banerRC212

Četvrtak, 16 Prosinac 2021

Poznat termin 32-og Memorijala u Gabeli: Međunarodni nogometni turnir „Memorijal Andrije Ankovića” igrat će se 5. i 6. veljače

   Kao i obično, proteklih godina, pripreme za Međunarodni nogometni turnir „Memorijal Andrije Ankovića” u Gabeli, počele su početkom prosinca. Za sada su utvrđeni termini, a poznat je i dio sudionika. Turnir će se igrati 5-og i 6-og veljače, iduće godine, doznali smo od predsjednika Luje Ilića. Predsjednik Ilić ističe da se kompletira i lista sudionika. Uz domaćina GOŠK, na turniru bi trebali nastupiti branitelj trofeja Zrinjski, hrvatski ligaš Neretva iz Metkovića, te još jedan klub izvan Bosne i Hercegovine, najvjerojatnije Budućnost iz Podgorice.

   „Zbog rasporeda prvenstava u Hrvatskoj i Srbiji, sužen nam je prostor za izbor sudionika pa smo se orijentirali na klubove iz susjedstva – Zrinjski, Neretvu iz obližnjeg Metkovića, a poziv smo uputili i Budućnosti, od koje očekujemo odgovor. Budućnost se ranijih godina uspješno predstavila na našem turniru, uspostavili smo prijateljske odnose, pa je za očekivati da će potvrditi nastup”, konstatira predsjednik Ilić.

   Podsjećamo, na posljednjem 31-om po redu Memorijalu u Gabeli, Zrinjski je u finalu savladao momčad federalnog prvoligaša Gradine s 2:0. Mostarci su se tako po broju osvojenih trofeja - šest, izjednačili s Hajdukom, a na narednom 32-og po redu Memorijalu imati će priliku preći u vodstvo po broju osvojenih turnira. Treće mjesto zauzela je Sutjeska iz Nikšića, koja je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca nadigrala GOŠK. Podsjećamo, Sutjeska je tri puta uzastopno osvajala turnir, a serija uspjeha Nikšićana prekinuta je na njihovom četvrtom turniru. Valja reći da je i domaćin GOŠK jednom, 2007. godine osvojio turnir.

   Treba svakako reći da se turnir u Gabeli igra u spomen na zlatnog olimpijca iz Rima 1960. godine Andriju Ankovića. Ističemo, nogometni turnir u Gabeli, najstariji je u regiji.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U dolini Neretve poranila sezona: Sadnja kupusa počela koncem studenog, a u pogonu i sveprisutna salata

   Unatoč kišama i zimi u pogonima Poljoprivredne zadruge „Sunce“ u Nerezima pokraj Čapljine, živo je već nepunih mjesec dana. Za ovdašnje rasadničarska sezona je počela u drugoj polovici studenog.

   „Narudžbe uglavnom kupusa i zelene salate koju sijemo tijekom cijele godine, počele su nešto ranije nego u proteklih dvadesetak godina. Što je razlog ne bih znao točno reći. Možda je to zasluga toplog vremena sve doskora vladale su južine, a moguće i visoka cijena kupusa, kojeg trenutno nema dovoljno na domaćem tržištu pa se uvozi. Uglavnom, ljudi su nas iznenadili, ali nisu zatekli“, konstatira agronom Dragan Dadić, direktor Poljoprivredne zadruge „Sunce“.

   Kako je konac prve dekade prosinca uobičajeno vrijeme za sjetvu povrtlarskih kultura, ne samo glavatog kupusa nego i ostalih kupusnjača, uključujući i raštiku, te rajčica i paprika za grijane plastenike, unatoč zahlađenju sezona je počela u pravom smislu riječi. Međutim, što će se i koliko sijati, odnosno saditi, drugo je pitanje. Razlog tomu je enorman skok cijena repromaterijala u prvom redu umjetnih gnojiva, poljoprivrednici ističu da je cijena dušičnih gnojiva kako kažu skočila i do 300 posto! Oni koji žive isključivo od poljoprivrede nemaju izbora, sadit će prije svega manje zahtjevne kulture, odnosno kulture koje traže manja ulaganja, poput već spomenutog kupusa, dok će ostali okretati svaku marku.

   Moguće je da će povrtlari kojima je poljoprivreda dopunsko zanimanje, dopuna kućnim proračunima, smanjiti proizvodnju ili čak odustati. Pouzdani zaključci o tome znat će se u narednih mjesec dana kada završava glavnina sjetvene sezone, osim lubenice i bostana. Dakle, povrtlari su poranili sa sjetvom kupusa, dok je ostalo nezahvalno prognozirati. Jedno je sigurno vrijeme jeftinog domaćeg povrća, naravno i voća s cijenama ispod marku za kilogram je prošlost. Poskupljenja u odnosu na prošlu, a posebice prethodne godine su prošlost.

   Za kraj još jedna činjenica koja iritira poljoprivrednike doline Neretve su reakcije savjetodavnih službi iz kojih stižu uobičajeni savjeti o zaštiti, gnojidbi i slično. Umjesto takvog „popovanja“ njima su kažu, potrebi savjeti kako jeftinije nabaviti skupi repromaterijal materijal ili mu pronaći neku alternativu, jer biljke valja i prehranjivati i štititi od bolesti i nametnika.

Tekst i foto: D. Musa

Prikupljeno 56 doza krvi u dobrovoljnoj akciji darivanja krvi u Čapljini

Održana je sedma akcija dobrovoljnog darivanja krvi ove godine u Srednjoj Školi Čapljina. Akciju je organizirao Crveni križa grada Čapljine u suradnji s transfuzijskim odjelom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Akciji je pristupilo 62 darivatelja, a nakon liječničkog pregleda, krv je darivalo 56 osoba. 

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Krv su darovali:  Nikica Alilović, Branko Boras, Gordan Vidić, Robert Jurković, Zvonko Buntić, Božo Erić, Božo Jelčić, Marko Borovac, Miloš Jelčić, Dragan Petković, Ivica Bule, Denis Dodig, Miroslav Vidić, Josip Karlušić, Ivan Jukić, Zoran Blagoje, Ilija Falak, Ivica Blazević, Mateo Jovanović,Milenko Ivanković, Matej Ljubić, Helena Majstorović, Nikola Soče, Goran Dalmatin, Mihael Milanović, Ivica Perić, Zoran Pehar, Mario Falak, Miro Brajković, Slave Cvitanović, Dolores Cvitanović, Vido Maslać, Tomislav Bule, Mirko Juko, Frano Borovac, Jozo Jurica, Marijo Bubalo, Robert Jerinić, Ilija Vegar, Tihomir Jurić, Monika Brajković, Vide Bošković, Ozrenko Matić, Goran Jovanović, Milovan Vasiljević, Ana Kajtazi, Dominik Dragičević, Josip Primorac, Darko Perić, Ivica Ivanković, Tomislav Boto, Zoran Jakiša, Ivan Hrgić, Antonio Matić, Mario Čerkez i Marko Katić.

 

 

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!