banerRC212

Srijeda, 19 Siječanj 2022

Poticaj za otkup voća, povrća i grožđa za 2021. godinu dobilo pet čapljinskih tvrtki!

 Temeljem Odluke o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore, odnosno poticaja, za otkup voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje, potporu je dobilo pet subjekata s čapljinskog područja. Riječ je o tvrtkama „AM Extra Fructus”, iz Tasovčića, zatim „Žaba” d. o. o. iz Gabela Polja, Despet d.o.o. iz Višića, „Neretvansko zlato” iz Klepaca, te „Voće gold” d.o.o. iz Tasovčića. Iznos poticaja pojedinih tvrtki kretao se od 3.700 do 10.000 KM, koliko su dobile četiri od pet navedenih čapljinskih tvrtki.

   Iza Čapljine slijedi Stolac iz kojeg su potporu za otkup domaćeg voća, povrća i grožđa dobili - „Selimić” d. o. o. Pješivac Kula – Stolac, zatim Vinarija „Erovino” d. o. o. sa Rotimlje i Vinogradarska zadruga „Vino Daorson” iz Stoca. Stolačke tvrtke su dobile potporu od 4.240 pa do 10.000 KM. Poticaje po osnovu otkupa voća, povrća i grožđa dobile su još dvije tvrtke iz Čitluka i jedna tvrtka iz Mostara. Prema tome, potporu od 3.700 pa do maksimalnih 10.000 KM dobilo je ukupno jedanaest tvrtki.

   Potpore su odobrene temeljem članka 11., Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji članak 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj industriji za 2021. godinu. Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za mjeru potpora otkupu voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 0,10 KM po kilogramu za otkup voća i povrća, te 0,20 KM za potporu otkupu grožđa, a maksimalno odobrena potpora može iznositi 10.000 KM po klijentu, odnosno poslovnom subjektu.

   Za ostvarivanje potpore klijent treba biti upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata. Inspekcijski nadzor obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije.

D. Musa

   

BiH i drugi nastup na Europskom prvenstvu zaključila bez osvojenog boda: Svijetla točke poluvrijeme protiv Španjolske i oproštaj Nikole Prce

    Bosna i Hercegovina svoj drugi nastup na Europskom prvenstvu zaključila je poraznim saldom. Samo jedno dobro odigrano poluvrijeme prvo protiv Španjolske, koje je dobila 14:12, premalo je za ozbiljan rukometni trag na smotrama najboljih rukometaša Starog kontinenta. Jasno da će se sada kao alibi izvlačiti pandemija korona virusa i slične stvari, međutim sve to je mučilo i druge reprezentacije, tako da pravdanja nema. Cinici će reći da je to realnost našega rukometa, međutim oni koji pozornije prate ovdašnji rukomet znaju da je to lošiji nastup od onoga prije dvije godine u Autriji, Norveškoj i Švedskoj.

   Podsjećamo, BiH je nastup na europskom prvenstvu prije dvije godine, završila također s tri poraza, ali uz činjenicu da se s Portugalom odlično nosila do samog kraja utakmica koja je završena 24:27. protiv Francuske naša reprezentacija se odlično igrala prvo poluvrijeme, bilo je 13:14 za galske pijetlove. Na kraju je bilo očekivanih 23:31, ali odlično prvo poluvrijeme ostaje u sjećanju. Solidan dojam BiH je ostavila i u dvoboju protiv domaćina Norveške, koju je izgubila 26:32. Ovoga puta nastup na europskom prvenstvu počeli smo katastrofalno protiv Švedske bilo je 18:30, u sličnom tonu se nastavilo protiv Češke 19:27, tek protiv Španjolske bilo je na priželjkivanoj razini 24:28.

   Uglavnom, drugi nastup na europskom prvenstvu bio je rezultatski, a i po ukupnom dojmu lošiji od prvoga. O tome svjedoči i razlika pogodaka, prvi nastup naša reprezentacija je zaključila bez boda i negativnom razlikom od – 17, drugi nastup također bez boda, ali s još lošijom bilancom – 24.

   Da u našoj reprezentaciji što s obzirom na odnose u Rukometnom savezu, nije nikakvo čudo štošta ne štima, vidjelo se nakon odustajanja Marka Panića u ovom trenutku najpotentnijeg bh. rukometaša. Panić koji je uz Prcu bio najzapaženiji u Norveškoj, nije obrazložio razloge odustajanja, ali ostaje činjenica da ga nije bilo.

   U situaciji kada našoj vrsti nije išlo ubacio se izbornik Ivica Obravan Grinta koji je nakon utakmice protiv Češke „proslavio” izjavom da je za našu reprezentaciju „uspjeh i plasman na europsko prvenstvo” što je nategnuto, ako se zna da su na smotri najboljih bili svi koji su htjeli, odnosno 24 reprezentacije od 41 europske zemlje u kojima se ozbiljnije igra rukomet. Drugi biser izbornika Obrvana bio je odgovor na upit novinara – zašto u sastavu nije bilo Nikole Prce, da je to „zbog ozljede koljena”. „Zločesti” novinari u to nisu povjerovali pa su pitali rukometaša koji je punih 15 godina nosio dres reprezentacije, o ozljedi. Uslijedio je odgovor da nikakve ozljede nije bilo, nego da je bio prekobrojan 17-ti! Bio je to nizak udarac izbornika rukometašu koji je na 120 utakmica za reprezentaciju postigao 445 golova! Recimo da je na toj utakmici Mirko Herceg zaigrao nakon što je tri dana proveo u krevetu zbog visoke temperature. Dalje, Obrvan je na prvenstvo otišao bez jasne postave, znalo se samo da je na vratima siguran B. Burić, a zatim je situaciju dodatno usložio COVID – 19.

   Međutim, Prce ne bi bio Prce da nije ukrao šou izborniku Obrvanu, postigao je jedan od najljepših pogodaka na prvenstvu na dodavanje Perića protiv Švedske, raskrinkao je tobožnju ozljedu, a na koncu mrtav – hladan na upit hoće li ostati na nekoj od funkcija u Rukometnom savezu, izjavio:

    „Ja bih volio biti predsjednik države, ali vidjet ćemo. To je pitanje za neke buduće, skorije vrijeme, a možda se ne potegne nikada, stvarno ne znam”!

   Uglavnom, Prce je ostao vjeran sebi, a Obrvan se s reprezentacijom BiH nije proslavio, naprotiv!

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!