uzgoja 9, šaran 10 do 11 KM, a fileti pastrve od 12 do 18 KM. Novina u ponudi bilo je vino od kupine čija je cijena 20 KM boca od 0,7 litra. Ovoga puta nije bilo sira s Morina i Zelengore, pa je najskuplji bio livanjski sir u kolutovima 20 KM, a najjeftiniji i dalje mladi sir iz Podveležja 4 KM. Dimljeni sir se cijenio 17 KM. Nudilo se i domaće suho meso po standardnim cijenama, najjeftinije su bile svinjske uši i rep 3 KM, a najskuplja jarčevina 28 KM kilogram. Bijela slanina bila je 10, a šarena 15 KM. Domaća jaja cijenila su se od 0,25 do 0,30 KM komad, koke nosilje bile su 11 do 13 KM. Nudili su se mladi psići – pekinezeri i hrvatski ovčari, po cijeni od 200 KM.

   Istaknuta cijena drva bila je od 90 KM prostorni metar oblovine, a 100 KM cijepana. Još jednom ističemo prodajna cijena drva zavisi od pogodbe. Kamen za oblaganje iz Bileće, bio je od 13 do 26 KM prostorni metar. Vreća stajnjaka i vreća drva cijenile su se po 5 KM. Uz navedenu na prilazu veletržnici nudila se i razna druga roba, ali ostao je dojam da je tražnja bila manje nego u prethodnih mjesec, dva.

Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

 

Prilikom preuzimanja teksta i/ili fotografija - navesti link na originalnu objavu. 

 

 

 

U sustavu krava - tele odobreno 28 poticaja za hranidbu i uzgoj goveda

Temeljem Odluke o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore u animalnoj proizvodnji odnosno poticaja u hranidbi i uzgoju goveda u sustavu krava – tele – potporu je dobilo 28 subjekata. Uz stočare iz Stoca, potporu su dobili još stočari s područja grada Mostara, Jablanice, Prozor-Rame i Konjica.  

Kad je riječ o subjektima iz Stoca, potporu su ostvarili: Drijen, Poljoprivredno gazdinstvo Era, stočarstvo Danguba i Sane te uzgoj goveda Košćela, Pješivac kula Stolac. Iznos poticaja se kretao od 1320 KM do 3520,00 KM.

Kada su u pitanju stočari, potporu su dobili Ivan Marić, Ante Raguž, Mario Raguž, Nikola Raguž i Rasim Zilić, svi s područja Stoca.  Novčane potpore su se kretale od 1320 KM do 1584 KM.

S područja grada Čapljine, te općina Neum i Ravno nije ostvarena nijedna potpora.

Potpore su odobrene sukladno članku 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji članka 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2021. godinu.

Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Potporu hranidbe u uzgoju goveda u sustavu krava-tele, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 88,00 KM po kravi.

Za ostvarivanje potpore klijent treba biti upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava odnosno Registar klijenata. Inspekcijski nadzor obavljaju poljoprivredni inspektori resornog Ministarstva.

 

Prilikom preuzimanja teksta i/ili fotografija - navesti link na originalnu objavu. 

Poticaj za hranidbu u uzgoju krava prvotelki i rasplodnih junica dobilo 4 subjekta s područja Stoca

Temeljem Odluke o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore u animalnoj proizvodnji odnosno poticaja za hranidbu u uzgoju krava prvotelki i rasplodnih junica - potporu je dobilo 14 subjekata. Zanimljivo je istaknuti kako su uz stočare iz Stoca, potporu dobili još stočari s područja grada Mostara, Jablanice i Konjica.  

Kad je riječ o subjektima iz Stoca, potporu su ostvarili: Drijen, Poljoprivredno gazdinstvo Era, stočarstvo Sane te uzgoj goveda Košćela, Pješivac kula Stolac. Iznos poticaja se kretao od 352 KM do 792 KM.

S područja grada Čapljine, te općina Neum i Ravno nije ostvarena nijedna potpora.

Potpore su odobrene sukladno članku 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji članka 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2021. godinu.

Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Potporu hranidbe u uzgoju goveda u sustavu krava prvotelki - rasplodne junice, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 88,00 KM po rasplodnoj junici.

Za ostvarivanje potpore klijent treba biti upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava odnosno Registar klijenata. Inspekcijski nadzor obavljaju poljoprivredni inspektori resornog Ministarstva.

 

 Prilikom preuzimanja teksta i/ili fotografija - navesti link na originalnu objavu. 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!